четвер, 22 травня 2008 19:17

Англійські уболівальники залишили в Москві 70 мільйонів доларів

Автор: фото: ІТАР-ТАРС
  Щойно голкіпер ”Манчестер Юнайтед” Едвін ван дер Сар (№1) парирував удар Ніколя Анелька з пенальті і приніс ”МЮ” перемогу. Свого воротаря вітають партнери по команді. Москва, стадіон ”Лужники”, ніч із 21 на 22 травня 2008 року
Щойно голкіпер ”Манчестер Юнайтед” Едвін ван дер Сар (№1) парирував удар Ніколя Анелька з пенальті і приніс ”МЮ” перемогу. Свого воротаря вітають партнери по команді. Москва, стадіон ”Лужники”, ніч із 21 на 22 травня 2008 року

Уперше фінал Ліги чемпіонів відбувався у Москві. Щоправда, ця подія не надто турбувала жителів російської столиці. Футбольну атмосферу створювали тільки приїжджі фанати. Уперше англійську мову почув, виходячи зі станції метро Площа революції неподалік центру міста. Чим ближче до Красної площі, тим більше бачу фанатів "Манчестер Юнайтед" та "Челсі". У день фіналу біля Кремля закривався фестиваль Ліги чемпіонів.

Заходи безпеки відповідні. Щоб потрапити на Красну площу, кореспондентові "ГПУ" довелося пройти через металошукач. Немов у аеропорту. Біля шатра, де виставлений Кубок чемпіонів, — величезна черга. А закритий мавзолей із Леніним мало кого цікавить. Тільки прихильники "МЮ" зробили кілька фотографій на фоні вождя світового пролетаріату.

— Чув, звичайно, про Леніна. Той, що у вас революцію зробив, — каже мені 35-річний Френк Стівенс. — Якщо вже в Москві, чому б тут і не сфотографуватися?

Намагаюся рахувати прізвища на футболках прихильників "Челсі". Швидко збиваюся з рахунку, але лідерів троє — Лемпард, Террі та Джо Коул. Не побачив жодного напису "Шевченко".

На імпровізованому футбольному полі відбувається товариська зустріч зірок російського та європейського футболу. За Росію виступають Валерій Карпін, Олександр Мостовой, Віктор Онопко, Федір Черенков, Рінат Дасаєв. Від Європи — Предраг Міятович, Грем Ле Со, Давор Шукер, Брайан Робсон, Мікаель Лаудруп. Грають без оборони. Завершується матч унічию — 15:15.

Фанатів "МЮ" набагато більше, ніж прихильників "Челсі". Й вони окуповують майже всі пивні заклади поблизу Кремля. Усього англійські уболівальники залишили в Москві $70 млн.

Кумедно було спостерігати за англійцями в метро. На фоні цитати з гімну колишнього СРСР та бабусі у формі працівника метрополітену й капелюсі. Як тільки в одного з фанатів "Манчестера" виникли проблеми з проходженням турнікета, чується грізний вигук бабусі: "Куди?". Фанат не лише не каже ані слова у відповідь, а й випускає з рук прапор з емблемою" МЮ".

42 тис. квитків європейський футбольний союз (УЄФА) розділив порівну між фанатами обох команд. Ще 15 тис. пішли віп-персонам. 6 тис. залишилися в Росії і надійшли у вільний продаж. Коштують вони 1500, 1000 та 600 грн. Однак багато прихильників "Челсі" не поїхали до Москви. Вони повернули квитки, які в день матчу надійшли до кас "Лужників". Але за ціною "англійською" — 4 тис. грн. А в боковому секторі — 6 тис.

На матч акредитувалися 800 журналістів. Талони на харчування видають тільки іноземцям. Росіяни такого привілею позбавлені: в УЄФА вирішили, що пообідати й удома можна. Місцеві протестують. Доводиться годувати й господарів фіналу.

Проходжу на трибуну. Північний сектор за воротами відданий манкуніанцям, а південний — лондонцям. Колективне виконання клубних гімнів можна порівняти з виступом співаків у оперному театрі — настільки потужно лунають голоси фанатів.

Підводить погода. Міський голова Москви Юрій Лужков обіцяв розігнати хмари, але слова не дотримав. Додатковий час починається одночасно зі зливою. Накрапав дощ і після матчу, але прихильникам "МЮ" було уже не до того. Пісня "Ми— чемпіони!" лунає в московському метро до четвертої ранку.

Після матчу хочу поговорити з форвардом "Челсі" Андрієм Шевченком. Однак капітан збірної України до журналістів не виходить. Як іна церемонію нагородження. Наставник "Челсі" Авраам Ґрант так і не випустив Шеву на поле, хоча за нього з трибуни уболівали головний тренер київського "Динамо" Юрій Сьомін і президент "Динамо" Ігор Суркіс та Григорій Суркіс — керманич українського футболу.

Зараз ви читаєте новину «Англійські уболівальники залишили в Москві 70 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути