понеділок, 05 березня 2018 20:11

З Україною дебютував невдало, а в "Спартак" не відпустили: пам'яті капітана "Фіорентини"
7

Данина пам'яті відданих уболівальників
Фото: google.com
Давіде Асторі і легендарний Джіджі Буффон
Давіде Асторі був лише 31 рік
Давіде Асторі був лише 31 рік
Давіде Асторі був лише 31 рік

"Привіт, дорогий Асто. Мені складно публічно говорити про кого-то. Але в твоєму випадку я відчуваю сили зробити виняток. Адже у тебе залишилися молода дружина і родичі, які страждають. І твоя маленька дочка, яка заслуговує знати, що її тато був дуже хорошою людиною. Найкращим представником старої школи, для якої так багато значать альтруїзм, виховання і повага. Ти був одним з найкращих людей, яких я зустрічав в світі спорту. RIP".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раптово помер капітан "Фіорентини"

Це слова знаменитого Джіджі Буффона, якими він висловив скорботу всієї футбольної (та й не тільки) Італії. 4 березня обірвалося життя гравця збірної країни і капітана "Фіорентини" Давіде Асторі. Йому було всього 31 рік. Футболіст помер уві сні в готелі міста Удіне, де команда розмістилася перед матчем Серії А проти "Удінезе". Причиною, найімовірніше, став серцевий напад. Що не менш дивно, адже за кілька днів до цього команда проходила плановий медогляд - жодних проблем із серцем у Давида не виявили. Матч був скасований, а пізніше було прийнято рішення про перенесення всіх інших ігор 27-го туру, запланованих на цей день. Причому, ще до офіційної постанови про скасування ігор, футболісти "Мілана" та "Інтера", які мали зустрітися в цей день в рамках знаменитого дербі, домовилися - вони в жодному разі не вийдуть на поле. А ще раніше по роздягальнях у сльозах розійшлися гравці "Дженоа" та "Кальярі".

Давіде Асторі народився і виріс в провінції Бергамо 7 січня 1987 року. Там же почав грати у футбол в академії клубу "Портізола". Звідти, у 2001 році, перейшов до молодіжного складу "Мілана". Але гра у юного футболіста в складі "росснонері" не пішла. Кілька сезонів провів у оренді в складі клубів нижчих дивізіонів, поки в 2008 році не потрапив до "Кальярі". Останній викупив у "Мілана" половину прав на гравця. Поступово Асторі став твердим гравцем основи "Кальярі", а міланісти захотіли повернути зірку собі. Однак віце-президент клубу Адріано Галліані і президент "Кальярі" Массімо Челліно не змогли домовитися, в результаті чого Асторі повністю став гравцем "Кальярі". Господарі дорожили своєю зіркою настільки, що не захотіли відпускати гравця в московський "Спартак", хоча сам Давіде не був проти туди перебратися.

Господарі дорожили своєю зіркою настільки, що не захотіли відпускати гравця в московський "Спартак"

Влітку 2013-го Італія готувалася до Кубка світу, беручи участь в Кубку Конфедерацій, який відбувся в Бразилії. Асторі мріяв про поїздку на мундіаль, але розумів, що шанси в нього невисокі. На рахунку захисника "Кальярі" було лише чотири товариські матчі за Скуадру Адзурру. І в жодному з них не вдавалося справити враження на тренерів команди. Дебютний поєдинок припав саме на "товарняк" з Україною в березні 2011, в якому італійці виграли 2:0. Але Асторі відзначився в цьому матчі тим, що отримав червону картку.

Тут же він вперше брав участь у складі збірної вже в офіційній грі - матчі за 3-е місце проти Уругваю. Алессандро Діаманті зі штрафного вдарив у поперечину, м'яч влучив у спину воротареві Фернандо Муслера і залетів би у ворота і без допомоги Асторі. Але Давіде встиг підставити ногу, і гол був записаний на нього. Асторі став першим за 40 років гравцем "Кальярі", з часів легендарного Луїджі Ріви, який забив за національну команду. Єдиний гол за 14 матчів, але від цього не менш значимий. Ту гру Скуадра Адзурра виграла в серії пенальті 3:2.

Далі була "Рома". Але виявилася лише перехідним періодом до головного етапу кар'єри Давіде - "Фіорентині". Перебравшись туди в 2015-му, спочатку на правах оренди, Асторі швидко зрозумів, що знайшов свою команду і своїх уболівальників. Після відходу Гонсало Родрігеса в клубі довго не думали, кому вручити капітанську пов'язку. З постійним контрактом, зрозуміло, питання було вирішене швидко.

Асторі не забив врожайної кількості голів за "Фіорентину". Це й не дивно, все-таки у захисника інші завдання. Але він був відданий своєму клубу, готовий був з ним переживати і гіркоти, і радощі. Минулого літа, коли пішли всі топові гравці, Давіде залишився. Знайшов у собі сміливість сказати, що навіть сьоме місце стане для "Фіорентини" майже скудетто. Але обіцяв, що незабаром все налагодиться. Все буде добре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Футболіст раптово помер після тренування

5 березня було заплановано підписання нового контракту з "фіалками", до 2022 року, з підвищеною зарплатою. Керівники були впевнені, що свою кар'єру він завершить у "Фіорентині". "У цей складний перехідний період він показав себе справжнім лідером, - говорить власник фіалок Андреа Делла Валлє. - Ми з ним довго обговорювали проблеми команди, розвиток нового проекту, плани на майбутнє. Асторі був футболістом, але я чув в його словах мудрість тренера".

Але збутися цьому не судилося. Неділя стала справжнім жахом. У Флоренції сотні людей прийшли до стадіону "Артеміо Франкі" попрощатися з капітаном. "Що він означав для нас? Асторі завжди говорив те, що думає, не прикрашав. Таких футболістів дуже мало, і він заслужив на повагу нашого міста", - розповідають заплакані вболівальники.

Вечір третього березня, напередодні матчу з "Удінезе", Давіде Асторі провів у кімнаті воротаря "Фіорентини" Марко Спортьєлло - вони грали в PlayStation. Близько 11 вечора капітан фіалок відправився спати в свій номер - в готелі La di Moret його поселили самого, як і більшість футболістів. Тільки спустившись на перший поверх, зрозумів, що забув у Марко взуття. Написав товаришеві в Whatsapp: "Завтра зайду забрати їх". Ліг спати і не прокинувся.

Це далеко не перша в історії футболу швидка й раптова смерть. 25 серпня 2007 році стало зле із серцем під час матчу з "Хетафе" захиснику "Севільї" Антоніо Пуерті. За три дні гравець помер у лікарні. 8 серпня 2009 року не стало захисника "Еспаньола" Даніеля Харке Гонсалеса, з яким до цього стався серцевий напад під час розмови по телефону. Серцевий напад на полі вбив 25 січня 2004 року угорського форварда португальської "Бенфіки" Міклоша Фехера. А 26 червня 2003 року з тієї ж причині обірвалося життя півзахисника збірної Камеруну Марк-Вів'єна Фое. Сталося це в півфінальному матчі Кубка Конфедерацій проти Колумбії.

Зараз ви читаєте новину «З Україною дебютував невдало, а в "Спартак" не відпустили: пам'яті капітана "Фіорентини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути