Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 13:13

Срна відверто розповів про допінг, Донбас і завершення кар'єри

Срна відверто розповів про допінг, Донбас і завершення кар'єри
Срна дав розгорнутий коментар. Фото: ФК "Шахтар"

Капітан донецького "Шахтаря" прокоментував ситуацію з вживанням допінгу, а також розповів про Донбас, матч з "Динамо" і завершення кар'єри.

"Усе вийшло випадково. Хочу сказати спасибі всім, хто мене підтримував. Це був найскладніший момент у моєму житті. З 2005 до 2015 у мене було більше 25 допінг-проб. За минулий рік було три допінг-проби - дві негативних і вона позитивна. Я довіряв людям, з якими я працював 10-12 років. Ми дістали папери, які довели, що це було випадково. Я довів, що спеціально нічого не брав і все своє життя я відпрацював чесно. Руки не опустив і пішов боротися за своє ім'я. Я прийняв рішення не грати, це було складно. В той момент я не був би корисний нікому: ні команді, ні сім'ї. Було краще не грати.

Я знав про це рішення, хоч папір ще й не прийшов. Легко це згадувати, але я був як напівмертвий. Запитайте у моїх партнерів, який вигляд я мав на тренуванні. Величезне спасибі дружині, матері, футболістам, тренерам і президентові. Ви знаєте Ріната Ахметова - він ще раз показав, що він велика людина і президент.

Я жив у страху і практично без сну 6-7 місяців. Було важливо почистити своє ім'я. Найважче рішення - це коли я сказав, що я не буду грати. Я не міг виступати. Я не міг продовжувати, не було мотивації. Команді було краще без мене, ніж зі мною. Я підтримував хлопців, я завжди був разом з ними і переживав кожен гол і кожен удар.

Спасибі і вболівальникам, які мені досі пишуть. Для мене це був урок, я пропустив половину сезону, але міг пропустити і більше. Я тренуюся сам. Є мотивація і хочеться показати всім, що я ще можу грати. Я нарешті закрив цю історію. Вона негарна і залишиться в пам'яті на все життя, але я це пережив.

Гвардіола мене розумів, як людини і як футболіста. Запросив мене в Манчестер. Він сказав: якщо ти не почистити своє ім'я, то це буде пляма на твоїй репутації. Якщо брати 25 моїх допінг-проб з 2005 року, то це багато про що говорить. Ваша підтримка - показник для мене.

2009 року заявив, що хочу закінчити кар'єру на "Донбас Арені". Швидше за все, цього не буде. Я готовий дати дорогу молодим футболістам. Я вважаю, що я прийняв рішення, яке влаштує всіх. Я виберу для себе і клубу оптимальний варіант. Я обіцяв усім, що я футбольну кар'єру закінчу на полі. Я цього заслужив. Ви знаєте, що для мене "Шахтар" - перший і останній клуб в житті. Але в такому чемпіонаті треба поступатися дорогою молодим футболістам.

Для мене існує тільки "Шахтар". Після завершення кар'єри я себе пов'язую з "Шахтарем". Я люблю відповідальність, я люблю адреналін. Не виключаю, що стану тренером. Ніхто не знає, що буде завтра. Можливо, можу очолити і збірну Хорватії. У мене вже є ліцензія. Але спочатку я хочу вирішити своє майбутнє і закінчити кар'єру на футбольному полі, як і обіцяв батькові.

Час проходить, зараз там капітан Тайсон. Є Степаненко і Ракицький - це лідери команди. Я хотів, щоб команда була сфокусована на поле. Якби я заходив кожен раз на тренування, то мене питали б усі, як справи, а я не хотів сіяти негативну енергетику. Я радий, що ми один одного розуміємо.

"Шахтар повинен був пройти "Рому". Ми показали, що у нас є майбутнє. Я був капітаном, грав добре, але треба похвалити і Богдана Бутка і Івана Петряка. Я пишаюся, що я ще частина цієї команди. Це довга історія. Я постійно спілкуюся з Луческу. Вчора згадували з Ярославським, яким був чемпіонат 7-8 років тому.

Поразка від "Динамо"? З "Олександрією", якщо пам'ятаєте матч, я теж помилився. Це нормально, це футбол. У матчі з "Динамо" у Хочолави зіграв і вік, і можливо, зайва самовпевненість. Чотири рази він віддав таку передачу і проходило, а тепер помилився. Але нічого, не варто впадати у відчай. Потрібно дивитися вперед і розраховувати, що "Шахтар" стане чемпіоном.

У цій перемозі заслуга "Динамо". Хацкевич повністю вивчив "Шахтар". Хочу похвалити арбітра. Багато розмов про суддівство було в останні роки, але пан Труханов провів дуже хороший матч.

З іншого боку, з'явилася інтрига. Я вірю в команду, в тренера і впевнений, що команда виграє чемпіонство. Я навів приклад "Ювентуса", "Реала" і "Рома" - "Барселона". У футболі все можливо і тому його всі люблять.

Тайсон зараз став капітаном і його картка - це емоції. Я його розумію, шкода, що він не буде грати в наступних матчах. Я теж не був ідеальним в цьому плані.

Ми одна сім'я. Я знаю, що поразка образливе, але кінцівка сезону повинна показати, ми команда чи ні. Всі повинні бути за одну справу, тому потрібно виграти матчі і стати чемпіоном України.

Першу гру, коли забив Мбокані, ми повинні були вигравати. Вчора не було багато моментів. Я не згоден, що "Динамо" - незручний суперник для "Шахтаря".

Чемпіонська гонка? "Шахтар" - чемпіон.

Хорват також розповів про пропозицію "Барселони":

"Дійсно, вона було. Я спілкувався і з президентом, "Барселона" повинна була виконати деякі умови, щоб я перейшов. Але повірте: моє серце і душа були з "Шахтарем". Я не хотів переходити в "Барселону".

Ми говорили і з Луїсом Енріке, і зі спортивним директором зустрічалися, всі це знали. Але я слухав своє серце і воно підказало залишитися в "Шахтарі". Мені було приємно, але я сказав їм величезне спасибі і залишився грати за "Шахтар".

Історію не можна змінити, а майбутнє не можна побудувати. Я хочу бути щасливою людиною. Після цієї ситуації я багато чого зрозумів, дізнався, хто мій друг, а хто ні. Якщо це сталося, то така доля. Я своє вже відіграв, показав і ця історія вже написана".

35-річний захисник зачепив і ситуацію в Донбасі:

"Я в Донецьку прожив 12 років, будинок побудував, дуже хороший період в житті провів. Моя сім'я, дружина, дочка - всі були там і ми сумуємо. Неважливо, що буде завтра - буду в Україні чи ні, буду в Хорватії, для мене "Шахтар", Донбас і Донецьк залишаться назавжди в моєму серці.

Вірю, що зможу зіграти на "Донбас Арені" - але вже як ветеран. У мене було бажання зіграти свою останню гру там, але цього, напевно, не буде. Я навчився одному - ніколи не знаєш, що трапиться завтра.

Коли у мене трапилася ця ситуація з допінгом - я думав, що це найбільша проблема в світі. Я не винен, але це сталося. Але подивіться на людей з Донбасу - в чому вони винні? Які без сина залишилися, без дочки, без батьків? Ось це велика проблема", - сказав футболіст в інтерв'ю програмам "ПроФутбол" і "Великому Футболу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чи свідомо Срна вживав допінг

Даріо Срна виступає за "Шахтар" з 2003 року і є рекордсменом клубу за кількістю проведених матчів. У цьому сезоні він встиг зіграти 10 ігор у всіх турнірах, відзначившись 4 гольовими передачами. Контракт Срни з "Шахтарем" закінчується в 30 червня 2018-го. 35-річний Срна призупинив виступи за "Шахтар" у вересні 2017-го. Пізніше хорвата відсторонили від змагань УЄФА. Дискваліфікація захисника триватиме до серпня 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Срна відверто розповів про допінг, Донбас і завершення кар'єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути