Ексклюзиви
неділя, 24 жовтня 2021 21:00

"У мене вкрали дитинство. Ми прокидалися, а їсти на сніданок не було чого"

Едін Джеко – капітан збірної Боснії та Герцеговини, рекордсмен за кількістю зіграних матчів та забитих голів своєї національної команди. Форвардові 35 років – він жива легенда своєї країни.

А ще він з дитинства захоплювався грою Андрія Шевченка і ніколи не приховував, що українець – його кумир. Про це пише "Трибуна".

Джеко народився недалеко від Сараєва ще до розпаду Югославії. Його батько Мідхат був професійним футболістом, тому Едін з народження ріс у футбольній атмосфері. Але дитинство хлопця затьмарила війна, яка вибухнула на Балканах на початку 90-х і тривала три роки. Тато перебував на фронті, а сім'я страждала від нестачі їжі та бомбардувань.

Одного разу мама не пустила семирічного сина пограти у футбол з друзями на пустир. Там хлопчаки часто ганяли м'яча. Того дня на поле упали кілька снарядів – друзі Едіна або загинули, або отримали страшні рани.

  Юний Едін Джеко Фото: інстаграм
Юний Едін Джеко Фото: інстаграм

"Як і у більшості дітей, у мене вкрали дитинство. Ми прокидалися, а їсти на сніданок не було чого. Я багато плакав. Але ми не обговорюємо це навіть з батьками і дружиною. Я дуже добре все пам'ятаю, але не бачу сенсу постійно озиратися. Війна змінила нас усіх. Ми три роки мріяли про нормальне життя, і коли конфлікт закінчився, спробували почати заново", – розповідав Джеко про криваву війну, яка почалася з розпаду Югославії.

Того дня на поле упали кілька снарядів – друзі Едіна або загинули, або отримали страшні рани

У 1995 році військові дії завершилися, молода країна почала повертатися до мирного життя. Хоча і дотепер залишається однією з найбідніших в Європі.

Грізне "Динамо" Валерія Лобановського у 1997-му двічі розтрощило "Барселону" – 3:0 вдома і 4:0 на виїзді. Молодий форвард киян Андрій Шевченко оформив хет-трик на "Камп Ноу". Через півтора року він перейшов у "Мілан", де став мегазіркою футболу.

За грою Шеви по телевізору в Сараєво стежив малий Едін Джеко. Хлопця зачаровувала не тільки гра форварда, але і його історія. Футболіст з України, яка не так давно проголосила свою незалежність, зміг пробитися у великий футбол і став топом в Серії А. В його кімнаті навіть висів плакат з Шевою.

"На футбольному полі моїм кумиром був Андрій Шевченко. Це особливий футболіст для мене. Я досі пам'ятаю, як він зробив хет-трик у матчі з "Барселоною" на "Камп Ноу". Він був номером один для мене. Але серед своїх кумирів я повинен назвати і моїх батьків. Вони завжди були поруч зі мною, вижили у важкі часи війни і зробили все, щоб у мене була успішна професійна кар'єра", – Джеко часто в інтерв'ю повторюватиме про своє захоплення українським футболістом.

Едін у 18 років почав грати в основі сараєвського "Желєзнічара". Правда, він тоді виступав на позиції півзахисника. Виходило так собі. Преса і журналісти сміялися з молодого гравця, називали "ліхтарним стовпом". А в клубі раділи, коли змогли продати Джеко у чеське "Тепліце" за 25 тисяч євро. "Ми думали, що виграли в лотерею", – говорив один з керівників "Желєзнічара". Далі в житті футболіста почалася футбольна казка – він став чистим форвардом, наколотив м'ячів у Чехії і поїхав у "Вольфсбург" до Фелікса Магата.

Гра в єврокубках подарувала Джеко зустріч зі своїм кумиром дитинства. У 2008 році його "Вольфсбург" грав з "Міланом" Шевченка (Андрій виступав в оренді з "Челсі") в Кубку УЄФА.

В клубі раділи, коли змогли продати Джеко у чеське "Тепліце" за 25 тисяч євро

"Шевченко – кумир мого дитинства. Я завжди дивився його матчі, намагався грати, як він. Бачив, як він виступав за "Динамо", а потім за "Мілан". Дуже хотів з ним зустрітися. Це трапилося в Кубку УЄФА. Тоді матч закінчився з рахунком 2:2. У перерві я попросив Шевченка обмінятися футболками після гри. І він дотримав свого слова. Я отримав його футболку після завершення зустрічі".

Згодом шляхи футболістів знову перетнулися на полі. Едін тоді вже виступав за "Манчестер Сіті", а Шевченко догравав в "Динамо".

"Андрій завжди був найкращим футболістом для мене. Він був моїм кумиром. Я зустрічався з ним кілька разів в Італії. Можу сказати, що він не тільки чудовий футболіст, але і хороша людина", – говорив Едін перед грою Ліги Європи в Києві в 2011-му.

"Мені приємно, що я користуюся такою популярністю. Коли ми зустрічалися, він був, напевно, дуже молодим гравцем. Але все одно приємно", – сказав Шевченко.

Після матчу він подарував боснійцеві свою футболку "Динамо". Наступного року Шевченко завершив кар'єру. Джеко така новина засмутила.

"Дуже сумно дізнатися, що мій ідол Андрій Шевченко завершив кар'єру футболіста. Мій улюблений гравець всіх часів. Успіху, Андрію", – зворушливо написав Едін у своєму твіттері.

В його будинку в Сараєво зберігається велика колекція футболок, Шевченкова міланська сімка займає там особливе місце.

Цікаво, що боснієць навіть повторив один із рекордів Андрія в Лізі чемпіонів. Це вже трапилося у 2018 році, коли Джеко виступав за "Рому". Він і Пауло Дібала з "Ювентусу" оформили хет-трик в один день. Вони тричі відзначилися у воротах "Вікторії" і "Янг Бойз" відповідно. Футболісти повторили досягнення Шевченка ("Мілан") і Адріано ("Інтер"), які оформили хет-трик в Лізі чемпіонів за італійські клуби в один день.

Зараз Джеко розриває за "Інтер". Нещодавно він грав в Києві проти "Шахтаря" в Лізі чемпіонів. У тому матчі він не забив, але в Серії А в нього шість голів у семи іграх. За збірну своєї країни Едін грає з 2007 року. З командою зміг пробитися на КС-2014. Поза футболом гравець веде активне соціальне життя. Навіть у профілі своїх соцмереж Джеко пише, що є послом ЮНІСЕФ у Боснії та Герцеговині. Він активно займається благодійністю у рідній країні і не боїться критикувати політиків.

Перше, що я помічаю, коли повертаюся додому: країна не розвивається

Перше, що я помічаю, коли повертаюся додому: країна не розвивається. Не зрозумійте мене неправильно, я люблю свою країну, це найкрасивіше місце на землі. Тут люди з усіх сил намагаються жити нормальним життям, але їм важко. Я уникаю розмов про політику, але в Боснії чиновники існують в якомусь власному світі. Їм все одно, що частина народу ледь виживає. Намагаюся допомагати, але пожертвування грошей не вирішить всі труднощі.

Ми допомагаємо одному або двом хворим дітям, але допомога потрібна тисячам. Немає системи, немає плану, а без них не буде і майбутнього. Люди тут стають все більш песимістичними. Молодь їде у пошуках кращого життя, і ніхто не може їх засудити. Колись мені довелося зробити те ж саме, але я ненавиджу дивитися на подібне сьогодні. Нічого не змінюється – і від цього боляче", – говорив Едін.

Боснійці люблять футболіста не тільки за те, що він розуміє проблеми простих людей. Він також виступає за те, щоб мирно жити з іншими балканськими народами. Його часто запрошують у школи та університети читати лекції. Едін проти того, щоб дітей ділили по класах за етнічною ознакою.

"Без різниці, як тебе звати, християнин ти, мусульманин (сам Едін сповідує мусульманство) чи католик. Я ходжу в школи, щоб спробувати вмовити дітей змішатися і мирно жити разом. Війна привела до недовіри і ненависті, такого в нашому світі бути не повинно", – переконаний Джеко.

А кілька місяців тому він вакцинувався від коронавірусу і показав приклад іншим. У своїй країні він став тим, ким колись для нього був Шевченко – рольовою моделлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ібрагімович встановив рекорд в Італії

У першій грі проти України Джеко забити не вдалося. Його збірна залишається основним переслідувачем синьо-жовтої збірної.

Зараз ви читаєте новину «"У мене вкрали дитинство. Ми прокидалися, а їсти на сніданок не було чого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути