Ексклюзиви
понеділок, 01 червня 2009 18:23

Кубок України з футболу поїхав до Полтави

Полтавська "Ворскла" уперше в своїй історії виграла Кубок України з футболу. 31 травня у фінальному матчі підопічні 54-річного тренера Миколи Павлова обіграли володаря Кубка УЄФА донецький "Шахтар" — 1:0. Єдиний гол на 50-й хв. провів нападаючий полтавців Василь Сачко.

Фінальний поєдинок Кубка України вперше приймав Дніпропетровськ. Із 1992-го до 2007 року трофей розігрували у Києві, а торік — у Харкові. За півтори години до поєдинку вболівальники "Ворскли" та "Шахтаря" починають прогулюватися бульв. Євгена Кучеревського, що в центрі міста неподалік від "Дніпро-Арени". Сутичок між фанатами не спостерігається, вони гуртом вигукують "Шахтёр-Ворскла-Алкоголь". За годину до початку зустрічі мені пропонують купити 50-гривневий квиток, найдешевший. Найдорожчі коштують 200 грн — володарі таких можуть безкоштовно замовити певний набір страв у ресторані.

Фанатів "Шахтаря" прибуває 8 тис., вони займають п"ять секторів за північними воротами — там зазвичай розташовуються прихильники місцевого "Дніпра". Полтавських уболівальників менше — 3 тис.

Очікували на матчі президента України Віктора Ющенка, який у вересні відкривав "Дніпро-Арену". Але він не приїхав. Не було і керівника Федерації футболу України Григорія Суркіса. Пояснили це сімейними обставинами — його матір у суботу прооперували. Стосунки Суркіса з місцевою владою і, подейкують, власником "Дніпра" Ігорем Коломойським погіршилися, коли Дніпропетровськ не потрапив до списку міст, які прийматимуть Євро-2012.

Замість Суркіса приїхав його перший заступник Сергій Стороженко. Він розпорядився перед початком поєдинку поставити гімн України — до того організатори не планували це робити через велику кількість легіонерів в обох командах.

Стосунки Суркіса із владою Дніпропетровська і Коломойським погіршилися

"Шахтар" вийшов на поле з двома форвардами — Гладким та Луїсом Адріано. Натомість не було у складі Развана Раца, який невдало провів попередню зустріч — у чемпіонаті країни проти "Динамо" — і травмованого Ілсіньйо.

— "Шахтар" вийшов з двома форвардами, тож мав би зіграти агресивно, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Анатолій Коньков, 59 років. — Але я помітив перевагу "гірників" хіба що у стартові хвилин 15. Після цього вони виявилися не готовими до жорсткого пресингу з боку "Ворскли", ущільнення ігрових зон. Бразильці, зокрема Фернандіньйо, почали нервувати, що й призвело до червоної картки. Не спрацювали заміни Луческу, не були результативними набіги Срни, а центральні захисники "Шахтаря" явно не розібралися з підстраховкою, коли забивав Сачко. Не зрозумів тільки, чому арбітр додав лише дві хвилини у другому таймі. Але перемогли полтавці заслужено.

"Ворскла" стала першою командою — не грандом українського чемпіонату, яка виборола Кубок країни. Вінницька "Нива" та запорізький "Металург" пробивалися тільки у фінал. Загалом сім разів трофей здобувало київське "Динамо", шість — "Шахтар", а у 1992-му та 1994 роках — одеський "Чорноморець", на той час друга команда країни.

У Полтаві близько 1000 уболівальників чекають повернення футболістів "Ворскли" з Дніпропетровська. Збираються вони біля стадіону ім. Бутовського в центрі міста.

Команда прибуває опівночі. Футболісти виходять з автобуса, вболівальники обливають їх шампанським. Ті відповідають шипучим вином. Фани скандують: "Пока едины, мы непобедимы!".

Футболістів везуть святкувати в ресторан "Старий Поділ".

— Я побув там до третьої ночі, а тоді поїхав відпочивати, — каже 25-річний захисник Дебатік Цурі. — Втомився. З 1 червня у нас усіх відпустка. Подамся до себе на батьківщину в Албанію. У мене там дві гри у складі збірної — з Португалією і Грузією. Так що на відпочинок буде всього тиждень. Поплаваю в Адріатичному морі.

На пам"ятник Гоголю почепили шарф "Ворскли"

До ранку Полтавою гуляли вболівальники та їздили автівки з біло-зеленими прапорами "Ворскли".

— Під вікнами всю ніч кричали "Ворскла" — чемпіон!". Спати не давали, — обурюється у понеділок Наталія Шевченко. Вона мешкає у 5-поверхівці неподалік стадіону. — А після 12-ї салюти почали стріляти. Мабуть, половина міста на роботу спізнилася сьогодні.

1 червня уболівальники "Ворскли" весь день ходили в зелено-білих футболках з емблемою команди.

— "Ворскла" — це круто. Я горджуся, що в такій футболці, — каже 20-річний Володимир Пархомов. — Спеціально купив її за три дні до фіналу. Вірив, що вони переможуть.

У центрі міста на пам"ятник письменникові Миколі Гоголю, що стоїть на постаменті заввишки 3,5 м, хтось почепив на шию шарф із символікою "Ворскли".

Зараз ви читаєте новину «Кубок України з футболу поїхав до Полтави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути