пʼятниця, 19 липня 2013 07:30

Коноплянка та Хачеріді хочуть на Захід

Гравці української футбольної збірної 23-річний Євген Коноплянка з "Дніпра" та 25-річний Євген Хачеріді з київського "Динамо" прагнуть продовжити кар'єру в Західній Європі. Там активно цікавляться також "динамівцем" Андрієм Ярмоленком і "гірником" Ярославом Ракицьким. Однак шанси кожного з чотирьох опинитися в якомусь із провідних чемпіонатів невисокі.

Улітку 2013-го з німецької бундесліги до російської прем'єр-ліги потрапили 34-річні Андрій Воронін та Анатолій Тимощук. Тепер єдиним українцем на Заході залишається 26-річний Олександр Яковенко, який цього літа змінив бельгійський "Андерлехт" на італійську "Фіорентину". Україна і Росія — єдині країни Східної Європи, що припинили експорт гравців до провідних першостей.

Таку ситуацію важко було передбачити 1988 року. Тоді після завершення чемпіонату Європи керівництво італійського "Ювентуса" умовило радянський уряд продати київського "динамівця" Олександра Заварова за $5 млн. Після цього переходи радянських футболістів стали звичним явищем. Їхали абикуди, особливо не замислюючись над перспективами. Перебиралися навіть до нефутбольної Фінляндії або слабкого чемпіонату Ізраїлю. Пік від'їздів припав на початок і середину 1990-х. Тоді продаж футболістів у західноєвропейські клуби був чи не єдиною статтею заробітків українських команд.

Уже 1999-го президент київського "Динамо" Григорій Суркіс неохоче погодився відпустити Андрія Шевченка до "Мілана". Далі скоріше за інерцією продали кількох його зіркових партнерів. Тоді ж виникла і нова тенденція — легіонери в українських клубах. До нас їхали насамперед балканці, румуни, африканці й бразильці.

Під кінець 2000-х почалися перші гучні трансфери. "Шахтар" купив мексиканця Нері Кастильо за 20 млн євро. Услід за Матузалемом "Шахтар" придбав інших зіркових бразильців — Фернандіньйо, Вілліана.  "Динамо" повернуло Шевченка, а в останні два роки на європейському ринку скупило близько десятка виконавців. Тим часом ліміт на українців підняв ціну на вітчизняних гравців. Власники клубів платять їм такі гроші, які важко заробити на Заході. Більше можуть запропонувати лише в Росії. Тільки цього літа туди, крім Вороніна з Тимощуком, переїхали колишні збірники Михалик та Худоб'як.

Наполегливе бажання перебратися до Європи — рідкість серед українців. Такі гравці мріють не про гроші, а кар'єру.

За чутками, і Коноплянка, і Хачеріді мали багатомільйонні пропозиції від "Шахтаря", однак відхилили їх. Тому є надія на появу нових українських легіонерів на Заході.

Зараз ви читаєте новину «Коноплянка та Хачеріді хочуть на Захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути