середа, 19 липня 2017 11:09

Сажотрус виграв першу гонку "Тур де Франс"

Сажотрус виграв першу гонку "Тур де Франс"
Моріс Гарен переміг на "Тур де Франс" в 1903 році

19 липня 1903 року перемогою сажотруса Моріса Гарена завершилася перша велогонка Тур де Франс, що проходила за маршрутом Париж-Ліон-Марсель-Тулуза-Бордо-Нант-Париж.

Найпрестижнішу в світі велоспорту багатоденну велогонку, яку також називають "Великою петлею", придумали Анрі Дегранж і Гео Лефевр - редактор і журналіст спортивного видання "Авто" (нині найбільша спортивна газета Франції L'Equipe), прагнучи підняти тираж газети. У чому цілком досягли успіху: за 19 днів гонки він підскочив з 25 до 65 тисяч. Коли ж в 1919 році придумали вручати лідеру гонки особливу майку, для неї вибрали жовтий колір - під стать сторінок видання.

6 етапів протяжністю від 268 до 471 км переможець подолав із середньою швидкістю 25,7 км год. Неважко підрахувати, що навіть найкращі з учасників приходили на фініш чергового етапу пізно вночі. З 60 до фінішу доїхав тільки 21 гонщик. Переможцю дістався грошовий приз 3000 франків (в сьогоднішньому еквіваленті близько 26 тисяч євро).

Гонка мала кілька перерв. Змагання не проводилися в 1915-18 роках через Першу світову війну й 1940-46 роках через Другу. З 1950 років "Тур" почав проводитися в іншій країні. рекордсменом гонки був дискваліфікований за вживання допінгу американець Ленс Армстронг. Він тріумфував 7 разів. П'ять разів поспіль гонку вигравав іспанець Мігель Індурайн. У 1990 році тріумфатором став Грег Лемонд із США, який не виграв жодного етапу.

Гарен став не тільки першим переможцем знаменитої гонки, але на наступний рік, коли знову переміг, став і її першим дискваліфікованим чемпіоном. За давністю років і втратою документів вже ніхто достеменно не знає, що стало причиною такого рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Втрати підказують нам те, ким ми справді є" - Ленс Армстронґ

23 липня фінішує "Тур де Франс-2017".

Зараз ви читаєте новину «Сажотрус виграв першу гонку "Тур де Франс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути