Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 18:32

"Мого досвіду вистачить, щоб перемогти Котто"

Зовсім скоро тимчасовий чемпіон світу в напівсередній вазі Юрій Нужненко на рингу київського Палацу спорту проведе черговий рейтинговий бій. 19 квітня протистояти українцю буде колишній суперник знаменитого Заба Джуди - мексиканець Косме Рівера.

- На сьогодні я не тільки тренуюся сам, а веду заняття хлопців, - каже Юрій. - Річ у тому, що паралельно з активною спортивною кар"єрою я працюю тренером в броварському училищі фізкультури, в якому свого часу сам виховувався як боксер. Веду декілька груп, треную 13-20-річних хлопців. Серед моїх вихованців є достатньо талановитих. Наприклад, випускник нашого училища Павло Ткаченко в 2005 і 2006 роках займав відповідно третє і друге місця на чемпіонатах Європи серед юніорів, був п"ятим в своїй віковій групі на першості світу. Це мій безпосередній вихованець.

Раз почали тренерську діяльність, значить, вже відвідували думки про завершення активної кар"єри?

Була справа. У 2003 році я повернувся з Польщі, де представляв один з професійних клубів, і якийсь час не міг підписати контракт з якоюсь іншою промоутерською компанією. Вирішив тренувати дітей. Потім на горизонті виникла National Box Promotion і я поновив свою професійну кар"єру. Але працювати з дітьми сподобалося настільки, що кинути цю справу вже не зміг. Отже тренуюся самостійно і передаю свій досвід хлопцям вже п"ять років.

Готуєте з дітвори любителів чи професіоналів?

Любителів, звичайно. Адже я сам довгий час непогано виступав на любительському рингу. З 1994 року постійно був призером чемпіонату України, а в 1996-му навіть виграв на внутрішній арені золото. У національну збірну теж потрапляв, але ніколи не був там першим номером. Номером один у нас довгий час був Сергій Доценко, призер Олімпіади в Сіднеї, а нині - міністр спорту в Криму. Не скажу, що я йому явно поступався, там були свої нюанси.

Натякаєте на необ"єктивність суддівства?

Деякою мірою, так. Взагалі, за збірну я виступав лічені рази і зумів стати другим призером Кубка Європи 1998 року.

Юрій, скажіть, Косме Рівера - це той суперник, який потрібний тимчасовому чемпіонові світу? Адже його немає в топ-15 рейтингу жодної з провідних версій.

Безперечно, це той опонент, який необхідний мені напередодні можливої зустрічі з Мігелем Котто. Він мексиканець, досить технічний і дуже досвідчений. Рівера сповідує той стиль, що і Котто, так що для мене це буде непогана перевірка. До того ж Косме зустрічався з багатьма сильними бійцями. Чого вартий тільки той факт, що він бився із Забом Джудою (цей поєдинок відбувся в 2005 році. Заб нокаутував Ріверу в третьому раунді)

Формально вашим наступним після перемоги над французом Фредеріком Клозе суперником повинен був стати саме Котто. Адже тепер ви - тимчасовий чемпіон за версією WBA.

У мене є ще право на рейтинговий поєдинок. А Мігеля Всесвітня боксерська асоціація зобов"язала зустрітися зі мною до кінця 2008 року. За попередніми даними, поєдинок відбудеться в грудні.

Напевно, не в Києві, а десь в "Медісон Сквер Гардені"?

Десь там. Але мені все одно, де битися, аби цей шанс мені було надано. Адже я вже не хлопець, який може знітитися від однієї лише атмосфери залу. Досвіду у мене достатньо.

Але ж суперників рівня Котто у вас, на мою думку, не було навіть близько.

Не згоден з вами. Вважаю дуже класним бійцем узбека Фурхада Бакірова, який до зустрічі зі мною в лютому минулого року не знав гіркоти поразок. Дуже досвідчений і майстровитий боксер - Максим Нестеренко, у якого я виграв в 2006 році нокаутом. Це були непрості бої, в них я набув достатньо досвіду. Думаю, його вистачить для того, щоб здолати Котто.

Сьогодні ви підопічний промоутерській компанії К2 East Promotions. Ви відчули якісь зміни після того, як National Box Promotion почала працювати спільно з братами Кличками?

В принципі, нічого не помінялося. Різниця лише в тому, що братів знає весь світ, а значить, стало простіше домовлятися про зустрічі з сильними суперниками. Думаю, якщо мій бій з Котто відбудеться (не хочеться загадувати наперед), то насамперед завдяки авторитету Віталія і Володимира. Мені важливо використати свій шанс.

Юрій Нужненко на професійному рингу провів 27 поєдинків, всі виграв, 13 з них - нокаутом. На рахунку 31-річного Косме Рівери - 44 бої, 31 перемога (22 нокаути), 11 поразок і дві нічиї. Нокаутом мексиканець програвав лише раз - Забу Джуді. У чемпіонських поєдинках за пояси провідних боксерських версій Рівера бився двічі, але обидва рази програв - в 2005 році Джуді, в 2006-му - Хоелю Хуліо. Також Косме зустрічався з екс-чемпіоном світу за версією WBA Діобелісом Уртадо, якому в 2000 році програв за очками.

СПОРТ Главред

Зараз ви читаєте новину «"Мого досвіду вистачить, щоб перемогти Котто"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути