пʼятниця, 09 грудня 2011 05:15

Луческу треба піти з "Шахтаря"

Донецький "Шахтар" був єдиним представником України у груповому турнірі Ліги чемпіонів 2011/12. Підопічні Мірчі Луческу виступили невдало: посіли четверте місце у групі і "вилетіли" з єврокубків. Востаннє подібне траплялося чотири роки тому.

Причини невдалого виступу гірників аналізує колишній тренер сімферопольської "Таврії" Олег Федорчук, 48 років.

1. Переоцінка своїх сил

У попередньому розіграші "Шахтар" дійшов до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Після цього президент клубу, тренерський штаб, гравці — були на позитиві. Надмірному. Я цього не розумів. Ви пригадаєте усміхненого Лобановського навіть після перемог? Ні. Валерій Васильович перемагав і йшов далі. "Шахтар" нічого в Лізі чемпіонів не виграв, просто увійшов до вісімки найкращих. А далі жив минулим.

Звичайно, груповий турнір — не плей-оф. Один програний матч нічого не означає. "Зеніт" теж програв на старті, але пройшов далі. А "Шахтар" не зміг у зламний момент перебудуватися на робочий режим. Тільки коли турнірна ситуація не обтяжувала, зіграв розкуто і переміг на Кіпрі.

2. Кадровий дисбаланс

У "Шахтаря" непогана атака, але квола оборона. Це стало ясно навіть не вчора — раніше. Але влітку нічого не було зроблено для посилення оборонної ланки. Деякі захисники постарішали — Кучер, деякі прописалися у лазареті — Чигринський.

3. Вичерпаність тренера

Я поважаю Мірчу Луческу. Він дійсно багато зробив і виграв для цієї команди. Але румунський фахівець працює в "Шахтарі" сьомий рік. За цей час у Луческу "замилилося" око. До тактичних ходів його команди звикли суперники, до методів — свої ж гравці.  Контроль м'яча заради контролю, без загострень. Команді і тренеру треба розстатися. Свого часу "Барселона" змінила переможця Райкаарда на Ґвардіолу і тільки виграла від цього. А що буває, коли тренер довго сидить на своєму місці — бачимо на прикладі "Арсенала" та Арсена Венґера — клуб шість років не може виграти жодного трофею.

4. Нефарт

Домашній матч проти "Зеніта" — найпарадоксальніший. Гірники зіграли слабко. Але в цьому матчі, усупереч логіці гри, "Шахтар" вів 2:1, мав реальні нагоди, щоб забити втретє. Якби забив — виграв. І все могло скластися по-іншому. Не поталанило.

5. Пізній вихід на пік форми

"Шахтар" улітку грав чимало товариських матчів, щоб призвичаїтися до графіка в Лізі чемпіонів. Але до стартових матчів євротурніру підійти на піку форми не зміг. Це трапилося значно пізніше, коли турнірна ситуація шансів на продовження боротьби не залишала.

 

Визначили всіх учасників 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Перше місце у групі посіли: "Баварія" (Мюнхен, Німеччина), "Апоель" (Нікосія, Кіпр), "Барселона" (Іспанія), "Реал" (Мадрид, Іспанія), "Челсі" (Лондон, Англія)", "Бенфіка" (Лісабон, Португалія), "Інтер" (Мілан, Італія), "Арсенал" (Лондон, Англія)

Друге місце: "Зеніт" (Санкт-Петербург, Росія), ЦСКА (Москва, Росія), "Мілан" (Італія), "Базель" (Швейцарія), "Ліон" (Франція), "Наполі" (Неаполь, Італія), "Баєр" (Леверкузен, Німеччина), "Марсель" (Франція)

Жеребкування 1/8 фіналу відбудеться в п'ятницю 16 грудня. Переможці груп зіграють із командами, які посіли другі місця. На цій стадії виключена зустріч команд з однієї країни, а також тих, хто змагався між собою у груповому турнірі.

 

Зараз ви читаєте новину «Луческу треба піти з "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути