понеділок, 08 лютого 2010 16:33

"Про звільнення Заварова дізнався з Інтернету" - Грозний

"Про звільнення Заварова дізнався з Інтернету" - Грозний

Головний тренер київського "Арсеналу" дав інтерв"ю "Gazeta.ua"

- В"ячеславе Вікторовичу, в міжсезонні ви головний ньюзмейкер в українському тренерському цеху. Відкрийте завісу: які пропозиції були реальними?

- З грецьким "Олімпіакосом" спілкувалися мої агенти. Мені запропонували підписати попередній контракт, але я вирішив не форсувати події. Думаю, ближче до літа ми продовжимо діалог. Невизначеність була присутня. Керівники грецького клубу поміняли по ходу сезону двох тренерів (Темура Кецбая і Зіко). Я міг стати четвертим наставником за сезон. Мене просто не захотіли "підставляти".

- "Підставляти"?!

- Саме! "Олімпіакос" відстає на вісім очок в чемпіонаті від свого одвічного суперника "Панатітаїкоса". На носі плей-офф Ліги чемпіонів з "Бордо", а трансферне вікно закрилося 31 січня. Я просто не встиг би підготувати команду. Боси пірейського клубу в розмові зі мною дали зрозуміти, що за всі невдачі уболівальники все одно зроблять крайнім тренера.

- "Провиною" всьому збірна України?

- У мене відбулася наочна розмова з президентом ФФУ Григорієм Суркісом. Ми обговорювали стратегію підготовки збірної до ЄВРО-2012. Я був цілком реальним кандидатом. Пам"ятаєте, у ряді ЗМІ називався список з п"яти кандидатів і якогось "містера ікс"? Цю роль зіграв ваш покірний слуга (сміється).

-Чому ж не з"явилися в перший день лютого в Будинку футболу?

-Я повинен був представляти свою програму разом з Мироном Маркевичем і Юрієм Калитвинцевим. Проте президент "Арсеналу" Вадим Рабинович узяв мене в чартер, і ми вилетіли в Анталію. Заздалегідь, попередивши Суркіса про мій від"їзд з Києва. До старту ЄВРО-2012 більше двох років. Тому я не виключаю, що тренерський штаб збірної буде зацікавлений в моїх послугах.

- У пресі Олександр Заваров - ваш попередник - висловився досить жорстко з приводу вашого призначення.

- На живе місце ніколи не піду. Рабинович дав гарантію, що в "Арсеналі" пост головного тренера - вакантний. Про звільнення Заварова і його тренерського штабу я дізнався з Інтернету. Тому претензій до мене бути не може.

- На який термін уклали контракт з "Арсеналом"?

- Контракт я не підписував. Проте до кінця сезону існують певні зобов"язання на рівні людських взаємин. Я їх маю намір виконати.

- Повернемося до справ збірної. Призначення Мирона Маркевича вас не здивувало?

- Я не чекав такого повороту подій. Раніше президент Федерації говорив, що сумісництво неможливе. Хто знає, можливо, Маркевич на певному етапі розлучиться з "Металістом"? Тут ми можемо тільки ворожити на кавовій гущі. Виконком ФФУ, ухвалюючи рішення, керувався інтересами справи. Головне - підготувати футболістів, здатних виграти ЄВРО-2012.

- Сумісництво - не кращий варіант для збірної?

- Короткий період я, за сумісництвом, допомагав Олегу Романцеву в збірній Росії, це було логічно - кістяк команди складали спартаківці. Пам"ятаємо ми і приклади з українського футболу. Йожеф Сабо і Валерій Лобановський працювали з "Динамо" і збірною. Зараз ситуація інша. "Металіст" за всього бажання не назвеш базовим клубом збірної. Я розумію Мирона Богдановича, який не хоче розлучатися з клубом. У такій ситуації помічники Маркевича - Калитвинцев, Альтман - повинні звалити на себе величезний пласт роботи.

- Чи не здається вам, що минулий прихід в "Арсенал" дуже нагадує нинішню ситуацію: навесні 2007-го ви допрацювали сезон без контракту і залишили столичний клуб.

- Рабинович покликав мене в екстремальній ситуації, на роль консультанта. "Каноніри" твердо стояли на виліт з вищої ліги. Завдання вдалося вирішити буквально за декілька турів. Вадим Зиновійович чесно зізнався, що він буде готовий до співпраці. Але для цього клуб і команда повинні дозріти!

- Але...за минулий період часу проблем стало ще більше. Команді ніде грати в Києві, немає нормальних умов для навчально-тренувального процесу?

- Найближчим часом Вадим Зиновійович придбає прекрасну футбольну базу в Щасливому - з відмінними полями, манежем. Окрім Борисполя, ми можемо грати на затишному стадіончику імені Банникова біля Будинку футболу. Коли ж закінчиться реконструкція "Олімпійського" - проблема вирішиться сама собою.

- Думаєте, "Арсеналу" дозволять грати на головному стадіоні країни?

- "Олімпійський" - муніципальний стадіон, а частину акцій київська адміністрація в "Арсеналі" має. До того ж "Динамо" і "Оболонь" грають на своїх клубних аренах.

- Не лякає велика група орендованих гравців?

- Ми не ділимо гравців на орендованих і "контрактників", вирішуємо одне завдання. Обов"язково зіграю на самолюбстві футболістів. Якщо "Динамо", "Шахтар" або "Дніпро" віддають нам в оренду гравців, то вони не бачать в них конкурентів тим, хто залишився. Правильно? В індивідуальних бесідах я закликаю хлопців довести тренерам цих клубів - зворотне.

- Ессола, Біто, Парцванія, Коркішко. Варто чекати від "Арсеналу" нових придбань до старту другої частини чемпіонату України?

- Ми вже обговорили трансферні моменти з Рабиновичем. До початку чемпіонату братимемо гравців в оренду у тих же "Динамо", "Шахтаря" і "Дніпра". Ні з ким контрактів клуб підписувати не буде.

- Чи будете ви кардинальним чином перебудовувати гру команди?

- Можна, звичайно, все поламати, але на це потрібний час. Заваров працював з "Арсеналом" чотири роки. Він підбирав виконавців під своє бачення гри. Це нормальна ситуація. У мене своє бачення. Поступово намагатимуся вчити гравців вимогам сучасного футболу.

- Знаходячись в Анталії, взяли участь у другому турі виборів президента України?

- На жаль, не зміг.  Я-то припускав, що буду в Греції або в Києві. Мій від"їзд до Туреччини вийшов дуже спонтанним.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Про звільнення Заварова дізнався з Інтернету" - Грозний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути