четвер, 10 грудня 2015 16:12

"Скільки в "Шахтарі" було блискучих футболістів, які грають зараз в чемпіонаті області або району" - Зінченко

"Скільки в "Шахтарі" було блискучих футболістів, які грають зараз в чемпіонаті області або району" - Зінченко
Зінченко: "Російське громадянство не пропонували". Фото: isport.ua

Півзахисник російського клубу "Уфа" і збірної України Олександр Зінченко дав розгорнуте інтерв'ю виданню footclub.com.ua. У ньому про, зокрема, розповів про...

Про перші кроки в футболі

До 11 років займався в місцевій секції в місті Радомишль (Житомирська обл.). Зовсім маленьке місто. Знаменитий, напевно, тільки тим, що у нас варять один з найкращих сортів пива в країні. На одному з тренувань до мене підійшов тренер і сказав, що є варіант з "Монолітом" - головної команди у них не було, зате академія на рівні. Батьки підтримали, ми поїхали, ризикнули. І так вийшло, що це виявився найголовніший вибір в моєму житті. Тільки завдяки Богу я вибрався на шлях серйозного футболіста, якби я не поїхав, хто знає, що б сталося і де б я потім грав. Потім потрапив у "Шахтар", де пройшли найкращі чотири роки в моєму житті!

Про "Шахтар"

Чесно зізнатися, академія в Донецьку - одна з найкращих у світі. Була, в усякому разі, до відомих подій. Умови для футболу - просто божевільні! Шкода, звичайно, що в "Шахтарі" мало шансів проявити себе на високому рівні. Адже там підібрані хороші хлопці, і, вважаю, просто тримати їх і не давати їм можливості неправильно. Стільки футболістів було блискучих, які зараз грають у чемпіонаті області чи району...

Луческу робить ставку на бразильців. У "Шахтарі" вони все високого рівня, але чому ж не зробити такого самого "бразильця" з українця? Так, кажуть, м'язовою масою вони трохи відрізняються, але люди-то всі однакові, за винятком Мессі, звичайно. Не давати шансу молоді неправильно, до того ж уболівальникам приємно буде, якщо на поле вийдуть свої вихованці, а не команда легіонерів.

Після Євро-2013 (Зінченко виступав за збірну України до 17 років. - Прим.) я приїхав на базу, і наступного дня мені повідомили, що поїду на збори з першою командою. Від щастя стрибав до стелі! Сказали відкрити візи, але, поки ми цим займалися, минуло два тижні. І тут мені повідомляють, що команда завтра вже відлітає. Хоча до цього всі мовчали. Підійшов з цим питанням до свого тренера, він каже: "Керівництво клубу вирішило, що ще занадто молодий" (керівництво - це гендиректор клубу Сергій Палкін. - Прим.) Було прикро, але так буває - це, навпаки, мене підстьобнуло і додало ще більшого стимулу працювати. Мені довелося залишити "Шахтар". Потім я майже рік тренувався самостійно - в "Лужниках" займався, по дворах їздив.

Про збірну України

Перша реакція на виклик в команду? Емоції зашкалювали. Хто б міг подумати, що зовсім недавно я дивився по телевізору чемпіонат світу-2006, вболівав за наших і трохи менше ніж через десять років сам вже виходжу на поле у складі збірної. Гра проти збірної Іспанії? Психологічно було складно налаштуватися на цю гру, адже ці люди виграли все, грають у божевільний футбол. Плюс до всього в них великий досвід. Ідеальна команда. Але коли виходиш на поле, то неважливо, хто перед тобою - Бускетс або де Хеа. Жодного мандражу.

Про відмінність Фоменка від Шевченка

Я не знаю, чи є тренерський досвід в Андрія Шевченка. Порівнювати цих фахівців не бачу сенсу. Напевно у кожного є свої плюси й мінуси. Тандем Фоменко - Шевченко? Не мені ж вирішувати це питання. Можу сказати, що Шевченко - це легенда українського футболу. Кожен напевно хоче попрацювати з цим тренером.

Про російське громадянство

Яких-небудь пропозицій про отримання російського громадянства не було. Я завжди вважав себе українцем. Як би ситуація не склалася, в мені тече українська кров, це моя країна. Тому за неї граю.

Зараз ви читаєте новину «"Скільки в "Шахтарі" було блискучих футболістів, які грають зараз в чемпіонаті області або району" - Зінченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути