Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 11:28

ТОП-10 трансферів літа в Україні та Європі

У вівторок, 21 серпня, в Європі закрилося літнє трансферне вікно, і на цей раз обійшлося без рекордних угод. Найбільший трансфер - 40 млн євро, головного забивали "золотої" збірної Іспанії Давіда Вільї. Але він змінив "Валенсію" на "Барселону" ще перед стартом ЧС-2010. Турнір в ПАР, звичайно, вплинув на маневри футболістів (згадаємо ще Месута Озіла, який перейшов з "Вердера" в "Реал" ($ 15 млн євро), але багато героїв мундіалю - ті ж Мюллер, Форлан і Суарес - залишилися у своїх "Баварії" , "Атлетіко", "Аяксі".

Не потрапив у топ-десятку, хоча маневр зробив знатний, Златан Ібрагімович. Форвард таки залишив "Барселону", повернувшись до Мілана, але вже в "червоно-чорну" його частину. При цьому він став рекордсменом. Враховуючи, що через рік оренди "Мілан" (платить тільки зарплату Златану, 8 млн) викупить його у "Барси" за 24 млн євро, швед став першим у світі футболістом, за якого чотири різних клуби - "Мілан", "Барселона", "Інтер", "Ювентус" - у різний час платили більше 20 млн євро. Всього ж на переходи Ібрагімовіча між клубами ті витратили загалом 168 млн євро. Також новачком "Мілана" став бразилець Робіньо (18 млн євро), який не прижився у "МанСіті".

Якщо подивитися на топ-10 трансферів в українській Прем"єр-лізі, то впадає у вічі велика кількість бразильців і відсутність гравців зі Східної Європи. На думку українського агента Дмитра Селюка, чий клієнт Яя Туре зайняв друге місце в європейській топ-десятці переходів, тут все логічно:

"У "Шахтаря" дуже добре виходить з бразильцями, от інші клуби також намагаються це копіювати. Хоча, як на мене, то не варто брати в одну команду більше трьох осіб з однієї країни - тоді вони починають диктувати свої умови. А що стосується східноєвропейських команд, то там зараз складно знайти кого-небудь гідного".

У нас мільйонні придбання дозволяють собі лише чотири клуби: "Шахтар", "Динамо", "Дніпро", "Металіст". "Навряд чи щось сильно зміниться. В одних не вистачає фінансів, в інших немає таких амбіцій. Лише донецький "Металург" і "Севастополь", який купує Дуляя і Левандовського, можуть підтягтися до таких "мільйонників". А взагалі суми трансферів будуть знижуватися. Їх потягнуть вниз зарплати гравців, які вже знижуються", - вважає Селюк.

Ще один момент - у кого "Шахтар" купував гравців цього літа: "Барселона", "Арсенал", ще Ренан з "Вільярреала" ... "Шахтар" заробив таку репутацію, що гравці з провідних клубів і чемпіонатів не бояться в нього переходити, - каже Селюк. - Донецький клуб все робить чітко і швидко. Приміром, новий президент "Барселони" Сандро Россель був шокований від того, як за півтора дня залагодили всі питання щодо повернення Чигринського і сплатили трансфер".

За матеріалами Сегодня

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 трансферів літа в Україні та Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути