Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 15:59

"Дніпро" витратив на новачків 20 мільйонів доларів

Автор: фото: УНІАН
  Даріо Срна (ліворуч) — потенційно найдорожчий гравець українського чемпіонату
Даріо Срна (ліворуч) — потенційно найдорожчий гравець українського чемпіонату

Завтра почнеться друга частина футбольного чемпіонату України. Після першої на найвищі місця претендують чотири команди — "Дніпро", "Шахтар", "Динамо" та "Металіст". "ГПУ" вирішила дослідити, як ці колективи провели зимову перерву.


"Дніпро"

Трансферний ринок (витрати/прибутки — -14,5 млн)

Дніпропетровці закінчили першу частину турніру лідером. Нехай номінальним, бо за втраченими очками поступаються "Шахтареві". Про бажання зберегти чільну позицію говорить робота дніпропетровців на трансферному ринку. Під час зимової перерви "Дніпро" купив футболістів на $20 млн. Серед них три флангові півзахисники: росіянин Гусєв, аргентинець Феррейра й українець Ротань. Один опорний — чех Холек. І румунський форвард Мазілу. Втрата одна — півзахисник Костянтин Кравченко за $5,5 млн перейшов до "Шахтаря".

Тактична схема

Головний тренер "Дніпра" Олег Протасов зізнається, що залюбки грав би 4-3-3, якби мав у своєму розпорядженні достатню кількість кваліфікованих виконавців для цієї схеми. Нині дніпропетровці можуть діяти або 4-5-1, або 4-4-2. У неділю "Дніпро" прийматиме "Динамо". Враховуючи, що команда Протасова має чотири очки переваги над суперником, господарі, швидше за все, оберуть 4-5-1.

Оптимальний склад

Кернозенко — Андрієнко, Русол, Шершун, Денисов — Гусєв, Холек, Канкава, Осмар Феррейра, Назаренко — Воробей. Якщо "Дніпро" гратиме 4-4-2, то пару Воробею складе Мазілу, а Назаренко прикриватиме лівий фланг, витіснивши зі складу Феррейру.

Бюджет

Торік генеральний директор клубу Андрій Стеценко назвав офіційну цифру — $10 млн на рік. Враховуючи нові вливання, можна припустити його збільшення вдвічі.

Потенційно найдорожчий гравець

Сергій Назаренко, 28 років. Прекрасно бачить поле, має поставлений удар. Проте нестабільний. Експерти стверджують, що, якщо Назаренко у формі, за нього можна виручити $7 млн.


"Шахтар"

Трансферний ринок: (витрати/прибутки — +10,5 млн)

Протасов залюбки грав би 4-3-3

Узимку було здійснене одне придбання — з "Дніпра" перейшов Костянтин Кравченко. Заплатили за нього $5,5 млн. Втрати: півзахисник Кастільйо та форвард Лукареллі. За них виручили $16 млн.

Тактична схема

Наставник гірників Мірча Луческу любить грати 4-4-2, розташовуючи півоборонців "ромбом", тобто без яскраво виражених флангів. Дотепер Луческу ризикував грати з одним опорним, але взимку заявив, що ненадійність центральної вісі захисту потребує наявності в середині поля ще одного "хвилеріза". Але навряд чи тренер піде на суттєві зміни: по-перше, "Шахтарю" до кінця сезону грати лише на внутрішній арені. Це можна робити й з одним опорним. По-друге, після втрати Тимощука, імовірного переходу Левандовського до "Москви" та проблем із центральними захисниками, які вирішуються переводом "хвилеріза" трохи назад, у "Шахтаря" невеликий вибір футболістів на цю позицію.

Оптимальний склад

П"ятов — Срна, Чигринський, Єзерський, Рац — Ілсіньйо, Левандовський (Дуляй, Гюбшманн), Жадсон, Фернандіньйо — Брандау, Гладкий.

Коригувати схему Луческу може, але в рамках існуючого ліміту на легіонерів — одночасно їх на полі має бути не більше семи. Українцям же румунський тренер не дуже довіряє. Резерв для країв оборони — Гай і Шевчук, півзахисту — Кравченко. Можна спробувати Полянського на позиції опорного півзахисника.

Бюджет

Майже два роки тому власник команди Рінат Ахметов озвучив його офіційно — $84 млн. Після цього до "Шахтаря" прийшли Луїс Адріано, Вілліан, П"ятов, Ілсіньйо, Кравченко, Лукареллі, Кастільйо. Навіть попри втрату двох останніх і Тимощука, можна припустити, що кошторис гірників складає $100 млн на рік.

Потенційно найдорожчий гравець

Даріо Срна, 25 років. Вважається одним із найкращих правофлангових Європи. Мав запрошення від французького ПСЖ, але продовжив угоду з "Шахтарем" до кінця 2011 року. Показав себе на Кубку світу, має  шанси зіграти на Євро-2008. Якщо вдало там виступить, за нього можна виручити від $10 до $15 млн.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпро" витратив на новачків 20 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути