вівторок, 12 червня 2012 12:47

Шведські вболівальники півдня танцювали та галасували під ЦВК
25

Шведські вболівальники півдня танцювали у центрі Києва
Фото: Фото: Олеся Дубовик
Фани зайняли усі газони та лави під ЦВК
Шведи випивали по майже 10 кухлів пива за день

Вчора, 11 червня, у Києві на бульварі Лесі Українки на площі біля ЦВК кілька тисяч шведських вболівальників чекали на матч Україна-Швеція.

Збиратися фани почали з обіду. З автобуса, на якому влаштовано звукопідсилювальну апаратуру, лунає музика, а "ведучий" дійства у мікрофон кричить футбольні речівки. Фани з радістю підтримують його. Час від часу вболівальники самі починають співати і кричати. Відтак галас на площі майже не вщухає.

Вболівальники витанцьовують, стрибають, радісно всім посміхаються та обнімаються. Вони переконані, що перемога буде саме за ними.

- Ми приїхали сюди, щоб підтримати нашу команду. Однозначно переможе Швеція. Ми не сумніваємося. Швеція — чемпіон, - каже хлопець років 20 і починає скандувати футбольну речівку. Його підтримують всі фани, які стоять поряд.

Усі вболівальники одягнуті у жовто-блакитне вбрання. Більшість з них розмальовані у такі ж кольори, багато хто має на головах яскраві перуки.

Майже кожен тримає у руках пластикові склянки з пивом. П'ють багато, черги до лотків з напоями тільки збільшуються. Від спеки багато хто вліз до фонтану.

Українці, які проходять повз, знімають шведських фанів на мобільні телефони, залюбки з ними фотографуються.

- Це дуже яскраво. Дуже подобається. Вони чомусь радіють і ми радіємо, - каже жіночка років 55. Вона проходила повз площі разом із подругою. Обидві дістають мобільні телефони і дзвонять своїм близьким. Піднімають телефони догори, аби було чутно співи фанатів.

Дві інші жіночки із захватом спостерігають за танцями вболівальників. Одна каже до іншої:

- Я як подивилася, як вони живуть на Трухановому острові, хотілось всіх наших повбивати. Це ж просто жах: ані електрики, ані води, ані туалету, ані душу. Хотілось їх всіх до себе забрати.

Ближче до вечора кількість вболівальників на площі збільшується. Кожну новоприбулу групу присутні зустрічають гучними скандуваннями своїх речівок. Усі кав'ярні і магазини поблизу площі також вщент забиті шведськими вболівальники. Вони постійно кричать, голосно сміються та танцюють.

- Настрій просто дивовижний. Ми думаємо, що це буде важка гра, але в результаті буде аби нічия, або перемога для Швеції, - впевнено каже молодий швед Джонатан. - Перші враження від України та Києва надзвичайні. Ми очікували, що буде набагато гірше. Україна нас приємно вразила.

Близько 19.00 шведські вболівальники починають формуватися у колону. Вони мають таку традицію — перед матчем пройти по місту всі разом. Заради цього кілька вулиць у центрі Києва перекрили.

Наперед колони вискакують три шведа. У руках вони тримають портрет Юлії Тимошенко. Протягом хвилини вони голосно скандують: "Free Julia".

- У наших мас-медіа багато писалось про політичну ситуацію в Україні. Ми знаємо про справу Тимошенко, про кримінальні переслідування, про згортання демократії в Україні. Ми багато чого знаємо, - каже шведський вболівальник, 24-річний Макс.

Колона вирушає у напрямку стадіону "Олімпійський", де і має відбутися матч. Вони продовжують скандувати свої футбольні речівки, деінде запалюються димові шашки, кілька фанатів перекидуються м'ячем. Охороняють ходу кілька десятків українських міліціонерів і пару шведських.

По дорозі з вікон будинків виглядають тітоньки і машуть вболівальникам українськими прапорами. Українці повиходили з кафе та будинків і знімають ходу на мобільні телефони. Вболівальники радісно вітаються з перехожими.

Поки кілька тисяч вболівальників йдуть у бік стадіону, до кожного кафе і магазину від колони відділяються десятки вболівальників, аби прикупити ще пива. Та перед входом до стадіону їм доводиться залишити все, що не встигли допити. На підході до "Олімпійського" їх зустріла щільна стіна із "беркутівців". Далі пускали тільки тих, хто мав квитки на матч.

- Ви з України? Не переживайте, ви переможете, але не в цьому матчі, - самовпевнено каже шведський вболівальник підходячи до кордону з міліцією.

Нагадаємо, матч Україна-Швеція закінчився перемогою України з рахунком 2:1.

Зараз ви читаєте новину «Шведські вболівальники півдня танцювали та галасували під ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути