Ексклюзиви
вівторок, 05 липня 2011 05:00

Кличко об'єднав титули в бою з Хеєм

Автор: фото: REUTERS/FABIAN BIMMER
  Британець Девід Хей присів на коліно перед українцем Володимиром Кличком у поєдинку за титул чемпіона світу за версією WBA. Після бою Хей заявив, що боксував зі зламаним мізинцем правої ноги
Британець Девід Хей присів на коліно перед українцем Володимиром Кличком у поєдинку за титул чемпіона світу за версією WBA. Після бою Хей заявив, що боксував зі зламаним мізинцем правої ноги

У ніч проти неділі, 3 липня, на "Імтех Арені" в німецькому Гамбурзі 35-річний Володимир Кличко — 56 перемог, 49 нокаутів, три поразки, нуль нічиїх — об'єднав чемпіонські титули в надважкій вазі. Перемігши за одноголосним рішенням суддів 30-річного Девіда Хея — 25 перемог, 23 нокаути, дві поразки, нуль нічиїх. До своїх поясів чемпіона світу за версіями IBF і WBO українець додав пояс WBA, який до цього належав британцеві. Відтак брати Клички здійснили свою давню мрію — зібрали в сім'ї всі найпрестижніші пояси. Віталій Кличко володіє титулом WBC.

До останнього моменту спеціалісти та вболівальники сумнівалися, що довгоочікуваний поєдинок таки відбудеться. Адже Хей уже двічі "зіскакував" із боїв із Кличками.

Проте боксери вийшли на ринг, де розпочалася потужна тактична і психологічна боротьба. Хей найбільше розраховував постійними провокаціями вивести Кличка з рівноваги, щоб той кинувся мстити за себе і за брата. Але з перших хвилин стало ясно — цього не буде. Володимир вийшов на бій із холодним серцем і ясною головою. Хей, від якого багато хто чекав стартового ривка і навали, обрав іншу тактику. Або йому не дозволив це зробити Кличко-молодший, який захопив центр рингу, пресингував, тримав британця на вигідній для себе дальній дистанції. Українець традиційно багато переміщався, вдало рухався корпусом, ухиляючись від спроб атакувати його. На 2-й хв. британець опинився на настилі рингу, проте не від удару Володимира. Надалі Девід щоразу присідав на коліно, як тільки входив у клінч з українцем, за що рефері зняв із нього очко в 11-му раунді. Зняв очко Родріґес і з Кличка — у сьомому раунді, коли після клінчу Хей опустився на коліно.

У першій половині бою українцеві вдавалося діставати британця в основному джебами. Влучити правою Володимиру вдавалося рідко. Натомість Хей по декілька разів за раунд вибухав контратаками, б'ючи під різними кутами. У другій половині бою британець дещо уповільнився, про що свідчать його розмашисті одиночні удари. Українець мав очевидну перевагу — як у дуелі джебів, так і в дуелі силових ударів. В останньому раунді Хей, розуміючи, що програє, добряче "огризнувся". Кличко витримав і не став сильно загострювати поєдинок. Обійшлося без нокауту.

Усі судді віддали відчутну перевагу українцеві — 118–108, 117–109 і 116–110.

"Перемогла дружба і обережність"

Цей поєдинок для "ГПУ" прокоментував 38-річний Сергій Питалєв, боксерський тренер із Мінська.

— Внутрішньо напружений вийшов бій, — каже Питалєв. — І Кличко, і Хей зуміли зберегти обличчя. Ніхто не йшов на ризик, від чого бокс виглядав біднішим. Але, думаю, кожен завдання-мінімум на бій виконав. У Володимира багато чого не вийшло. Це заслуга Хея, якщо він хотів просто відстояти бій. Якщо ж британець сподівався на перемогу, то мав би бути рішучішим.

Бій залишив чимало запитань. Головне для мене — щодо потенціалу Хея. Тому що боксуючи так, як він це робив, складно судити про те, на що він здатний.

Хто переміг тактично?

— Перемогла дружба й обережність. Через те, що обидва боксери не ризикували, бій тривав усі 12 раундів.

Хтось із них здивував вас?

— Ні. Але був хороший поєдинок для обох насамперед за рівнем психологічної напруги. Проте глядачі чекали більшого.

Головний тренер збірної Росії з боксу Микола Хромов так прокоментував поєдинок:

— Це був не бій, а порнографія. Або балет. Як хочете називайте, але це не бокс. Мені бій Кличка і Хея був абсолютно не цікавий.

— Хромов, звичайно, безумовний авторитет у світі любительського боксу, але його думка — це його думка. І, гадаю, багато-хто її не поділяє. Тим більше дивно, що за наявності таких тренерів і досягнень у любительському боксі, російський професіональний бокс не в змозі забезпечити більш-менш реальний рівень опозиції в надважкому дивізіоні.

Чи є сенс — спортивний і комерційний — у матчі-реванші?

— Сподіваюся, що в матчі-реванші все буде драматичніше, оскільки в бійців уже склалося враження один про одного.

А може, варто Віталію зустрітися з Хеєм?

— На мою думку, Віталію варто виграти в Томаша Адамека (10 вересня в польському Вроцлаві. — "ГПУ") і завершити кар'єру. Він уже в історії — це факт. Після цього Володимир може завоювати останній пояс. Це буде суперчемпіонство!

Які ще бої можуть зацікавити глядачів у надважкій вазі? Як щодо російського вектора — Валуєв, Повєткін, Бойцов?

— Російські боксери будуть цікаві Європі й пострадянському простору. А про комерційну складову цього вектора, ймовірно, будуть думати самі Клички.

 

Зараз ви читаєте новину «Кличко об'єднав титули в бою з Хеєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути