понеділок, 15 вересня 2008 19:47

Андрій Котельник захистив титул чемпіона світу з боксу

Автор: фото: УНІАН
  Андрій Котельник (праворуч) каже, що йому не вистачило п’яти секунд, аби нокаутувати японця
Андрій Котельник (праворуч) каже, що йому не вистачило п’яти секунд, аби нокаутувати японця

13 вересня у львівському палаці спорту "Україна" 30-річний Андрій Котельник провів перший захист титулу чемпіона світу із професійного боксу за версією WBA у вазі до 63,5 кг. Львів"янин домінував майже протягом поєдинку із японцем Норіо Кімурою, 30 років. Переміг за одноголосним рішенням суддів — 119:109 (двічі) і 118:110. Це був перший бій за світовий чемпіонський титул на території України. Організувала свято боксу промоутерська компанія "АК1" спільно з "Юніверсум бокс промоушен".

Кімура з командою прибув до Львова 9 вересня. Оселилися в першому українському парк-готелі "Древній Град", за 7 км від міста.

Котельник із представниками гамбурзького клубу "Юніверсум бокс промоушен" зупинилися у львівському "Євроготелі". Він розташований за 200 м від помешкання Котельника на вул. Левицького.

— Удома побував тільки після поєдинку, — зізнався "ГПУ" Андрій Котельник. — У готелі краще налаштовуватися на бій. Ніщо не відволікає.

11 вересня пройшло відкрите тренування за участі боксерів, а також прес-конференція. Котельника на ній не було. Наступного дня відбулася церемонія зважування. Вага львів"янина — 63,45 кг. Японець на 100 г легший.

Перед початком боксерського вечора у Львові неподалік каси палацу "Україна" нікого немає. Найдешевші квитки — по 80 грн — і найдорожчих у VIP-ложі, по 600 грн, розпродали. Продавщиця пропонує придбати квитки по 150.

У залі зустрічаю старшого брата Андрія Котельника — Володимира.

— Щойно розмовляв з Андрієм. Він у чудовій формі. Кімура — незручний суперник, корявий. Із такими не так зручно боксувати, як із технічними. Брат, гадаю, має тримати суперника на середній дистанції, нав"язати йому свою манеру бою. Йому добре вдається підлаштуватися під стиль будь-якого суперника. Андрій без сумніву переможе. Думаю, нокаутує японця до шостого раунду. Я нестиму чемпіонський пояс брата. Та ще у Львові — для цього варто жити.

Після двох розігрівальних боїв на ринг виходять учасники головної події вечора. Кімура на прізвисько Райська птаха з ірокезом на голові. Котельник загорнутий у синьо-жовтий прапор.

Зал, розрахований на 2 100 місць, заповнений на 80%.

Після поєдинку японця забрали до реанімації

— Я і багато моїх знайомих, хотіли піти на бокс, — говорить держслужбовець Василь Гонтарик, 27 років. — Але вартість квитків надто висока. Якби ціна була нижчою — аншлаг забезпечили б.

— Такий бій не могла пропустити, — каже економіст 25-річна Оксана Доліжанська. — Купила два квитки по 200 гривень, запросила тата, який живе у селищі Добротвір, що за 60 кілометрів від Львова. Батько казав, що сильніших емоцій, ніж під час поєдинку Котельника, не переживав.

Звучать гімни Японії та України. Останній виконують грузинські дівчата з львівського гурту "Горгішелі".

Перший раунд Кімура розпочав активніше. Котельник на початку бою завжди вивчає опонента. Потім переграє суперника. У нього краща техніка й вища швидкість. У сьомому та восьмому раундах Кімуру від нокдауну рятує лише гонг.

Із кожним раундом перевага українця стає відчутнішою.

— Андрій! Андрій! — скандує зал.

Дещо згодом:

— Україна! Україна!

Заключні два раунди відбуваються в обміні ударами, в яких Котельник точніший і потужніший. На останніх секундах поєдинку Кімура ледь тримається на ногах. Ще мить — і він упаде. Лунає фінальний гонг. Японець безсилий падає на руки секундантові.

— Трохи не вистачило, щоб нокаутувати японця, — розповідає "ГПУ" Андрій Котельник наступного дня. — Буквально 5 секунд. Та й суддя не дав мені його добити. Кімура вже на мене падав. До речі, останні чотири-п"ять раундів він взагалі боксував зі зламаною щелепою. А після поєдинку його забрали до реанімації. Так що мої удари не такі вже й слабкі.


— У пресі була інформація, що 8 листопада в Нью-Йорку на арені "Mедісон Сквер Гарден" ти битимешся з уродженцем Одеси, нині громадянином США Дмитром Салітою. Це правда?

— Зараз про це не хочу думати. По-перше, травмував руку. По-друге, після 12-раундового поєдинку потрібен відпочинок. Хоча такий варіант розглядається.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Котельник захистив титул чемпіона світу з боксу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути