пʼятниця, 04 грудня 2020 21:00

"Українські гравці мене вразили" - екстренер "Динамо"

Вісенте Гомес – тренер із системи іспанського "Атлетик", Більбао. Понад 3 роки працював в київському "Динамо". Спочатку займався формуванням молодих гравців, а потім був асистентом головного тренера. Працював тренером в московському "Спартаку" та "Аль Ахлі" за часів роботи Сергія Реброва. Самостійну роботу розпочав із "Олімпіком", а зараз очолює "Сабах" з Азербайджану.

Ви працювали в системі "Динамо" понад 3 роки. Що взяли з цього?

Цей досвід був дуже багатим - перший за межами Іспанії. В країні, з якою я не був знайомий. З іншого культурою, мовою. Досвід був успішний, не тільки через перемоги в чемпіонатах, але і через виховання молодих футболістів. Вважаю, що залишив певну ідею роботи, яка ґрунтується на розвитку гравця, з певним стилем і ідентичністю.

Автор: Фк "Олімпік"
  Вісенте Гомес минуло сезону очолював "Олімпік"
Вісенте Гомес минуло сезону очолював "Олімпік"

Що ви змінили у процесі формування гравців, методології роботи Академії "Динамо"?

Ми трохи змінили менталітет тренерів, які більше переживали за результат наступного матчу, на ідею навчання і розвитку гравців в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Ми намагалися створити культуру навчання, в якій гравець думав про свої сильні і слабкі сторони та усвідомлював, що йому потрібно вдосконалюватися, щоб досягти свого максимального потенціалу. Крім того, індивідуально покращували футболіста в рамках команди. Гравці повинні були удосконалити багато концептів розуміння гри.

Коли Ребров йшов до "Ференцвароша", я був задіяний в іншому проекті

В чому відрізняється формування гравців в Іспанії та України?

Насамперед - думати про розвиток гравця, а не тільки про перемогу в наступному матчі. В Іспанії більше присутня культура колективної гри з вищим рівнем розуміння гри кожним з учасників.

Ви працювали як тренер молодіжних команд, як другий тренер, а також як головний тренер. Як відрізняються ці ролі?

У кожній позиції є свої складності і зони відповідальності. Природно, що працюючи з молодіжними, або дорослими командами рішення ухвалюються самостійно, і вся відповідальність лягає на одну конкретну людину. Працюючи асистентом, ти намагаєшся робити максимально якісно те, що вимагає головний тренер, і бути завжди доступним, щоб допомогти в будь-який момент. Це все необхідно для того, щоб головний тренер мав можливість робити свою роботу максимально ефективно.

Автор: ФК "Аль Ахлі"
  Сергій Ребров та Вісенте Гомес в Саудівській Аравії
Сергій Ребров та Вісенте Гомес в Саудівській Аравії

На що звернули увагу в українському футболі - що вразило і розчарувало?

Я хотів зрозуміти хід думок гравців, тренерів. Як вони приймають рішення, чим керуються, чого хочуть, як будують комунікацію. Це найбільш важливо для продуктивної роботи з групою гравців і тренерів, яких ти не знав досі. Після цього я вже розбирався, чи можу я допомогти всій групі футболістів, щоб поліпшуватися в футбольному плані.

Автор: ФК "Динамо"
  Вісенте Гомес на тренуваннях "Динамо"
Вісенте Гомес на тренуваннях "Динамо"

А найбільше здивував мене індивідуальний рівень гравців. Спочатку не знаючи рівень українських гравців юнацького та молодіжного футболу, я припускав, що з цим будуть проблеми для розвитку домінуючого концепту гри. Але коли я приїхав і ознайомився ближче з молодіжним футболом в країні, то був дуже здивований тим, наскільки талановиті від природи українські футболісти, і яким потенціалом. Найбільше розчарування було пов'язано не з футбольною складовою, а з мовним бар'єром. Незнання мови дуже сильно ускладнює тренерську роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шевченко дуже вимогливий у роботі. Але проблем з ним немає жодних"


Ребров в "Динамо" і "Аль Ахлі" - це один тренер, або різні фахівці?

— Ми змінюємося з плином часу. Це природно в контексті природного розвитку особистості людини. Різні контексти змушують нас адаптуватися і розвиватися. І я впевнений, що Сергій, будучи професіоналом своєї справи, точно так же еволюціонував і покращився з плином часу і прийняттям нових викликів. Зокрема, наслідком цього ми бачимо ті неймовірні результати , яких він досягає з сезону в сезон.

Чому ви не працюєте з Ребровим в "Ференцвароші"?

Коли Сергій переїжджав туди, я був уже залучений в інший проект. Ребров працює грандіозно. Вдячний, що дав мені шанс бути з ним у "Динамо".

Яремчук міг би бути успішним в Іспанії

Роман Яремчук не зміг виділитися в "Динамо", незважаючи на те, що став "зіркою" в Бельгії і головним форвардом збірної України. Що йому завадило бути успішним в Києві?

У кожного гравця свій ритм розвитку і становлення. Можливо, в "Динамо" був поганий для нього момент, і Роману довелося піти, але таке трапляється з багатьма гравцями у всьому світі. Яремчук був і є гравцем з чудовими даними і якостями.

Автор: ФК "Динамо" Київ
  Вісенте Гомес та Олександр Хацкевич
Вісенте Гомес та Олександр Хацкевич

За Яремчуком стежать деякі клуби ТОП європейських чемпіонатів. Як ви вважаєте, який європейський чемпіонат йому більше підходить - міг би бути успішним в Іспанії?

Цілком би підійшов для цього чемпіонату.

Який потенціал у Віктора Циганкова?

Гравець величезного таланту, який робить різницю. Він уже успішний. Є травми, які заважають йому грати так, як він би хотів, але немає сумнівів в тому, що він вже є і далі буде важливим гравцем для всього українського футболу

Вісенте Гомесу – 49 років. Футбольну кар'єру розпочав 1989 року в команді рідного міста "Сантурці", за яку відіграв 4 сезони. У 1993 році завершив кар'єру гравця.

Зараз ви читаєте новину «"Українські гравці мене вразили" - екстренер "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути