четвер, 15 листопада 2012 06:15

Долгополов опустився на три сходинки

Автор: фото: REUTERS
  Новак Джокович присвятив перемогу своєму батькові, який хворів під час підсумкового турніру
Новак Джокович присвятив перемогу своєму батькові, який хворів під час підсумкового турніру

Сербський тенісист 25-річний Новак Джокович удруге в кар'єрі виграв підсумковий чемпіонат у Лондоні. Призовий фонд — $5,5 млн. У змаганнях узяли участь восьмеро спортсменів, які набрали найбільше рейтингових очок протягом року.

У фіналі Джокович зустрічався з минулорічним переможцем, швейцарцем Роджером Федерером.

За 2 год. 14 хв. серб тріумфував із рахунком 7:5 7:6. Джокович довів, що недарма другий рік поспіль є лідером тенісного сезону. 31-річний Федерер вкотре показав, що в такому віці можна зберігати стимул до гри та волю до перемоги. Підсумкова статистика засвідчила: Джокович виграв лише на один м'яч більше.

Основні моменти року для тенісистів.

Незмінність елітного складу

Цьогорічний склад турніру в Лондоні майже не відрізняється від 2011-го. Травмованого ще на липневому Вімблдоні Рафаеля Надаля замінив аргентинець Мартін дель Потро — сьома ракетка світу. Усі решта підтримали своє реноме елітних гравців.

Прорив

Нарешті виграв свій турнір Великого шолома британець Енді Маррей. У фіналі чемпіонату США він здолав Новака Джоковича. 76 років тенісисти з Туманного Альбіону не перемагали на таких змаганнях. А ще Маррей переміг на "домашній" Олімпіаді в Лондоні.

Нові обличчя

Канадець 21-річний Мілош Раонич продовжив свій злет. 196-сантиметровий гігант двічі вигравав турніри і двічі був у фіналі. Це дозволило йому піднятися з 31-го на 13-е місце. Наступного року він точно буде штурмувати першу десятку.

Сенсацією осені став поляк Єжи Янович, 22 роки. Цьогорічний сезон почав у середині восьмої сотні. Закінчив 26-м.

23-річний Мартін Клізан зі Словаччини на початку року не входив до чільної сотні. Після виграшу чотирьох челленджерів, тріумфував на турнірі в Санкт-Петербурзі та потрапив до чільної 30-ки. Уже в лютому гратиме проти збірної України в Кубку Девіса. Якщо за українців не виступатиме Олександр Долгополов, то перемогти такого гравця нашим буде проблематично.

Розчарування

Вилетів з еліти ветеран, американець 32-річний Марді Фіш. Міг закінчувати на рік раніше, коли був у першій десятці. Цьогоріч більше займався травмованим коліном, ніж грою.

Половину сезону не виступав Рафаель Надаль. Від цього тур відчутно програв у видовищності. Строки повернення в гру король ґрунту ще не оприлюднив.

Закінчили

Дві колишні перші ракетки світу закінчили кар'єру цього року. Американець Енді Роддік зробив це на чемпіонаті США. "Ґрунтовика" з Іспанії Хуана-Карлоса Ферреро проводжали минулого тижня в Лондоні.

Українці

Лідер вітчизняного тенісу Олександр Долгополов починав 15 ракеткою світу, а закінчив 18-м. Але сезон, проведений ним, не можна назвати невдалим. Погіршилися результати на турнірах Великого шолома, але був виграний другий турнір у кар'єрі у Вашингтоні. Також українець чудово зіграв наприкінці сезону у Валенсії. Фінальний матч Олександр Долгополов програв кращому на даний момент іспанцеві Давиду Ферреру. 2013-го Олександр має виправдати роздані аванси про рівень гравця першої десятки.

Сергій Стаховський відіграв поганий сезон без помітних перемог і завершив його на 102-му місці.

Героями 2012-го можна назвати Івана Сергєєва — 161 місце, за рік піднявся на 547 позицій, Іллю Марченка — 163-й, відіграв майже 300 сходинок, та Олександра Недовєсова. Останній чотири роки тому виїхав до США та не грав на професійних турнірах. Почав рік без рейтингу. За сезон забрався на 201-е місце, відігравши на турнірах усіх можливих рівнів.

Хтось із них повинен вийти на рівень гравця першої сотні.

Світоліна перемогла в Індії

Українка 19-річна Еліна Світоліна виграла турнір із призовим фондом $125 тис. в індійському місті Пуна. У фіналі вона перемогла японку Кіміко Дате-Крумм, 42 роки. Перед цим уперше за кар'єру виграла в колишнього гравця десятки — німкені Андреа Петкович. Раніше харків'янці не підкорялися змагання такого рівня. Світоліна тепер 114-та у світі.

 

Зараз ви читаєте новину «Долгополов опустився на три сходинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути