неділя, 10 квітня 2016 18:00

Засмучуся, якщо Ребров залишить "Динамо" - Шахов

Засмучуся, якщо Ребров залишить "Динамо" - Шахов
Андрій Шахов. Фото: dynamomania.com

Cергій Ребров може залишити "Динамо". Принаймні саме така інформація з'явилася кілька тижнів тому. Сам тренер не квапиться її спростовувати. А в середу, коли "Динамо" вилетіло з Кубку України, йому довелося перепрошувати.

Факт очевидний: 2016-го чемпіон України грає не на рівні очікувань. Чому? Спробували розібратися з Андрієм Шаховим – заступником головного редактора журналу "Футбол".

Ключовим моментом для "Динамо" навесні став плей-офф Ліги чемпіонів. Чи реально було очікувати іншого результату матчів з "Манчестер Сіті"?

- Цілком. Особисто я не думав, що вдома результат буде таким сумним. Гра "Динамо" в першому таймі київського матчу мене вкрай неприємно здивувала. Фактично кияни не те, що перешкоджали "Сіті" показати свої козирі, а навпаки допомагали їм виглядати красенями, немов у виставковому матчі, умовно кажучи, всіх зірок НБА або НХЛ.

Гравці "Динамо" "перегоріли" або тренерський штаб в чомусь помилився?

- Не думаю, що Ребров, який грав у Англії і добре знає силу, як чемпіонату, так і конкретних команд, недопрацював. Швидше, "перегоріли" футболісти. До того ж, проти "Манчестер Сіті" не можна, щоб "випадали" ключові гравці. А Гармаша, в якого відверто не пішла гра, замінили ще до перерви. А таку фору команди рівня "МанСіті" використовують миттєво. Я менш за все, коли було жеребкування, хотів, щоб динамівцям попалися "Барселона" і "Манчестер Сіті". Краще б уже була "Баварія".

Це після того, що вона зробила з "Ювентусом"?

- Ну і що? А ось у "МанСіті" була серйозна перевага - команда свого часу вже обпеклася на "Динамо" в Лізі Європи. І тут уже жодні інші фактори не працювали. Крім того, є ще один момент - взимку закладається загальний фундамент підготовки команди навіть не до сезону, а до футбольного року. З урахуванням того, що перерва між чемпіонатами в нас менша за зимову. І, на мій погляд, було б помилково будувати всю підготовку на те, щоб гідно зіграти з "МС", а в період ключових матчів чемпіонату України гравці були б не в змозі ноги пересувати.

З орендою Кравця в "Штутгарт" "Динамо" не поквапилося?

- Важко сказати. "Динамо" так само, як і збірна, грає в одного нападника. І в такій ситуації три рівноцінних форварди - це, я вважаю, перебір. Ніхто не розраховував, що Мораеш через травму вилетить на місяць і залишиться один Теодорчик. Та й взагалі, мені здається, що в "Динамо" достатньо молодих перспективних гравців, ті ж Яремчук, Бесєдін, яких можна тримати в якості третього нападника на випадок вильоту когось з основних.

Яка ймовірність, що Артем взагалі повернеться в "Динамо"? Судячи з усього, він не сильно горить таким бажанням. І взагалі, наскільки сильно може змінитися склад киян влітку?

- Його можна зрозуміти. Бундесліга - цим все сказано. Інше питання - хто ще піде. Той же Ярмоленко не приховує, що хоче в сильніший чемпіонат. Є ще Хачеріді, Драгович, Віда. Ще один важливий момент - як наші виступлять на Євро, піднімуться на них ціни або, навпаки, опустяться. Плюс багато чого буде залежати від того, чи стане "Динамо" чемпіоном. Якщо стане і автоматично потрапить до групового раунду Ліги чемпіонів, то під неї можна буде деяких гравців залишити ще на півроку.

В цілому ж, так, видно спад у провідних гравців - тих самих Гармаша, Сидорчука. І основна причина - в головах. Вони бачать себе в інших, більш сильних, чемпіонатах. Всі бачать, що рівень нашого опускається зі швидкістю світла, все знову повернулося до боротьби двох команд. Кому цікаво так грати?

Програш "Олександрії" напіврезервним складом в Кубку України говорить про відсутність рівноцінної лави запасних?

- У будь-якій команді є явні лідери, яких важко замінити. Не грав Хачеріді з Драговичем, Шовковський. Ярмоленко вийшов лише в другому таймі, і то не відразу. Списувати все на вилучення Рибалки, м'яко кажучи, несерйозно. Це, безумовно, дуже важливий гравець для "Динамо", але якщо голкіпер пропускає з кутового, не Рибалка в цьому винен. Ті, хто грав, вийшли на матч без належного настрою, отже результат абсолютно логічний. Так, в цьому є й вина Реброва. Він сам визнав свою помилку, що замінив занадто багато гравців "основи". Але Сергій Станіславович вже не раз доводив, що вміє після таких провалів знаходити потрібні слова для футболістів. Так було після "Ольборга", після "Шахтаря" в першому колі. Думаю, на цей раз буде те ж саме.

Що ж стосується футболістів, то, вважаю, лише Петровича гравцем, який не відповідає рівню "Динамо". Решта, повторюся, вийшли на гру без відповідного настрою. За що й отримали.

Що скажете про Корзуна і Яковенка, які перейшли в "Динамо" взимку?

- Корзуна взяли на перспективу. Він один з тих, хто в майбутньому може підміняти Рибалку. Є ще Федорчук. Якщо з ним продовжать контракт, то можна буде говорити, хто сильніший - він чи Корзун. Яковенко прийшов як вільний агент, нічого за нього не платили. Буду радий, якщо в нього вийде.

Чи слід готуватися до того, що найближчі пару сезонів підуть на побудову нової команди і не варто чекати, перш за все, в єврокубках надзвичайно високих результатів?

- Ситуація проясниться влітку. Буде видно, хто піде, хто прийде, кого, як того ж Гонсалеса, придбають в разі потрапляння до Ліги чемпіонів. Плюс, в Україні досить своєї талановитої молоді. Дай Бог, хтось, та вистрілить.

Ребров реально може піти з "Динамо"? І як це може відбитися на команді?

- Сам Ребров та й Суркіс це спростували. З іншого боку, все можливе. Як гравці себе хочуть спробувати в іншому чемпіонаті, так і тренер - не виняток. У театрі, кіно багато що зміниться, якщо поміняти режисера. Так і у футболі. Зрештою, режисер створює гру, спектакль. Ребров виграв чемпіонат, два Кубки, вивів команду в плей-оф Ліги чемпіонів. Досягнень більше, ніж у деяких попередників.

Цього достатньо для того, щоб працювати в тій же прем'єр-лізі Англії?

- А чому ні? Інша річ, що навряд чи на даний момент мова буде йти про топ-клуб рівня Манчестера або лондонських команд. Однозначно, колектив буде скромніший - середняк або аутсайдер. У будь-якому випадку, адаптуватися для Реброва в чемпіонаті Англії не проблема.

А в Туреччині?

- Те ж саме, адже він там також грав. Але я вважаю київське "Динамо" сильніше за будь-який турецький клуб. Через тенденції турецького чемпіонату, куди в основному їдуть догравати ветерани, яким вже за тридцять. Наприклад, ван Персі або Нані, які зараз у "Фенербахче".

Але особисто мені б не хотілося, щоб Ребров пішов. Як уболівальник "Динамо", я засмучусь.

Чи варто Сергію Реброву влітку залишати "Динамо"?

Нагадаємо, сьогодні "Динамо" проведе черговий матч чемпіонату України. Кияни прийматимуть луцьку "Волинь". Початок матчу – о 19.30.

Другу частину інтерв'ю, де Андрій Шахов говорить про збірну України, читайте на нашому сайті у суботу, 16 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Засмучуся, якщо Ребров залишить "Динамо" - Шахов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути