Ексклюзиви
вівторок, 07 квітня 2020 11:09

Продажний арбітр Вакс вилучив Гармаша в скандальному матчі

Продажний арбітр Вакс вилучив Гармаша в скандальному матчі
Вакс літав на матчі чемпіонату України через Москву

7 квітня 2012 року в Донецьку зустрічалися лідери чемпіонату - "Динамо" і "Шахтар". Кияни випереджали суперника на 3 очки. У першому таймі гра проходила з невеликою перевагою "Шахтаря", але явних гольових моментів не було.

Однак на 41-й хвилині гри при подачі кутового Гармаш у метушні отримує удар по голові та падає на газон, скорчившись від болю. До нього підходить арбітр гри Юрій Вакс і відразу запрошує на поле лікарів "Динамо". У той же час Вакс показує Гармашу, що потрібно підніматися і покинути поле в найближчій точці, тобто за лицьовою лінією, біля якої знаходився гравець. Гармаш жестів арбітра не бачить, але мусив чути.

В результаті Гармаш піднімається, але замість кроку за лицьову лінію, він метрів 20 біжить до бічної лінії.

Захисник "Шахтаря" Ракицький махає руками і показує арбітру на Гармаша.

Вакса було внесено в список сайту "Миротворець"

Вакс показує Гармашу другу жовту, а з нею і червону картку. Арбітр вирішив, що Денис покинув поле, а потім самовільно повернувся. Після гри арбітр указав наступне пояснення - неспортивну поведінку. Тобто Гармаш заважав відновленню гри і тому справедливо отримав жовту картку.

В моменті, коли пролунав свисток, Гармаш і один із медиків ще були на полі, а значить, Вакс не мав права відновлювати гру.

Незважаючи на протести киян, Юрій Вакс був невблаганним - динамівці залишилися вдесятьох. До того ж Вакс вирішив одним видаленням не обмежуватися: він показав червону картку тренеру киян Юрію Сьоміну. У другому таймі в чисельній більшості "Шахтар" забив 2 м'ячі, переміг - 2:0 і вийшов на перше місце.

Після матчу ряд гравців і головний тренер "Динамо" різко висловилися щодо суддівства в матчі. Висловлювання були підтримані колишніми суддями Костянтином Вихровим, Мирославом Ступаром і Олексієм Спіріним. Крім того, офіційний сайт "Динамо" заявив про те, що представники "Шахтаря" тиснули на арбітра, а телеканали ТРК "Україна" і ТК "Футбол" однобоко транслювали, коментували та обговорювали матч і не показали повтор із потрібного ракурсу.

Епізод надломив киян. Вони втратили впевненість і не змогли на рівних змагатися з "Шахтарем", який оформив чемпіонство.

Після анексії Криму Юрій Вакс 2014 року отримав російське громадянство, однак і далі обслуговував матчі прем'єр-ліги України. Був внесений до списку ресурсу "Миротворець" як особа, що неодноразово незаконно перетинала російсько-український кордон. З Сімферополя арбітр літав до Москви, а звідти - в Україну, де судив матч чергового туру чемпіонату. ФФУ і СБУ жодним чином не реагували на порушення законодавства з боку арбітра.

У серпні 2017-го Вакс ухвалив рішення завершити суддівську кар'єру в Україні, після чого повернувся до Криму і почав працювати арбітром у місцевому чемпіонаті.

У грудні 2017-го Вакс дав інтерв'ю на каналі "2+2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'яч на метр перетнув лінію воріт. Суддя не зарахував - як "Шахтар" уперше зустрівся з "Порту"

Денис Гармаш знову був вилучений запорізьким арбітром Максимом Козеряцьким 7 квітня 2019 року в матчі Кубка України "Шахтар" - "Динамо" - 1:1. Кияни програли в серії пенальті.

Зараз ви читаєте новину «Продажний арбітр Вакс вилучив Гармаша в скандальному матчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути