вівторок, 15 травня 2007 15:07

У "Справі "Ювентуса" з"явились нові обставини

 

Колишній керівник туринського "Ювентуса" Мауриціо Капоб"янко в інтерв"ю "La Repubblica" зробив скандальну заяву, в якій розкрив деякі подробиці роботи сумно відомого дуету керівників Лучано Моджі і Антоніо Джіраудо, розповідає www.championat.ru.


Колишні боси "Юве" зіграли головну роль у корупційному скандалі в італійському футболі минулого літа, в результаті якого бьянконері були позбавлені двох чемпіонських титулів і відправлені до Серії B.

- Все, про що я говорю, можу підтвердити за допомогою документів, – такі перші слова Капоб"янко. – Я почав працювати в "Ювентусі" у 1984 році, коли президентом був Джанпієро Боніперті. Це була виняткова особа. У 2005 році мої відносини з Джіраудо зіпсувалися, що змусило мене залишити клуб.

Капоб"янко вперше розкриває такі подробиці, як грошові суми, які виплачувалися суддям, і схема, по яких ці виплати відбувалися.

- Тільки на початок 2005 року мені відомо чотири випадки, коли були виплачені гроші двом суддям, функціонерові футбольної федерації і членові ревізійної комісі", – повідомив Капоб"янко.

- Про які засоби йдеться?

- Це будь-які засоби, які легко перевести в грошовий еквівалент. І передавалися вони не особисто, а через третіх осіб або треті структури, що мають прямий вихід на арбітрів.

- Коли все це почалося?

- З приходом на керівні посади Моджі і Джіраудо у 1995 році.

- Яких конкретно арбітрів це стосується?

- В даний момент я не хочу називати імена.

- А яка була вартість подібних послуг?

- 20-25 мільйонів лір (40-50 тисяч доларів) за одну гру.

- За підсумками розслідування стало відомо, що колишні керівники суддівського корпусу Бергамо і Пайретто були у відмінних відносинах з "Юве"...

- Щодо Бергамо не знаю, але Пайретто відчував себе в "Ювентусі" як вдома.

- І які ж "подарунки" він отримав?

- Я не маю наміру зараз говорити про це. Я хочу лише пролити світло на всю цю історію. Що стосується Пайретто, можу сказати ось що: у 2000 році він сам зчинив галас навколо годинника "Ролекс", подарованого йому "Ромою", проте восени 1999-го від "Ювентуса" він отримав автомобіль, і я щось сумніваюся, що він його повернув.

- Чому ви вирішили говорити саме зараз?

- Тому що у цього корупційного скандалу є своя передісторія. Тільки зараз я зрозумів сенс тих деталей, що бачив до того, як розгорівся скандал. І лише зараз я розумію, що у результаті була затьмарена репутація клубу, що має славну 100-річну історію. У цьому скандалі крім суддів взяли участь і журналісти, і вищі інстанції.

- Почнемо з журналістів?

- Що стосується журналістів, то у "Ювентуса" давні традиції по "обробці" представників "четвертої влади". Деколи, щоб заручитися підтримкою того або іншого журналіста, на початку сезону оголошувалося про початок якогось проекту, в який включали і його, а літом, якщо "Юве" ставав чемпіоном, клуб повідомляв, що кращі ідеї проекту будуть реалізовані, а їх авторам виплачували гроші. Зрозуміло, самі ці проекти так ніколи і не здійснили.

- Премія за чемпіонство для журналістів. Чи були ці факти згадані під час розглядів у справі "Кальчополі"?

- Так, частково. "Ювентус" не був замішаний безпосередньо, оскільки діяв через фірму "Семана", утворену в 2003 році Джіраудо, і частка клубу в якій складала 30%. Проте про цю фірму говорили мало, хоча через "Семану" Моджі і компанію всупереч закону Пізану фінансували і фанатські угрупування. У витратах фірми можна знайти чеки на тисячі євро за матч, хореографії на трибунах, плакати, прапори та інше.

- Чим конкретно займалася "Семана"?

- Вона реально контролювала те, що все відбувається біля стадіону і на ньому. До мого відходу у 2006 році у них були ціни на 20% вище звичайних, що було, проте, передбачено контрактом з "Ювентусом". Нагадаю, що 30% акцій "Семани" належало клубу, інші ж 70 – безпосередньо Джіраудо.

- Чи працює зараз ця фірма?

- Мені здається, так. Джіраудо як і раніше належить 2% акцій "Юве", що робить його одним з найбільших акціонерів бьянконері. Крім нього, в управлінні клубу залишився і Роберто Беттега, незмінний партнер Моджі і Джіраудо, що брав участь у всіх нарадах з ними. В даний момент всі рішення ухвалює Алессіо Секко, який раніше не міг і пальцем поворушити без згоди на те Моджі. Та ж ситуація і з директором по персоналу Сорбоне. Ренато Опецці залишається правою рукою Джіраудо. Фінансовий директор Мікеле Берджеро і директор по маркетингу Фассоне теж залишилися на своїх постах. Так про який же "новий "Ювентус" можна говорити, якщо вся мафія залишилася на своїх місцях?

- Бертоліні – це він їздив до Швейцарії, щоб купити спеціальні сім-карти для Моджі?

- Так. Він все ще там. Восени 2006 він був відмічений на сайті клубу як офіційний спостерігач. Хоча, я вам кажу – ця людина безпосередньо замішана в найбруднішому скандалі в історії нашого футболу.

- Ви щось знаєте про ці сім-карти?

- Дещо чув. Одного разу колишній начальник адміністрації, пані Гастальдо сказала мені:

- Що цей Бертоліні робить зі всіма тими швейцарськими сім-картами?

Вона було зневірилася, адже Бертоліні, отримавши чергове завдання від Моджі, постійно приходив до неї забрати 3-4 тисячі євро готівкою і виїжджав до Швейцарії без всяких пояснень, що створювало великі проблеми для бухгалтерії. А синьйора Гастальдо, виключно чесна жінка, пропонувала мені продати годинник і інші подарунки клубу, щоб заповнити пролом в бюджеті.

- Що за дивна історія пов"язує "Ювентус" і годинник?

- За 10 років, проведені в клубі, я бачив, як в клуб присилали сотні годинників найпрестижніших марок. Вони призначалися в основному дружнім журналістам, а також гравцям і персоналу.

- Чи бачили ви коли-небудь спортивного директора "Мессіни" Фабіані, який разом з Моджі проводив роботу з суддями?

- Фабіані був членом "сімейства", дуже близьким до Моджі. Я навіть не виключаю, що вони родичі. Коли він приїжджав до Туріну, в його розпорядженні знаходився офіс молодіжного сектора "Юве", який він використовував як свій. Крім того, "Ювентус" подарував йому автомобіль.

- Як йшли справи з футбольними інстанціями?

- Моджі і Джіраудо дозволяли собі у футбольній федерації країни все, що хотіли. Я був приголомшений випадком, подією в 1997 році, коли УЄФА виявила позитивну пробу на допінг у одного футболіста, що вживав марихуану. Про це було повідомлено у федерацію футболу, і все на цьому закінчилося.

- Після такого інтерв"ю напевно ви не користуватиметеся популярністю в Туріні?

- Перші 10 років, проведені в "Ювентусі" були самим кращим періодом в моєму житті в професійному плані. Вважаю, що говорити правду після цього – мій борг.



Зараз ви читаєте новину «У "Справі "Ювентуса" з"явились нові обставини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути