пʼятниця, 17 січня 2020 16:41

Українець нокаутував француза на очах у двох президентів Франції

 

Першим українцем, який здобув титул чемпіона Європи з професійного боксу був маріуполець Олександр Гуров. 17 січня 1995 року в Парижі на очах у тодішнього президента Франції Франсуа Міттерана і його наступника на цій посаді, а тоді мера Парижа Жака Ширака він нокаутував місцевого улюбленця Норберта Екассі і став володарем євротитулу у першій важкій вазі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто з українських боксерів марнував шанс стати чемпіоном світу

28-річний француз камерунського походження був однозначним фаворитом бою проти 23-річного українця. Він підходив до зустрічі з серією із 16 перемог, очолював рейтинг WBC і був за кілька кроків від поєдинку за звання чемпіона світу. Гуров отримав свій шанс випадково – суперник Екассі травмувався, а заміняти травмованого на короткому сповіщенні ніхто не хотів. Українець погодився за величезний для себе гонорар - $2,5 тис. Екассі отримав у 100 разів більше, - в одному з інтерв'ю розповів президент Національної ліги професійного боксу України Михайло Зав'ялов.

Українець погодився за величезний для себе гонорар - $2,5 тис. Екассі отримав у 100 разів більше

Той же Зав'ялов у книзі "Боксёрские байки от Михал Михалыча. Непридуманные истории Главного тренера" пригадує, що напередодні бою Екассі був упевнений у своїй перевазі та заявив пресі, що присвячує свою перемогу президенту країни і буде в ринзі "не боксувати, а вбивати".

Досвідчений наставник запропонував підопічному викладати свої козирі в початкових раундах, інакше позначиться куди багатший досвід суперника. Так і сталося. З перших секунд розпочався шалений махач, у якому Гуров почувався як риба у воді. Вже за хвилину він відправив суперника у нокдаун, а згодом і в другий. Рефері зупинив бій на 78-й секунді першого раунду.

Норберт Екассі помер у грудні того ж 1995 року внаслідок нещасного випадку у власному домі. Олександр Гуров мав багату професійну кар'єру, двічі претендував на титул чемпіона світу, але не скористався своїми шансами.

Зараз ви читаєте новину «Українець нокаутував француза на очах у двох президентів Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути