четвер, 15 вересня 2011 05:30

Баскетболісти не потрапили на Олімпіаду

Триває баскетбольний чемпіонат Європи, де розігрують олімпійські ліцензії. Про те, що в цьому турнірі брала участь національна збірна України, всі встигли забути. Цьогорічний Євробаскет наочно показав, що український баскетбол остаточно загнаний у глухий кут.

Уперше на Євробаскеті мені випало побувати 1997 року. Тоді в Іспанії наша команда не вийшла з групи, що вважали провалом. Бо всі ще пам'ятали, що українські баскетболісти у складі збірної СРСР були олімпійськими чемпіонами-1988.

1997 року центровий нашої збірної Сергій Ліщук, який днями заявив про припинення виступів за національну команду, був одним із перспективних юнаків команди "Пульсар" із Рівного. Усі ми сподівалися тоді, що нове покоління гравців відродить славу українського баскетболу.

Сталося навпаки. Замість вкладення коштів у підготовку перспективної молоді вітчизняні баскетбольні меценати почали витрачати мільйони на другосортних іноземців. Ними вони "зміцнювали" кілька провідних клубів. Через те існування команд, не здатних давати гравцям шалені зарплати, втратило сенс, а високооплачувані іноземці "виступали" за свої клуби переважно по інститутських спортзалах.

Тому для нашої національної збірної стало проблемою навіть потрапити на Євробаскет, а не те що вдало там зіграти. Цьогорічна участь українців у чемпіонаті Європи стала можлива лише завдяки раптовому збільшенню кількості команд із 16 до 24.

Збірна вирішила скористатися таким шансом. Для цього запросили американського тренера й "українізували" американського розігруючого. Результат виявився цілком передбачуваний. Україна не змогла вийти із групи, поступившись росіянам, грузинам та словенцям.

Висновок простий — на турнірі європейського рівня результат, навіть дуже скромний, не можна "купити". Його досягають не одноразовим витрачанням великих грошей, а створенням умов для зростання талановитих спортсменів. У нас таке неможливе: державного фінансування масового баскетболу явно не досить, а меценати воліють витрачати мільйони на іноземних гравців та тренерів.

Наслідок — країна, яка у 1970–1980-х виховувала олімпійських чемпіонів із баскетболу, не може навіть мріяти про участь в Олімпійських іграх.

Зараз ви читаєте новину «Баскетболісти не потрапили на Олімпіаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути