неділя, 11 березня 2018 11:09

Террі Савчук провів 10 "сухих" матчів у сезоні

Террі Савчук провів 10 "сухих" матчів у сезоні
Террі визнавав лише одну команду – "Детройт Ред Вінгз"

11 березня 1951 року найкращий хокейний голкіпер усіх часів українець Террі Савчук, який проводив свій перший повноцінний сезон в НХЛ, встановив рекорд ліги за кількістю перемог в одному сезоні - 39. В той день його "Детройт Ред Вінгс" в гостях розгромив "Блекхокс" з рахунком 7:0. Це десятий "сухий" матч Савчука в сезоні.


Террі дебютував за рік до цього. А згодом п'ять сезонів поспіль Савчук був безперечним першим номером в складі "Червоних Крил". Грає він практично без замін, пропускає менше всіх і колекціонує всілякі призи, почавши з традиційного трофея для новачків - Колдер Трофі. Чотири рази йому діставався Везіна Трофі - приз найкращому воротареві, 11 раз Террі брав участь у матчі всіх зірок НХЛ. А після першого тріумфу в Кубку Стенлі, до якого він виявився причетним лише побічно, найголовніший трофей заокеанського хокею ще тричі діставався з його допомогою "Детройту".


У перший раз "Ред Вінгс" потрібно було провести для цього всього вісім матчів плей-офф, вигравши обидві серії до чотирьох перемог "всуху". Саме тоді в Детройті виникла мода після успішного завершення кубкових матчів жбурляти на лід восьминогів. Традиція, з якою влада намагається відчайдушно боротися, жива і до сих пір.
Хокейні оглядачі і вболівальники виділяли своєрідну техніку молодого воротаря, Горилоподібну стійку в напівзігнутому стані, яка відрізняла його від переважної більшості колег, які захищали "рамку" в повний зріст (щось подібне згодом у нього успадкує Домінік Гашек), відмінну реакцію і самовідданість. У той же час відзначали і його нестерпний характер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знаменитий хокейний воротар зіграв останній "сухий" матч

За кар'єру Савчук провів 103 "сухі" матчі. 1970 року побився з колегою по команді Роном Стюартом. Під час бійки впав на залізну решітку й відбив печінку. Невдовзі помер у лікарні 40-річним.

Зараз ви читаєте новину «Террі Савчук провів 10 "сухих" матчів у сезоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути