четвер, 01 лютого 2018 11:09

У масовій бійці на єгипетському стадіоні загинули 73 особи

 

1 лютого 2012 року після футбольного матчу в Єгипті загинули 73 людини. Під час футбольного матчу між місцевим клубом "Аль-Масрі" і каїрською командою "Аль-Ахлі", за рахунку 3:1 на користь господарів, на поле несподівано вибігли уболівальники і почали бити футболістів клубу, що поступався. Зав'язалася масова бійка й тиснява на виході зі стадіону. Загинули щонайменше 73 людини, не менше тисячі отримали поранення й каліцтва. Багато постраждалих отримали ножові поранення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули 66 уболівальників московського "Спартака"

На стадіоні перебували підрозділи спецназу, в кількості 500 осіб, що мали при собі спецзасоби і каски зі щитами; однак поліцейські не вживали жодних активних заходів для припинення бійки між 3-4 тисячами людей, вболівальників обох команд. Навіть на відверті провокації з боку фанатів "Аль-Ахлі" з вивішуванням неоднозначних банерів і киданням фаєрів на поле, реакції від силовиків не було. Поліція просто спостерігала за всім, що відбувається на стадіоні. На допомогу постраждалим кинулися медики і фельдшери з "швидких", і саме вони і витягали перших постраждалих з місць зіткнень.

Поліція просто спостерігала за всім, що відбувається на стадіоні. На допомогу постраждалим кинулися медики і фельдшери з "швидких", і саме вони і витягали перших постраждалих з місць зіткнень

Через інцидент футбольна федерація Єгипту заявила, що відкладає на невизначений термін всі матчі єгипетської прем'єр-ліги. У Каїрі розгнівані цим рішенням вболівальники підпалили інший стадіон, на якому повинен був відбутися ще один матч того ж туру. Були заарештовані 47 осіб, в місто були введені армійські підрозділи. Ряд перших осіб міста відправлені у відставку.

У січні 2013 року 21 з 73 засуджених засудили до смертної кари. Через це родичі і знайомі засуджених почали штурмувати в'язницю. До них приєдналася і опозиція. В ході штурму було вбито, щонайменше, двоє поліцейських. Влада Єгипту були змушені ввести в місто війська, в тому числі танки. В ході заворушень було вбито близько 30 осіб.

У червні 2015 року єгипетський суд провів заключне засідання щодо перегляду звинувачень 73 осіб, які проходять у справі про тисняву на стадіоні Порт-Саїда. Суд засудив до страти 11 осіб, ще 15 отримали тюремні терміни від 5 до 15 років, а 21 підсудний був виправданий.

Зараз ви читаєте новину «У масовій бійці на єгипетському стадіоні загинули 73 особи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути