Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 21:00

Романчук пообіцяв Україні золото Олімпіади

Романчук пообіцяв Україні золото Олімпіади
Михайло Романчук потратив багато сил у попередньому запливі. Фото: Reuters

Сьогодні зранку український плавець Михайло Романчук виборов бронзову медаль на дистанції 800 метрів вільним стилем. Виграв дистанцію Роберт Фінке із США. Срібло в італійця Грегоріо Пальтріньєрі.

Розповідаємо про українського медаліста. Михайлові Романчуку – 24 роки, він народився у місті Рівне. Почав плавати в 6 років Батьки теж люди спорту – займалися легкою атлетикою. В цю секцію вирішили віддати і сина, але хлопчик ще був дуже малим. Тому Михайла у 6 років відправили на плавання. Спочатку він міг лише триматися на воді, але швидко вчився. Навіть виграв свої перші дитячі змагання. Пише "Трибуна".

"Моя перша медаль на чемпіонаті України була років в 11. Я змагався з хлопцями на 2 роки старшими і вже тоді показував досить високі результати. У мене тато тренер з легкої атлетики. Він завжди мріяв про те, щоб його син був класним легкоатлетом. Але у 14 років я виконав норматив майстра спорту з плавання. Тоді тато зрозумів, що легкоатлета з мене, напевно, не вийде", – сказав Романчук.

Цікаво, що з дитинства Романчук працює з одним тренером – Петром Нагорним. Тандему наставника і плавця вже 19 років.

"Тренер завжди бачив у мені потенціал. Правда, ставився до цього тверезо. Юних талантів багато, але вистрілюють не всі. Ми з тренером знайшли спільну мову і разом стаємо сильнішими. Дякуючи йому, я маю такі досягнення", – розповів Михайло.

Романчук досяг успіху не лише завдяки своїм природнім фізичним даним, але й постійним тренуванням. До п'ятого класу він вже займався дев'ять разів на тиждень. "Понеділок-середа-п'ятниця – по два тренування в день, вівторок-четвер-субота – по одному", – згадує Романчук свій дитячий графік.

Я змагався з хлопцями на 2 роки старшими і вже тоді показував досить високі результати

З часом він перейшов в режим двох тренувань кожного дня. Ранкове заняття – півгодини розминки перед водою, 2-2,5 години в басейні, 1-1,5 – зал. А у ввечері ще одне двогодинне тренування. "Працюємо не покладаючи рук – навіть у неділю. Тренування проходять дуже швидко, тому що ти зосереджуєшся на елементарних деталях, техніці, на кожному гребку".

"Дуже важливо ніколи не здаватися і йти до мети, які б труднощі на шляху не траплялися. Треба наполегливо тренуватися. Якщо потрапиш до гарного тренера, який зможе розкрити твій талант сповна, то успіх забезпечений. Навіть коли бракує умов", – каже плавець про секрет свого успіху.

У травні пройшов чемпіонат Європи з водних видів спорту – останній старт перед Олімпіадою. Романчук виграв дві золоті медалі у своїх коронних дисциплінах. Дистанцію 800 метрів вільним стилем він подолав за 7.42,61. А 1500 метрів наш стаєр пройшов за 14:39,89.

В обидвох випадках Михайло випередив свого принципового суперника та головного конкурента в Токіо – олімпійського чемпіона з Італії Грегоріо Пальтріньєрі.

На останньому перед Олімпіадою чемпіонаті світу, який пройшов у 2019 році, саме ця трійця і розіграла медалі на дистанції 1500 метрів. Велбрук виграв золото, Романчук взяв срібло, а Пальтріньєрі – бронзу.

"Кожна медаль є по-справжньому особливою, але головною є остання з чемпіонату світу на довгій воді в Кореї. Я там став другим. Це були дуже важкі змагання і я дуже радий завойованому сріблу".

А минулого року Михайло встановив новий рекорд Європи на дистанції 800 метрів вільним стилем. Це трапилося на комерційних змаганнях, де українець представляє італійську команду Aqua Centurions. Час 7:25,73 також є рекордом України і особистим рекордом Романчука. Це на три з гаком секунди швидше, ніж проплив француз Яннік Аньєль вісім років тому.

У Романчука вже солідна колекція нагород – бронза Олімпіади, два срібла ЧС, дві бронзи, одне срібло і чотири золота Євро. Додайте сюди ще одне золото чемпіонату Європи на короткій воді та три медалі Універсіади (золото і два срібла). Залишилося тепер взяти золоту нагороду на Олімпійських Іграх. "Це мрія, з якою я жив завжди, і зараз викладаюся на повну, щоб до неї наблизитися".

Поза басейном найбільша перемога Михайла – дружина Марина Бех-Романчук, наша надія на медаль в Токіо у стрибках у довжину і одна з топових українських спортсменок. На двох у них третина мільйона підписників в інстаграм та велика колекція медалей. Пара познайомилася на Олімпіаді в Ріо, одружилися молоді люди 2018-го і стали однією з найяскравіших спортивних пар країни.

"Я йшов після тренування, а Марина прямувала в їдальню їсти. Якось так зустрілися і стояли близько години розмовляли. Так у нас зав'язалося спілкування", – Романчук на Іграх став лише 15-м, але знайшов у Бразилії свою любов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила одне "золото" у плаванні – Романчук здобув "бронзу"

Бронзова медаль Романчука – перша олімпійська нагорода України в плаванні за останні 17 років. Михайло Романчук виступить на Олімпіаді в ще одній коронній дистанції – 1500 метрів. Спортсмен пообіцяв, що Україна не залишиться без золота на цій Олімпіаді

Зараз ви читаєте новину «Романчук пообіцяв Україні золото Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути