середа, 30 грудня 2020 00:50

Луческу зробив те саме, що й Лобановський 25 років тому

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Здатність головного тренера київського "Динамо" 75-річного Мірчі Луческу зробити команду чемпіоном України залежить від двох обставин. Перша — власне гра "динамівців". Друга — добра воля на це від організаторів ­турніру.

Щодо гри. Нічого нового в тактиці та побудові "Динамо" із приходом румунського тренера не з'явилося. На відміну від Юрія Сьоміна, Валерія Газзаєва чи Сергія Реброва, нинішній наставник не змінював малюнок гри команди. Він залишився таким же, як і за попередніх тренерів. У чому ж тоді заслуга Луческу?

Він зробив приблизно те саме, що Валерій Лобановський після повернення до команди наприкінці 1996 року. Склад "Динамо" тоді залишився тим самим, як і гра. Лобановський лише забрав зі складу Леоненка та зробив нападника Гусіна опорним півзахисником. А ще — запровадив сувору ігрову дисципліну. І це дало результат.

Так само тепер вчинив Луческу. Єдина відмінність — у нинішньому "Динамо" немає гравців масштабу Реброва й Шевченка, які були колись у Лобановського. Плюс у Лізі чемпіонів тепер домінують фактично збірні світу, яких у клубному футболі 1990-х не існувало. Звідси й не така успішна гра "динамівців" у груповому турнірі головного європейського клубного змагання.

Зробленого Мірчею Луческу мало би вистачити "Динамо" для боротьби за звання чемпіона України. Але є не зовсім футбольні обставини, що можуть цьому завадити. Пригадую весну 2012-го, коли "Динамо" на чолі із Юрієм Сьоміним вийшло на перше місце. А потім був матч у Донецьку, де арбітр на прізвище Вакс безпідставно залишив киян у меншості. Це призвело до перемоги "Шахтаря", який врешті став чемпіоном.

Тепер на місце Вакса, який емігрував до країни-агресора, прийшов ВАР — система відео­перегляду. За умови недобросовісного використання він може залишити в меншості будь-яку команду в будь-який момент. А також скасувати забитий не в ті ворота м'яч чи "організувати" одинадцятиметровий у ­протилежні.

Наші арбітри миттєво навчилися використовувати ВАР на користь тієї чи іншої команди. Спробуй тепер звинуватити людину зі свистком в упередженості. У відповідь покажуть потрібне відео.

Іронія в тому, що 2012 року на чолі "Шахтаря", якому допомагали арбітри, був саме Мірча Луческу. Тепер, аби не залежати від примх організаторів чемпіонату, йому слід підняти гру "Динамо" на такий рівень, щоб перевага над суперниками в чемпіонаті України не підлягала жодному сумніву. Восени ми такого рівня не побачили. Дехто навіть почав стверджувати, що нинішній склад не здатний грати краще.

Попереду зимові збори, під час яких Мірча Луческу матиме нагоду щось змінити у грі команди. Як за допомогою її вдосконалення, так і за сприяння нових футболістів. Чи вдасться це зробити — покаже лише гра. Ну і ВАР, як без нього.

Зараз ви читаєте новину «Луческу зробив те саме, що й Лобановський 25 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути