Ексклюзиви
неділя, 27 вересня 2020 06:11

У 14 років Маркo Ван Бастену пророкували кар'єру інваліда

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 1988, 1989 та 1992 роках нагороду вигравав Марка Ван Бастен із Нідерландів.

Ван Бастен став автором головного голу в історії чемпіонатів Європи, та й футболу в цілому, коли з мертвого кута закинув за комір Ринату Дасаєву на турнірі в 1988 році. І це в фіналі - в матчі, в якому кожен удар обдумується по 100 разів, а будь-яка помилка і промах може зіпсувати всю кар'єру. Але кар'єру ван Бастена псували тільки травми. Голи, а головне їх величезна кількість, перетворили ван Бастена в кращого нападника не тільки Нідерландів, але і всієї Європи. Гравець тричі брав "Золотий м'яч", поки травми остаточно не змусили його відмовитися від футболу.

"Я ніколи не бачив більш пластичного футболіста", - сказав про Ван Бастена легендарний Дієго Марадона. Аргентинець не знав, що голландський нападник, син футболіста і гімнастки, спочатку вирішив займатися улюбленим видом спорту матері. Батько помітив, що легкість руху Марко допоможе тому не тільки в гімнастиці, а й у футболі. Тому, не радячись з дружиною, батько відвів його в аматорський клуб "Елінквейк". Через рік футболістові надійшла пропозиція з "Утрехта", яку він легко прийняв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Травма врятувала Гулліта від загибелі

Саме тоді у ван Бастена почалися проблеми зі здоров'ям. Лікарі діагностували у хлопця "інфекційний мононуклеоз". "Якщо не хочеш опинитися в інвалідному візку, то повинен кинути футбол", - сказали йому медики. Батько був іншої думки. Він попросив Марко забути, що йому сказали лікарі і продовжувати роботу. Тим більше що в іграх за "Утрехт" гравця зауважив відомий тренер Лео Беенхаккер.

Беєнхаккер запросив ван Бастена в "Фейеноорд". Але батько відповів відмовою роттердамському клубу, пославшись на юний вік футболіста. Насправді, причина була іншою. Батько сказав Марко, що великим гравцем той може стати тільки в "Аяксі". У 17 років амстердамський клуб запросив нападника, і він майже відразу дебютував.

Дебют у ван Бастена вийшов кіношним. У матчі проти НЕКа нападник вийшов на поле замість Йохана Кройфа і забив. "Це ж я", - сказав Кройф про Ван Бастена після гри. Але така характеристика від Летючого Голландця не допомогла - тренерський штаб більше не дав зіграти форварду ні хвилини. Наставників бентежила невелика м'язова маса футболіста. Через рік Ван Бастен став чемпіоном Голландії, але результативність форварда не сильно вражала (лише 9 м'ячів в 20 зустрічах).

  Марко – автор хет-трику у ворота збірної Англії на Євро-88. Фото Рейтер
Марко – автор хет-трику у ворота збірної Англії на Євро-88. Фото Рейтер

Паралельно Марко відправився на молодіжний чемпіонат світу, де нападник кілька разів відзначився (в тому числі в ворота збірної СРСР). З третього сезону в складі "Аякса" Ван Бастена прорвало. Він забив 28 голів в 26 матчах. А "Фейеноорд" Йохана Кройфа був розгромлений з рахунком 8:2, і на очах у Летючого Голландця Марко зробив хет-трик. Це мало величезний фурор в Амстердамі!

Всього ван Бастен забив за "Аякс" 152 голи за 172 гри. Блискучий результат затьмарився серйозною травмою. У матчі "Аякс" - "Гронінген" Рікерінк зіткнувся з Ван Бастеном, і нападаючий вилетів через травму щиколотки. Потрібна була операція, після якої гравець відновлювався 4 місяці. У 1984 році Марко врятував лише випадок. У зустрічі "Аякса" з "Ден Хаагом" звалився сектор трибуни, поряд з яким нападник перебував буквально за пару хвилин до трагедії.

Президент "Мілана" Сільвіо Берлусконі був шанувальником таланту юного нідерландця. Він особисто переглянув відео з грою нападника і блискавично прийняв рішення - хлопця треба брати. Берлусконі не пошкодував за форварда мільйона доларів. І в 1987 році ван Бастен став "россонері". У першому сезоні у нападника не заладилося. Знову завадила травма - повторна операція на щиколотці і піврічне відновлення. Але коли до Ван Бастена і Гулліта в 1988 році в "Мілані" приєднався Райкард, стало набагато краще. Ван Бастен додав в результативності та на майбутній чемпіонат Європи поїхав в статусі потенційної зірки.

Ван Бастен став автором головного голу в історії чемпіонатів Європи, та й футболу в цілому, коли з мертвого кута закинув за комір Ринату Дасаєву

А повернувся великим гравцем, який забив фантастичний гол у фіналі. А до фіналу був хет-трик проти англійців і м'яч в ворота німців в півфіналі. Це був справжній бенефіс Марко, всі про нього тільки й говорили. Тому суперників за "Золотий м'яч" в голосуванні у голландця не виявилося. Як і через рік, коли він знову забрав нагороду після видатної перемоги "Мілана" в Кубку європейських чемпіонів. Ван Бастен разом з Гуллітом в фіналі розбили румунський "Стяуа".

  Марко Ван Бастен в "Мілані", PHOTOSHELTER.COM
Марко Ван Бастен в "Мілані", PHOTOSHELTER.COM

У вересні з Марком сталося нове пошкодження - потрібна була операція з видалення меніска на лівому коліні. Нападник на 2 місяці виявився поза грою. Але коли повернувся, то допоміг "Мілану" повторити успіх - виграти другий поспіль Кубок європейських чемпіонів. На чемпіонат світу-90 ван Бастен їхав лідером "Ораньє", але втома від травм і сезону зіграла свою роль. Голландія провалилася, а Ван Бастен не забив жодного гола.

Форвард сам відчував себе зобов'язаним перед уболівальниками за провалений мундіаль 1990 року. У сезоні 1991/1992 років він забиває 25 голів в чемпіонаті Італії, а на Євро-92 дотягнув збірну до півфіналу. У матчі з датчанами (майбутніми переможцями) ван Бастен не заб'є єдиний пенальті в серії, і його збірна відправиться додому. Але ніхто ні разу не дорікнув за це нападника. Адже турнір в його виконанні був чудовим, тому і "Золотий м'яч" отримав не хтось із датської команди, а саме Ван Бастен.

Коли в Нідерландах провели опитування "Найвидатніший голландець", ван Бастен зайняв 25-е місце поряд з Ван Гогом і Рембрандтом

У грудні йому потрібна була операція на щиколотці, і Марко вибув на 3 місяці. Але після відновлення болі нікуди не зникли. Лікар футболіста попросив продовжити лікування, яке затягнулося і переросло в нову операцію. У наступному році Ван Бастен використовував спеціальний пристрій, щоб наростити хрящ на правій щиколотці. У травні 1995, незважаючи на відновлення хряща, знову сталося запалення сухожилля.

Весь цей час Сильвіо Берлусконі продовжував платити гравцеві зарплату і сподівався на краще. Але влітку 1995 року ван Бастен прийняв рішення закінчити кар'єру. Прощаючись з уболівальниками, нападник сказав: "Сьогодні я помер як футболіст, і тепер гість на своїх похоронах". Було боляче бачити форварда, який закінчував грати так рано. Навіть суперники "Мілана" переживали за ван Бастена. А ще більше Сільвіо Берлусконі, якому за прекрасне ставлення гравець подарував свій третій "Золотий м'яч".

Коли в Нідерландах провели опитування "Найвидатніший голландець", ван Бастен зайняв 25-е місце поряд з Ван Гогом і Рембрандтом. Зрозуміло, що відпускати його з футболу ніхто не збирався. Але він не рвався в тренерську діяльність. Адже багато інших зірок воліли зберегти про себе репутацію великого гравця і уникнути невдач на новій посаді. Ван Бастен після довгих роздумів вирішив спробувати себе в ролі наставника. Почав велику роботу ван Бастен хвацько, одразу очоливши національну збірну. У ній Марко протримався 4 роки, поки його не відправив у відставку Гус Хіддінк зі збірною Росії. Потім був "Аякс", поганий відрізок в "Херенвені" і ще гірший в АЗ. На один рік Ван Бастен повертався в національну команду, але вже асистентом, після чого перейшов на нову роботу.

Він став технічним директором ФІФА. І все йшло чудово, поки восени минулого року Марко не прийшов в ефір телеканалу Fox Sports. На Ван Бастена найшло якесь затьмарення, і він в прямому ефірі сказав фашистське вітання. Скандал розлетівся по всіх інформаційних стрічках, не тільки спортивних. Нідерландця відсторонили від роботи і позбавили тижневої зарплати, яку передали в Інститут військової документації.

Після ван Бастена ніхто зі збірної Нідерландів не отримував "Золотий м'яч", хоча наступне покоління "Ораньє" було не менше талановитим. А багато хто з них починали під враженням від гри Марко і його голу в ворота Дасаєва. За власним визнанням, форвард не зрозумів в той момент, що він зробив. Насправді, він подарував щастя всій країні і вписав себе в історію футболу.

Зараз ви читаєте новину «У 14 років Маркo Ван Бастену пророкували кар'єру інваліда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути