понеділок, 17 грудня 2007 18:48

"У Лізі чемпіонів "Шахтар" погубив себе сам"

Президент лідера чемпіонату України донецького "Шахтаря" Рінат Ахметов дав ексклюзивне інтерв"ю, з якого прихильники команди дізналися про сьогоднішній день і найближче майбутнє гірників.

- Рінат Леонідович, ми проводжаємо 2007 рік - рік, напевно, неоднозначний. Для вас він все-таки був роком розчарувань або роком випробувань?

- Якщо підводити підсумки 2007 року, то хочу сказати, що це був рік випробувань. Це був рік розчарувань, в якому знайшлося місце і чарівності. Ми програли чемпіонат, ми програли Кубок, ми програли Суперкубок, ми зайняли 4 місце в групі... Це дуже поганий результат, і цим я розчарований. Але при цьому, як я вже сказав, була і чарівність. Наша команда демонструвала яскраву, видовищну, атакуючу гру в першому колі чемпіонату.

За перші 15 ігор ми втратили всього 5 очок, це дуже хороший показник, такого у нас ніколи раніше не було. Матч із Зальцбургом взагалі назавжди залишиться в моєму серці. У цьому поєдинку хлопці проявили мужність, характер, волю. Були емоції, у нас у всіх були сльози радості на очах. Я хочу вам сказати, що цього дня я по-справжньому був щасливий.

Ну і, звичайно ж, ми всі були зачаровані нашим стартом в Лізі чемпіонів. Не тільки перемогами, але і прекрасною атакуючою грою. Чому я сказав, що 2007 рік - це рік випробувань? Нам не вистачило 18 секунд з "Севілью", щоб продовжити боротьбу за Кубок УЄФА. Нам не вистачило 20 секунд в Глазго з "Селтіком". А я упевнений, що саме там вирішувалася доля подальшої участі в Лізі чемпіонів.

Після таких моментів зазвичай слабкі люди опускають руки і здаються. Сильні - піднімаються і йдуть вперед до нових перемог, до нових завоювань. Не дарма говорять, що Бог дає випробування сильним. Я хочу сказати всім нашим уболівальникам - ми ніколи не опустимо руки, ми йтимемо вперед до нових перемог, до нових завоювань. Я упевнений, що "Шахтар" доб"ється великих успіхів, як на європейській арені, так і в національному чемпіонаті.

- Дійсно, у Шахтаря вийшов фантастичний старт в Лізі чемпіонів. Так що ж у результаті погубило його в Лізі?

- Я думаю, "Шахтар" погубив себе сам. Наша молодість. Зокрема, і наші молоді гравці, які зробили безглузді помилки. А, на жаль, в Лізі чемпіонів це не прощається.

- Ні, ну почекайте, молодість. "Шахтар" декілька років підряд грає в Лізі чемпіонів, і у разі невдач Луческу відразу указує на те, що у нас молода команда. Але, чесно кажучи, це вже виглядає смішно.

- Смішно - не смішно, але це дійсно так. Ви подивитеся, цього року від нас пішли 4 ключових гравця. Футболісти з величезним європейським досвідом, без яких неможливо було представити "Шахтар". Це - Матузалем, це - Елано, це - Тимощук і Маріка. А до нас прийшли, за винятком Лукареллі, молоді футболісти.

- Ні, але чому тільки Лукареллі? Шахтар ще купив досвідченого гравця Нері Кастільо.

- Кастільо - це сильний, досвідчений гравець. Ми заплатили за нього 20 млн. євро сподіваючись на те, що він допоможе нам в Лізі чемпіонів. Але, як виявилось, він нам допомагав в основному на трибуні, як глядач. Видно, добре "хворів", добре аплодував.

- Отже, виходить, Луческу не може працювати із зірками, якщо у нього гравець вартістю 20 млн. євро сидить, ляскає і допомагає Шахтареві на трибуні?

- Для мене взагалі не грає ролі, коштує гравець - 20 млн. євро або 2 млн. євро. Грати повинен той, хто сильніший. Кастільо дійсно показував дуже яскраву гру на Кубку Америки і був там зіркою. Він був зіркою в "Олімпіакосі", і до нас приїхав зіркою. Напевно, він порахував, що якщо ми заплатили за нього 20 млн. євро, то місце в складі йому заброньоване, він забув про те, що його потрібно завоювати. Виявилось, що це зовсім не просто, тому що в нашому складі не менш яскраві, не менш зоряні футболісти. Тому Кастільо опинився на трибуні.

- І на сьогоднішній день ситуація виглядає так: 20 млн. євро викинуто на вітер, і не відомо, адаптується або не адаптується Кастільо в "Шахтарі"?

- На вітер ми нічого не викинули. Якщо у когось складається враження, що ми неефективно використовуємо засоби, то він глибоко помиляється. Так, ми дорого купуємо гравців, але ми дорого і продаємо. Кастільо хоче залишити клуб. Я готовий піти йому назустріч. Але для цього за нього повинні заплатити не меншого 20 млн. євро. Такої пропозиції нам поки нре надходило. Є пропозиція від "Манчестер Сіті", де йдеться про оренду на 1 рік, за це нам пропонують 1 млн. євро і право викупу. Тобто, якщо Кастільо їм підійде - вони нам через рік заплатять 19 мільйонів євро, не підійде - те вони нам його повернуть назад, і скажуть, робіть з ним, що хочете.

У цій ситуації манчестер Ситі нічим не ризикує, а нам ця пропозиція не підходить. Ми відповіли категоричною відмовою і зробили стрічну пропозицію: 1 рік оренди - 5 млн. євро, і у вас немає ніякого опціону, тобто права викупу. Що це означає? Якщо у Кастільо піде гра, як у Елано, то через рік ми вирішуватимемо, повернемо його нам в "Шахтар" або продати. А ціна на нього може бути і 20, і 30, і 40, і 50 млн. євро. Всі виручені гроші отримає футбольний клуб "Шахтар".

- Постійте, ви зараз хочете сказати, що Кастільо може бути відданий в оренду на 1 рік за 5 млн. євро? Чесно кажучи, це вартість хорошого європейського трансферу. Так вам вдалося домовитися з "Манчестер Сіті?

-Ні. Ми ще не домовилися, у нас йде переговорний процес, але я не виключаю того, що ми можемо домовитися.

- Що стосується Лукареллі. Багато було питань, багато якихось статей виходило з його інтерв"ю, в яких він говорив, що чи то залишається в "Шахтарі", чи то повернеться назад в Італію. Що далі?

- Я теж читав ці інтерв"ю. Крістіано досвідчений гравець. І я думаю, найближчим часом ми визначимося з його долею.

- Ще одне питання про трансфери. Ми говорили про Кастільо, про Лукареллі, одна з останніх новин повідомляє про те, що "Шахтар" може віддати в оренду Жадсона в бразильський "Сантос". Це правда чи ні?

- Я взагалі не знаю, хто поширує ці чутки. Ми ні з ким не вели ніяких переговорів про продаж Жадсона. А що стосується оренди, то це взагалі смішно. Жадсон - один з основних наших гравців.

- Я чому, власне, питаю, - раніше цьому мало б хто повірив, а зараз "Шахтар" так активно поводиться на трансферному ринку: розлучається з провідними гравцями, купує нових.

- Раніше ми не продавали своїх футболістів. Була така золота клітка. Це була наша велика помилка, і я готовий це публічно визнати. У цьому мене переконав Луческу. Сьогодні ситуація різко змінилася - після продажу Елано до "Манчестер Сіті" і Маріки до "Штутгарту". До нас прийшли такі гравці як Ілсиньо, Кастільо, Вілліан, Лукареллі.

Раніше ці гравці подібні пропозиції ніколи не розглядали. Сьогодні всі великі таланти в світі знають, що "Шахтар" - це не золота клітка. Це клуб, який допоможе їм опинитися в кращих командах Європи. Але для цього вони повинні приїхати до нас і працювати з повною самовіддачею. Тобто, працюючи на "Шахтар", вони працюють на себе, і цим привертають увагу кращих європейських клубів.

- Але ми так чи інакше повертаємося до питання: якщо в майбутньому "Шахтар" в якомусь з турнірів зазнає невдачі, Луческу скаже: "Даруйте, у нас молода команда"?

- Я думаю, що минулий рік скоріше був не правилом, а виключенням. Я не думаю, що щороку ми продаватимемо стільки своїх ключових гравців. Не думаю, що щороку ми купуватимемо по 7 - 8 нових футболістів, яким потрібний час на адаптацію. У цьому плані ми будемо послідовні: всі наші кроки будуть направлені тільки на одне - завоювання європейського Кубка.

- Добре, ну а сам Мірча Луческу підходить для цієї мети? Тому що не так давно після матчу з "Бенфікою багато хто був упевнений, що ви відправите його у відставку...

- Містер Луческу підходить для цих цілей. Знаєте, мені здається, що у мене репутація рішучої людини. Я 11 років президент ФК "Шахтар". За ці роки я попрацював з багатьма фахівцями, і якщо не бачив майбутнього, тобто завтрашнього дня, то я рішуче знімав з роботи того або іншого тренера і цим брав на себе відповідальність. У випадку з Луческу, якби я звільнив його з посади після "Бенфіки", це були б емоції і популізм. Для клубу це не крок вперед, а три назад. Тому я прийняв рішення залишити Луческу на посаді головного тренера донецького "Шахтаря".

На це у мене було декілька причин: по-перше, я як і раніше переконаний, що Луческу - це сильний тренер з величезним європейським досвідом, у нього колосальна мотивація добитися великих успіхів з "Шахтарем" у Європі. По-друге, ми говорили про те, що цього року було місце і чарівності, це означає, що наша команда показувала яскраву, видовищну, атакуючу, агресивну і переможну гру, яка доставляла радість всім нашим уболівальникам. І, нарешті, третє, - з Луческу у нас з"явилося відчуття упевненості.

Де б наша команда не грала - з ким завгодно, де завгодно - у нас таке відчуття, що ми можемо обіграти кого завгодно і де завгодно. Я розумію, що уболівальники скажуть, що у нас з"явилося і інше відчуття: ми можемо програти кому завгодно і де завгодно. Якраз над цим і треба працювати і Луческу, і всім футболістам. Щоб такого відчуття невпевненості у нас не було.

- У вас такий, скажімо, невичерпний кредит довіри до Луческу. А ось це саме ваша довіра не може розслабити тренера?

- Луческу - досвідчений тренер і досвідчений фахівець. Він чудово розуміє, що довіра не буває нескінченною. Тренерська робота, це, знаєте, коли команда виграє - вас носять на руках, коли програє - відразу ставлять питання про вашу кваліфікацію. Так і з Луческу. Кілька місяців тому говорили, що він великий тренер, зараз говорять зворотне. Я хочу відмітити, що це дуже амбітний тренер, дуже амбітна людина. Його прагнення направлені на те, щоб добитися з "Шахтарем" великих успіхів в Європі.

- У вас відчувається тверда віра в Мірчу Луческу. Але, так або інакше, донецький "Шахтар" увійде до наступного року із змінами, в першу чергу, пов"язаними з новою емблемою. Чому, власне, було ухвалено рішення змінити стару емблему на новий бренд?

- Я розумію, що це хворобливий процес - зміна емблеми. Але, на жаль, стара емблема не говорила про наші амбіції. Якщо сьогодні провести соцопит, показати нашу стару емблему, і запитати: "Скажіть, будь ласка, які амбіції у цього клубу?" Ви отримаєте таку відповідь: "Середній клуб, у якого максимальна навіть не мета, а мрія, - завоювати бронзові медалі чемпіонату України". Це - не наші амбіції. Ми ухвалили рішення, точніше, вистраждали рішення створити новий символ, який повинен відображати 3 головних речі: звідки ми, хто ми і до чого прагнемо. Звідки ми? Ми - з індустріального краю, ми з промислового регіону. Наші уболівальники - це сильні, мужні і працелюбні люди. Хто ми? Ми клуб сучасних європейських футбольних стандартів. І, нарешті, до чого ми прагнемо? Ми прагнемо до завоювання європейського Кубка. Ми прагнемо увійти до еліти європейського футболу. Ми хочемо стати послом українського футболу в Європі. Новий наш символ відображає три ці головні речі.

- Ви на самому початку своєї відповіді сказали, що це хворобливе рішення. І хворобливе воно для багатьох. Є частина уболівальників, яким не подобається нова емблема, вони хочуть, щоб була стара. Що ви їм скажете?

- Знаєте, у мене удома, в моїй сім"ї, ситуація теж 50 на 50: одним подобається, іншим не подобається. Більш того, я зустрічав деяких своїх друзів, вони мені говорили: "Неділю тому вона нам не подобалася". А сьогодні вони говорять, що це сильна емблема. Є така приказка: звичка - гірше за любов. Ми всі звикли до старого символу. Я думаю, нам треба час, щоб звикнути до нового символу.

- Дискусій навколо нової емблеми зараз немало, і одна з гострих тим, це назва клубу в логотипі: раніше там було написано "Шахтер", зараз "Шахтар".

- Офіційна назва клубу "Шахтар", під цим ім"ям клуб був зареєстрований вже дуже давно. Мене тоді в команді ще не було. Наш символ не може мати двох імені. Нам довелося вибирати. Ми вибрали українське слово, тому що ми український клуб, ми представляємо Україну в Європі і ми хочемо стати послом українського футболу в Європі.

- Ну так що, назвемо Новий рік - роком нової емблеми і роком нового стадіону?

- І нових великих європейських перемог!

Джерело: www.football.ua
Зараз ви читаєте новину «"У Лізі чемпіонів "Шахтар" погубив себе сам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути