Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2007 17:31

"Два роки добиваюся, щоб Олег узяв "Динамо"

5 листопада виповнюється 55 років головному тренеру збірної України Олегові Блохіну. Його 85-річний батько Володимир Іванович погоджується побесідувати з кореспондентом "ГПУ" на вулиці Ушинського поблизу площі Космонавтів. Вибачається, що не може запросити додому. Каже, прийде в синьому спортивному костюмі та кросівках. У руках тримає теку — підібрав фотографії Олега різних часів. Спочатку запитую про ситуацію в українському футболі.

— У чемпіонаті України засилля чорних, — відповідає батько Олега Блохіна. — Грають бразильці, нігерійці. А Олегові в команду кого взяти? Коли син починає збирати кандидатів, на нього шкода дивитися. Раніше в київському "Динамо" навіть росіян не було — лише Колотов із Рязані.

Але ж і корінних киян майже не було. Олег — один із небагатьох, кому вдалося пробитися. Завдяки чому?

— Гени. Я спортом займався, дружина — чемпіонка СРСР із п"ятиборства, стрибків у довжину, бігу на сто метрів. Куди синові  було йти? До 1970 року жили на вулиці Авіаторів, сьогодні це Антонова. Четвертий поверх, кухня — сім метрів. Поряд — стадіон. Будив Олега о шостій ранку. Починав він із пробіжки, я брав секундомір і дивився через вікно на кухні. За 20 хвилин показував — досить. Потім зарядка в коридорі у квартирі. Дитячого тренера "Динамо" Олександра Леонідова я знав особисто. "Хочу глянути на твого пацана", — якось він каже. Приводжу Олега. Леонідов ставить хокейні ворота на відстані 10 метрів. Дає десять спроб. Олег влучив 10 разів. "У мене таких хлопців немає", — сказав тоді Леонідов.

Син бив лівою ногою?

— Лише. Хоча в школі писав правою рукою. Спорт навчанню не перешкоджав. У табелі Олега були четвірки-п"ятірки.

Чи правда, що 15-річному Блохіну ви забороняли отримувати зарплату в "Динамо"?

— Точно. Попросили тренера Михайла Комана не видавати Олегові гроші, щоб не розхолоджувався. Ми з дружиною могли забезпечити сина. Уже коли він підріс, коли в нього з"явилися дівчата... Він у Конча-Заспі часто бував, там поряд займалися гімнастки. Через паркан до них лазив. Там і з Іриною Дерюгіною познайомився.

Як відреагували, коли дізналися, що син зустрічається з чемпіонкою світу з художньої гімнастики?

— Ніяк. Що міг сказати — не ходи?

Ви важко переживали розлучення сина з Дерюгіною?

— А чого переживати? Він у Греції був, донька Іра з ним. Колишня невістка працювала в Києві, поняття не мала, що таке бавити дитину. Її мама — також. Я не бачив, щоб Ірина доньку на руках тримала. Навіть коли народила.

Як святкували день народження Олега в дитинстві?

— Організовували солодкий стіл, приходили однокласники. Морозиво любив, але ми просили його обмежувати себе в цьому — на горло впливало, а бігати ж треба було.

Як у Олега складалися стосунки з Валерієм Лобановським?

— Вони не мали тісного зв"язку. Лобановський жорстким був. У Олега такої жорсткості немає. Пригадую ще випадок зі Щербицьким. У 70-х "Динамо" грало проти Тбілісі чи московського "Торпедо". Сина в перерві викликають до віп-ложі, де Щербицький сидить. Володимир Васильович дістав записну книжечку й каже: тут не забив, тут, тут. Ти, може, грати не хочеш?

Ваш син заявив, що напише заяву про відставку, якщо не потрапить до Євро-2008. Вважаєте, йому треба залишати команду?

— А ви як вважаєте? Синові важко. Він буквально вичавлює з гравців результат.

Нині часто бачитеся з ним?

— Ні. Олег частіше телефонує. Спочатку я беру слухавку, потім дружині передаю. Вчора розмовляли. Треба було картоплю перевезти з квартири до гаража. Олег за годину прислав машину з водієм. Своє авто я продав два роки тому — пробки набридли.

Про невістку що скажете?

— У неї багато справ по господарству. Вони з сином мешкають у приватному будинку на Харківському масиві, — кількість поверхів Володимир Іванович не уточнює. — Басейн. Дві вівчарки. Одна двором бігає, інша на ланцюгу сидить. Дві мої онуки: Ані п"ять років, Каті — чотири. Вона спокійніша, а старша — справжній ураган. Їздимо з дружиною на дні народження сина, невістки, онуків. Є ж іще старша онука — Ірина (донька Блохіна та Ірини Дерюгіної. — "ГПУ"). Приїжджає з Америки. Дуже цікава дівчинка.

Раніше ваш син товаришував із Леонідом Буряком. А нині?

— Альтман сина більше цікавить, ніж Буряк. Альтман — теоретик, мислитель. А Буряк... — усміхається. — Зварив його, порізав, поїв... Вони не дружать, не зустрічаються, не облизуються й навіть руки не подають, — каже вже серйозно.

Президент "Динамо" Ігор Суркіс хоче, щоб ваш син став головним тренером клубу. Олег погодиться?

— Два роки добиваюся, щоб він узяв "Динамо". Батя, відповідає, я нині думаю про збірну.

Андрій Воронін заявив, що ваш син у збірній поважає лише Андрія Шевченка та себе самого. Це правда?

— Шевченко синові потрібен. А з Вороніним Олег усе з"ясував одразу після матчу з Італією. Це преса сварку штучно роздула. У них нормальні стосунки.

Володимир Іванович помічає, що вулицею йде дружина. "Катерина Захарівна!" — гукає. У матері Олега Блохіна в кожній руці по сумці. Вона не підходить. Каже чоловікові, щоб ішов додому.

Зараз ви читаєте новину «"Два роки добиваюся, щоб Олег узяв "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути