вівторок, 19 грудня 2017 11:09

У Бразилії викрали золоту статуетку "Ніка"

19 грудня 1983 року в Бразилії викрали золоту статуетку "Ніка" – приз, який до 1974 року вручався переможцям Кубка світу з футболу. Збірна Бразилії, яка тричі виграла Мундіаль 1958-го, 1962-го і 1970 року, отримала його на вічне зберігання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав фаворитів Кубка світу-2018

Статую вже викрадали 1966 року в Англії. Однак тоді його знайшла собака Піклз. 19 грудня 1983 року Кубок світу Жюля Ріме викрали з штаб-квартири бразильської федерації футболу. Трофей витягли з спеціально виготовленої сталевої шафи з лицьовою стороною, зробленої з куленепробивного скла. Скло було обрамлено дерев'яною рейкою товщиною в 2 см, чим і скористалися викрадачі, виламавши її за допомогою невеликого ломика.

Автор: 24smi.org
  Такою була багатостраждальна "Ніка"
Такою була багатостраждальна "Ніка"

Зграю злочинців, якій допомагав сек'юріті федерації футболу Бразилії, знайшли, однак, за словами затриманих членів банди, вони встигли переплавити кубок на злитки і продати їх. Втім, довести те, що "Богиня Ніке" зникла назавжди, а не осіла в засіках якогось підпільного колекціонера, не вдалося. Адже була затримана тільки частина бандитів – іншим вдалося втекти, і вони були засуджені заочно. Бразильці ж замовили для себе нову копію, виготовлену компанією "Істман Кодак" з використанням 1,8 кг золота. Вперше вона була представлена Президентом Бразилії 1984 року.

Новий приз, названий кубком світу ФІФА, був виконаний компанією "Бертоні" за ескізом італійського скульптора Сільвіо Ґаццаніґи. Висота його становить 36,5 сантиметра, виготовлений же він з 18-каратного чистого золота вагою п'ять кілограмів

Новий трофей прийшов на зміну переданому бразильцям Кубку світу Жюля Ріме. Його вперше вручили на Мундіалі 1974 року. Честі удостоївся капітан збірної ФРН Франц Беккенбауер. Новий приз, названий Кубком світу ФІФА, був виконаний компанією "Бертоні" за ескізом італійського скульптора Сільвіо Ґаццаніґи. Висота його становить 36,5 см, виготовлений же він з 18-каратного чистого золота вагою 5 кілограмів. Композиція зображує 2 людські фігури, які підтримують на піднятих руках земну кулю. Разом з двошаровим малахітовим "фундаментом" діаметром 13 си приз важить 6,175 кг.

Автор: google.com.ua
  Таким є нинішній Кубок світу
Таким є нинішній Кубок світу

Згідно з існуючими правилами ФІФА, новий Кубок світу застрахований на $230 тиc., на відміну від попередника не може бути переданий будь-кому навічно. Кожен переможець турніру отримує його позолочену копію. Однак "термін придатності" у Кубку світу ФІФА все ж є. Річ у тім, що на підставці призу гравіруються назви збірних, його виграли, для чого там залишили 20 рядків. 9 з них вже заповнені. Невідомо, чи змінить ФІФА трофей, коли заповняться 11, які залишилися, але якщо це відбудеться, новий приз за умови збереження нинішньої періодичності проведення мундіалю з'явиться не раніше 2050 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фіналі Кубка світу можуть зіграти бразильці й німці

21-й Кубок світу з футболу пройде з 14 червня по 15 липня 2018 року в 11 містах Росії: Москві, Санкт-Петербурзі, Казані, Єкатеринбурзі, Сочі, Самарі, Саранську, Калінінграді, Ростові-на-Дону, Нижньому Новгороді і Волгограді. Фінал відбудеться у Москві, на стадіоні "Лужники" 15 липня.

Раніше відбулося жеребкування по групах команд-учасниць фінальної частини.

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії викрали золоту статуетку "Ніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути