Ексклюзиви
субота, 29 квітня 2017 11:09

Свій перший матч збірна України зіграла у футболках італійського "Інтера"

Свій перший матч збірна України зіграла у футболках італійського "Інтера"
Збірну України в дебютному матчі очолював Віктор Прокопенко. Фото: chernomorets.odessa.ua

29 квітня 1992 року свою першу в історії гру провела футбольна збірна України. Суперник – збірна Угорщини. Матч відбувався в Ужгороді, бо лише в лютому ФІФА надала тимчасове членство Україні. До того ж національна федерація не мала грошей, аби запросити до збірної легіонерів. Тому вирішили зіграти неподалік від кордону з Угорщиною. Українці вийшли на поле у футболках італійського "Інтера".

Головним тренером лише на одну гру призначили одесита Віктора Прокопенка. Він викликав на збір 20 гравців. Найбільше – 8 із рідного "Чорноморця".

Попри відсутність легіонерів, стартовий склад був багатообіцяючим. У нападі грали Саленко й Щербаков. У півзахисті – Цимбалар. Захисниками були Никифоров і Лужний. На заміну вийшов Іван Гецько.

Українцям банально забракло зіграності. Вони гарно почали. На 15 хвилині Шелепницький влучив у штангу. Однак після перерви сили залишили господарів. Для гравців київського "Динамо" це був четвертий матч за 10 днів. Відтак угорці посміливішали. Їхні контратаки стали гострішими. Рахунок відкрив Шалої. За 10 хвилин Кіпріх подвоїв його. На 84 хвилині той же Кіпріх реалізував пенальті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату наступного матчу збірної України

Глядачі потяглися до виходу, коли білоруський арбітр Вадим Жук призначив штрафний у ворота гостей. До м'яча підійшов Іван Гецько. Сильний обвідний удар і перший історичний гол збірної України відбувся.

Цей матч став першим із серії багатьох невдалих поєдинків. Привчені до успіхів українського футболу вболівальники розчаровувалися все більше. Виявилося, що в найближчі роки збірна України не тільки не буде топ-командою, а стане ледве не аутсайдером у Європі. Розчарування посилювали постійні переходи українських гравців до лав збірної Росії. Зі складу, який грав в Ужгороді, Щербаков, Саленко, Цимбалар і Никифров стали гравцями збірної Росії. А якщо згадати Канчельськіса, Юрана й Онопка, то картина була геть сумною.

Період невдач затягнувся аж на 5 років. Лише 1997 з поверненням до України Лобановського й розквітом таланту Шевченка й Реброва збірна почала рух нагору.

Найбільший успіх збірної України за 25-річну історію – вихід до чвертьфіналу Кубку світу-2006. Здійсненим він був під керівництвом тренера Олега Блохіна.

Зараз ви читаєте новину «Свій перший матч збірна України зіграла у футболках італійського "Інтера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути