неділя, 02 грудня 2018 11:01

Що показала збірна України в 2018 році

Що показала збірна України в 2018 році
В останньому матчі року з Туреччиною підопічні Шевченка зіграли внічию - 0:0. Фото: ФФУ

Важко оцінювати виступ збірної України з футболу за 2018 рік. Головна причина - офіційних матчів було зовсім не багато.

Звичайно, що виграш групи в Лізі Націй та перехід до найсильнішого дивізіону є великим досягненням для всього українського футболу. Але наші суперники, чехи та словаки під час турніру пережили кризовий період, змінили тренерів. Якби ці зміни відбулися ще до початку турніру, то, звичайно, що результат міг би бути зовсім іншим. Збірна Чехії у Харкові виглядала набагато сильнішою та організованішою командою, ніж в першому домашньому матчі проти України.

Другий момент полягає в тому, що Ліга Націй ще до кінця не зрозумілий турнір. Напевно, що ніхто не очікував побачити у фіналі Швейцарію, Англію, Нідерланди та Португалію без Німеччини, Франції, Бельгії. Поки провідні команди ставляться до цього турніру із прохолодою, а для середняків –це прекрасний шанс зарекомендувати себе та додаткова можливість поборотися за путівку на Євро-2020. Якщо умовна збірна Іспанії розуміє, що вона пройде кваліфікацію до Євро 2020, то для таких команд, як Україна, Ліга Націй–це додатковий шанс кваліфікуватися на континентальний турнір. Десь Ліга Націй схожа на Лігу Європи в клубному футболі. Коли провідні команди не завжди мотивовані, а для середняків та аутсайдерів –це прекрасна можливість себе показати.

Але загалом, це все проблеми суперників. Збірна України виконала посталене перед нею завдання. І тепер буде мати шанс поборотися за одну із путівок на Євро-2020, отримати кращий жереб у кваліфікації до цього турнірута в наступній Лізі Націй грати вже у найсильнішому дивізіоні.

Якщо умовна збірна Іспанії розуміє, що вона пройде кваліфікацію до Євро-2020, то для таких команд, як Україна, Ліга Націй–це додатковий шанс кваліфікуватися на континентальний турнір

Загалом збірна проводила більше товариські матчі. Звичайно, що робити висновки по матчах проти Саудівської Аравії чи Албанії не варто. Напевно, що до цього списку варто віднести Японію та Туреччину. Японці хоч була учасником Кубку світу-2018, але відразу після матчу проти українців звільнила наставника Халілходжича. У Луческу відверто не йдуть справи у Туреччині. Команда провалила свою групу в Лізі Націй.

Найбільш серйозними нашими суперниками були збірні Марокко та Італії. Марокканцям пророкували вдалий виступ на Кубку світу. Італія завжди залишаються Італією, навіть із тими проблемами, що в них є зараз. В обох матчах підопічні Андрія Шевченка не програли за рахунком, але по грі поступилися супернику.

У Михайла Фоменка були тільки Ярмоленко та Коноплянка, то у Шевченко може ще розраховувати на Циганкова, Малиновського, Марлоса, Зінченка

Збірна зробила крок вперед порівняно із відбором до Кубка світу-2018. Нарешті сформувався кістяк команди. Шевченко вже точно визначився, на кого він розраховує. Молоді футболісти збільшують конкуренцію в збірній. Якщо раніше у Михайла Фоменка були тільки Ярмоленко та Коноплянка, то у Шевченко може ще розраховувати на Циганкова, Малиновського, Марлоса, Зінченка. Все це дає можливість тренерському штабу посилювати гру під часу матчу. Виходи Циганкова у матчах проти Чехії в гостях та Словаччини вдома стали вирішальними у цих протистояннях.

Окремо – Марлос. На початку виступів за збірну він не переконав у доцільності натуралізації, а під час матчів Ліги Націй став провідним гравцем команди.

Проблеми – це відсутність забивного нападаючого. Роман Яремчук хоч мав довіру від тренерського штабу, моменти біля воріт суперника, але забити м'яч так і не зміг. Інший нападник Артем Беседін восени не грав за збірну через травму. Особливої альтернативи цим футболістам просто немає.

У центрі захисту вибору гравців теж катма. Є пара захисників Бурда – Ракицький. Інші просто не дотягують до такого рівня. Якщо по якихось причинах хтось із них не може грати – виникають великі проблеми. Це довела поразка в Словаччині та невиразна гра в обороні проти Туреччини.

Андрій Шевченко відійшов від так званого іспанського футболу. Почали з'являтися нові схеми в грі команди. Проти Словаччини в останньому турі Ліги нації пробували грати із трьома захисниками

Залишив збірну на початку літа помічник Андрія Шевченка іспанець Рауль Ріанчо. Це пішло на користь національній команді. Збірна України без іспанця стала більш раціональною, заточеною насамперед на результат, а не на гру. Андрій Шевченко відійшов від так званого іспанського футболу. Почали з'являтися нові схеми в грі команди. Проти Словаччини в останньому турі Ліги нації пробували грати із трьома захисниками.

Збірна України за три роки роботи Андрія Шевченка врешті знайшла своє лице. Визначилася із футболістами, на яких розраховує. Тетер прийшов час здобувати результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не згоден з Шевченком у кадрових і тактичних питаннях" - експерт про останні результати збірної України

Сьогодні о 13:00 за Києвом пройде жеребкування кваліфікації до фінальної частини Євро-2020.

Зараз ви читаєте новину «Що показала збірна України в 2018 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути