середа, 26 вересня 2012 11:45

Сьомін не витримав випробування славою та грошима

Сьомін не витримав випробування славою та грошима
"Юрій Сьомін як тренер помер" ФОТО: Reuters

Редактор журналу "Проспорт" Євген Зирянків на сайті sports.ru опублікував матеріал, у якому йдеться про професійну та людську деградацію Юрія Сьоміна, колишнього головного тренера київського "Динамо".

"Юрій Сьомін як тренер помер, - зауважує автор. - Услід йому хочеться написати щось співчутливе. Відбулася ця сумна подія не вчора, не сьогодні і навіть не минулого місяця. Ігоря Суркіса ще наприкінці 2010-го звинувачували у тому, що він займається ексгумацією, повторно призначаючи Сьоміна у "Динамо". Минулого понеділка молодший брат тільки зрозумів, що штучне дихання не допоможе і засвідчив очевидний медичний факт.

У суворих умовах півночі, Естонії чи Ісландії, Сьомін міг би ще довго працювати. Але тепле повітря Києва, спекотний клімат великого футболу йому в нинішньому тренерському стані патологічно шкідливі. Фізіологія, нічого не поробиш.

Останні роки тренера Сьоміна його покрокова, цілеспрямована та особистісна деградація — типова історія про те, що людину псує не пиво і не вода, а мідні труби — гроші і слава.

Усього кілька років тому Юрій Павлович вважався живою легендою. З нуля зібрав потужний "Локомотив", доїхав на ньому до двох півфіналів єврокубків та плей-оф Ліги чемпіонів. Розповідають, спочатку ледь не за руку приводив на трибуни глядачів, які десятиріччями ігнорували незрозумілу, сторонню для Москви команду. Палич тоді робив кар'єру, не роблячи кар'єру. Тому і був таким нормальним. Правильним. Його по-справжньому любили фанати клубу і поважали ті, хто не переносив "Локомотив" — спартаківці, динамівці. На диво людський був мужик, розумний, щирий та совісний.

І сам скинув себе з цього постаменту. Все таки гроші та слава мають діставатися вчасно. Або, отримавши їх, треба уміти зупинитися. Залишитися тим, ким був. У Сьоміна не вишло. Він захотів більшого і не відмовлявся відповідати на дзвінки долі. Тим більше, нічого поганого спочатку до нього не липло.

Сьоміна не сварили за провал у московському "Динамо" — жахливий, безапеляційний, який уже тоді засвідчив, що склянка його тренерського таланту напівпорожня. На його боці було знамените військо "Локомотиву" у протистоянні з Анатолієм Бишовцем, хоча багато хто розумів, що один намагається вести клуб до перемог, а інший обійняв посаду зіц-голови і не тільки не приносить користі клубу, а і потроху шкодить йому. Згодом вимогливі фанати київського "Динамо" не визнали поразку від "Шахтаря" у півфіналі Кубку УЄФА, а за бездарну гру команди навіть хвалили тренера. У "Локомотиві" восени 2010-го відбувалося те ж саме: очільника війська Сьоміна героїчно закривав від розгрому артилерист Алієв.

А поки Палича носили на руках, він рахував гроші в кишенях і над усіма сміявся.

Склянка таланту тим часом спорожніла. Коли Палич тікав до "Локомотиву", кинувши "Динамо", під виглядом допомоги рідному клубу, а насправді — рятувати свої гроші , - на дні був тільки осад. Якщо припустити, що Сьомін не розумів цього і продовжував твердити, що все добре, команда грає як треба і тренер він чудовий, треба резюмувати — він просто дурна людина. Але ні — дурістю тут і не пахне. Тільки хитрістю та цинізмом. І ще невихованістю: Палич — перший та єдиний у російському футболі, публічно нахамив жінці.

До Києва Сьомін після відсторонення Газзаєва повертався уже не обтяжений ані здібностями, ані честю, ані совістю. Шкода, що в "Динамо" немає жінок.

Тому у нього так довго виходило замилювати всім очі. Сьомін став ліпити з "Динамо" оборонний, сірий "Локомотив", який міг обіграти серйозного суперника, тільки померши на полі, намотавши кишки на рукав, але не завдяки майстерності та ігрових ідей. Але тоді склянка Палича бодай була наповнена здібностями та знаннями, він стежив за футболом, готувався до матчів, добре знав потенціал гравців — своїх та суперника.

Тепер же про те як він вивчав суперників і наскільки передбачуваним був для них говорять цифри останнього місяця - 4:14 у повторній грі проти "Боруссії", матчу в Парижі та двох — проти "Шахтаря".

А найбільш гидке — післяматчеві пояснення Сьоміна. Незалежно від якості гри він залишався спокійним і рівним тоном пояснював, що все зроблено правильно. І не змінив собі після відставки. Працював, каже, добре, усі завдання виконав.

Я втомився і більше писати про нього не хочу. Світ став кращим після звільнення Сьоміна. А київське "Динамо" обов'язково підніметься."

Нагадаємо, "Динамо" відправило Сьоміна у відставку у понеділок, 24 вересня. Новим наставником команди призначили Олега Блохіна. З фахівцем підписали 4-річний контракт.

Зараз ви читаєте новину «Сьомін не витримав випробування славою та грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути