Ексклюзиви
субота, 26 січня 2019 21:00

В нинішньому стані "Реал" може вилетіти з Ліги чемпіонів вже у 1/8 - експерт

В нинішньому стані "Реал" може вилетіти з Ліги чемпіонів вже у 1/8 - експерт
Массіміліано Аллегрі один з головних претендентів на посаду головного тренера мадридського "Реала"

Мадридський "Реал" проводить найгірший сезон за останнє десятиріччя. І варто звертати увагу не тільки на результати, але й на якість гри "вершкових". Три поспіль виграних Ліги чемпіонів, неабияке досягнення, але після такого феєричного під'йому, неминуче настає болісне падіння. Своїми думками про кризу "Реала" та варіантами виходу з неї поділився головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков.

Чому не вийшло у Соларі?

— По-перше, Соларі зовсім не бачив себе тренером "Реала". Можливо він про це і мріяв, але це призначення стало для нього самого абсолютно несподіваним. Плюс, він очолив команду по ходу сезону, що набагато важче ніж перед початком. Він спочатку налагодив ситуацію в роздягальні, і на якийсь час це дало ефект. Але потім на перший план знову вийшли ігрові, кадрові проблеми.

Цикл життя будь-якої сильної команди 2-3 роки, і хоть ти трісни, але цей закон непорушний

Що не вдалося Лопетегі? Його висмикнули зі збірної Іспанії, але в підсумку він провалився.

В мене з приводу нього є певна зловтіха. Те що починалось погано, ще гірше закінчилось. Але починати треба з того, чому пішов Зідан. Зінедін не збирався створювати нову команду. Відомо, що цикл життя будь-якої сильної команди 2-3 роки, і хоть ти трісни, але цей закон непорушний. В одиничних випадках вдається продовжити існування потужної команди точковими підсиленнями. Але далі все одно буди йти серйозна зміна поколінь, тривала, болісна зміна, яка неминуче потягне за собою провал у результатах. В "Реалі" якраз назрів цей період, Зідан прекрасно розумів, що витиснув максимум з цієї команди. Третю Лігу чемпіонів вони виграли на останніх вдохах, повністю проваливши внутрішній чемпіонат. Зідан розумів, що якщо в наступному сезоні команда, щось і виграє то це буде абсолютно випадково. Зідан не захотів займатись побудовою нової команди чи з допомогою селекції, чи використання молоді з академії.

Кого треба купити, насамперед? Косметичний ремонт чи повна заміна складу?

Проблеми "Реала" в обороні відомі вже давно. Проблеми в атаці довгий час вирішувались за рахунок індивідуальної майстерності Роналду. Бензема, як виявилось взагалі не вміє забивати. Можливо до такого стану його довів скандал із виключенням зі збірної Франції, чи то вік дається в знаки. Але факт залишається фактом, "Реалу" вкрай необхідний нападник. У "вершкових" завжди були проблеми в обороні., їм потрібен центральний захисник.

Флорентіно Перес не зміг вчасно передбачити кризу в команді

Проблеми "Реала" - тренерські чи це недопрацювання Флорентіно Переса, який провалив трансферну політику влітку, хоча команда як ніколи потребувала оновлення?

Не влітку навіть, потрібно було набагато раніше передбачити цю ситуацію. Їм потрібен був нападник, їм потрібно освіжити центр півзахисту, який не молодіє. Модріч пройшов свій пік в збірній Хорватії та в "Реалі", далі в нього будуть великі проблеми. Не просто так його сватають в "Інтер". Помітний спад в Каземіро, який раніше цементував гру "мадридців" в центрі поля. Серхіо Рамос вже віковий гравець, будемо відверті, він ніколи й не був захисником топ-рівня. Він більше славиться своєю грою в атаці. Плюс до всього незрозуміле придбання Тібо Куртуа. Маючи Наваса, який багато разів рятував команду в останні роки, маючи надійного дублера Касілью, Перес чомусь вирішив купити зіркового голкіпера з претензією на стартовий склад. Хоча Куртуа більше розпіарений воротар. Він ні чим не краще Кейлора Наваса. Все це наклалося й призвело до негативного мікроклімату в команді.

Чи можливе повернення Зідана або Моурінью?

Не думаю, що хтось з цих двох захоче повернутись. Зідан однозначно ні. Можливо Моурінью про це задумувався, але ставка на нього нічого хорошого не дасть. Моурінью вже не той, та й "Реал" навряд чи довірить Жозе будівництво нової команди. Зараз не 2004 рік, коли Моурінью був молодий та не такий зарозумілий як зараз. Він не стерпить ще одного лідера в роздягальні та може публічно облити брудом когось зі своїх гравців, чого в найкращі свої роки він не робив.

Массісіліано Аллегрі – оптимальний кандидат влітку?

Складно відповісти однозначно. Аллегрі не працював за межами Італії. Це великий мінус для нього. За великим рахунком, ми знаємо можливості Массімілано за роботою в "Мілані" та "Ювентусі". Бузомовно, "Юве" зараз домінує в Італії, команда грає в результативний та видовщний футбол. Але чи зможе він перенести цю гру в іншу команду. Тренерські якості італійція питань не викликають, але є негативні нюанси. Багато інформації про різні конфлікти тренера з графіцями. Але все одно, Аллегрі одни з робочих варіантів для "мадридців".

Якщо "Реал" вийде в півфінал Ліги чемпіонів, це вже буде стрибок вище голови

Які в "Реала" перспективи на цьогорічну Лігу чемпіонів?

В своєму нинішньому стані, "Реал" може вилетіти і від "Аякса" в 1/8. В Амстердамців молода та енергійна команда, яка має Де Йонга в складі завдасть багато проблем "Реалу". А загалом, вихід в півфінал ЛЧ стане для "Реала" стрибком вище голови. Але врешті-решт, плей-оф Ліги чемпіонів це всього сім матчів. І навіть нинішній відверто слабкий та кульгаючий "Реал" при вдалому збігові обставин зможе пожертвувавти чемпіонатом, щоб пройти якомога далі в ЛЧ.


2006-го Флорентіно Перес пішов у відставку, визнавши себе безсилим. Чи можливо таке нині бодай тому, що президент усе всім довів і стомився від футболу?

З тих пір Перес достатньо сильно змінився. І тим паче він показав, що можна прийти вдруге і досягнути успіху. Але є ще одна проблема, про якому ми забуваємо. От виграли вони три ЛЧ поспіль, що їм ще треба? Виграти п'ять разів поспіль, щоб повторити досягнення 1956-160 років. Але це навряд чи можливо та й для чого це потрібно? Питання мотивації, яке відчувають як досвідчені футболісти так і топ-менеджери. Флорентіно Перес можливо вже всередині наситився перемогами, якщо в нього немає голоду до нових перемог то для "Реала" це дуже погано і треба шукати нових претендентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Соларі не могло нічого вийти" - експерт пояснив невдачі "Реалу"

Більше про кризу одного з грандів світового футболу читайте в журналі "Країна" від 24 січня.

Зараз ви читаєте новину «В нинішньому стані "Реал" може вилетіти з Ліги чемпіонів вже у 1/8 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути