Ексклюзиви
середа, 13 червня 2018 21:01

"Президент показав у кого більші яйця": як і чому виник скандал у збірній Іспанії за добу до Кубку світу

"Президент  показав у кого більші яйця": як і чому виник скандал у збірній Іспанії за добу до Кубку світу
Луїс Рубіалес місяць тому став президентом Федерації футболу Іспанії

Останні кілька днів виявились дуже насичені в розрізі всього іспанського футболу. Вчора "Реал", несподівано для всіх, озвучив ім'я нового тренера - Хулен Лопетегі, який тільки місяць тому продовжив контракт з іспанською федерацією. А вже сьогодні Лопетегі зі скандалом був звільнений та було призначено нового наставника - Фернандо Єрро. І це все за день до початку Кубка світу. Gazeta.ua спробує розібратись в даній ситуації та пояснити мотиви кожної зі сторін.

1. Що відбулось?

Ввечері 12 червня офіційний сайт "мадридців" повідомив про призначення нового тренера. Ім'я нового наставника може й не шокувало, але спантеличило багатьох. Під час розмов про те, хто ж буде наступником Зідана називали десятки різних імен, однак Хулена як кандидата не розглядав ніхто. Окрім Флорентіно Переса, очевидно.

"Хулен Лопетегі стане тренером "Реала" після Кубка світу 2018 року. Лопетегі підпише контракт з клубом терміном на 3 роки",- повідомив офіціний сайт мадридського "Реала".

"Мадридисти" зробили дуже велику помилку, оголосивши про це зараз - за два дні до початку мундіалю. Вже за кілька годин, з'явились чутки про можливу відставку Лопетегі. Президент Федерації футболу Іспанії Луїс Рубіалес був роздратований повідомленням настільки, що зібрався звільнити Хулена в той же день. Лідери збірної, Серхіо Рамос та Андреас Іньєста, були проти. Та змінити рішення Рубіалеса вже було неможливо.

Рубіалес сприйняв це як особисту образу. Він просто захотів показати у кого більші яйця.

2. Чому відставка Лопетегі була неминучою?

"Це рішення Луїса Рубіалеса воно абсолютно не раціональне, воно емоційне. Він працює президентом федерації лише місяць. Його першим на посту рішенням було продовження контракту з Лопетегі до 2020 року. І той факт, що Хулен вів перемовини з "Реалом" за спиною у федерації, Рубіалес сприйняв як особисту образу. Він просто захотів показати у кого більші яйця. Рішення не мало жодної підтримки ні в тренерського штабу, ні від гравців, ні від вболівальників",- розповів в коментарі для Gazeta.ua експерт з іспанського футболу Авраам Кампомар.

Президент Федерації футболу Іспанії пішов на принцип. З одного боку, він збільшив повагу до себе, та дав зрозуміти, що жоден клуб чи тренер не може ставити свої інтереси вище інтересів національної команди. З іншого, таке рішення може нашкодити збірній. Зміна тренера за добу до старту КС в будь-якому разі посіє невпевненість в роздягальні.

"Ми були зобов'язані його звільнити. Ця ситуація повина стати прикладом для усіх людей, які працюють у Федерації футболу Іспанії. Є певні правила поведінки, яких потрібно дотримуватись",- заявив Рубіалес на прес-конференції.

Я беру на себе цю відповідальність зі сміливістю. У нас великі сподівання, ми не можемо розчарувати.

3. Хто стане кризовим менеджером Іспанії?

Після того, як Рубіалес прийшов на конференцію, та оголосив про відставку Лопетегі, всі почали ставити питанням - а хто ж його замінить? Відповідь з'явилась за кілька годин.

"Скоріше за все, збірну очолить або людина, яка близька до федерації, або взагалі один з її членів. Ймовірніше за все, це буде спортивний директор збірної Фернандо Єрро або наставник молодіжної збірної Іспанії",- сказав Кампомар

За кілька годин після розмови з експертом Єрро й був офіційно призначений новим тренером збірної Іспанії.

"Це прекрасний і захоплюючий виклик. Я беру на себе цю відповідальність зі сміливістю. У нас великі сподівання, ми не можемо розчарувати", – цитує Єрро прес-служба іспанської федерації футболу.

Це Кубок світу, їх в кар'єрі футболіста не так багато, щоб не використовувати таку можливість

4. Що буде далі зі збірною, яка є одним з фаворитів Кубка світу?

Ситуація для команди вкрай неприємна. Але новий тренер не буде щось змінювати, йому навіть тренувати в повному сенсі цього слова не потрібно буде. Головне завдання Фернандо Єрро організувати гравців, абстрагувати їх від неприємностей та змусити робити те що вони й так прекрасно знають. Втілити в життя все те, що було напрацьовано протягом останніх двох років.

"Тренер та футболісти професіонали своєї справи, і вони в будь-якому випадку спокійно та впевнено, зіграли б на Кубку світу, незалежно від того була б інформація про Лопетегі та "Реал", чи не було б. Це Кубок світу, їх в кар'єрі футболіста не так багато, щоб не використовувати таку можливість",- переконаний Кампомар.

За будь-яких обставин, звільняти тренера за день до старту Кубка світу - це ненормально.

5. Чи був інший вихід з ситуації?

Очевидно був. Але вірність або помилковість рішення допоможе визначити тільки час.

"За будь-яких обставин, звільняти тренера за день до старту Кубка світу - це ненормально. Можна було знайти кращий вихід з ситуації. Гравці, тренерський штаб, президент федерації збираються, обговорюють ситуацію. Звертаються до Флорентіно Переса, і випускають спільну заяву. Вибачаються за невчасно подану інформацію, вибачаються перед всією країною, бажають збірній перемоги та продовжують працювати. І все, питання закрито",- поділився думками експерт.

Що маємо в підсумку:

1. Хулен Лопетегі пропрацювавши два роки зі збірною(не зазнав жодної поразки), зі скандалом залишає команду, з якою міг би вписати своє ім'я в історію.

2. У випадку провалу Іспанї на КС, головною причиною провалу назвуть не Лопетегі і навіть не Рубіалеса. Більшість звинуватить у нестриманості та егоїзмі мадридський "Реал" та конкретно президента Флорентіно Переса.

3. За лічені години до початку мундіалю Іспанія пережила стрес. Чи зможуть гравці оговтатись та продемонструвати свій рівень? Відповів на це запитання у своєму Twittter капітан збірної Серхіо Рамос:

"Ми це збірна Іспанії і ми разом представляємо країну, її герб і кольори. Ми несемо відповідальність і віддані вам. Вчора, сьогодні і завтра: ми будемо разом"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанія оголосила заявку на КС-2018, є дві несподіванки

Окрім Іспанії, ще дві країни, які змінили тренера вже після того як команди вийшли на мундіаль. Саудівська Аравія звільнила хорватського спеціаліста Крунослава Юрчича після того, як він вивів команду на мундіаль. Замість нього призначили іспанського фахівця Хуана Антоніо Піцци. Також збірна Сербії звільнила наставника, який вивів команду на КС, та призначила на його місце Младена Крстаіча.

Зараз ви читаєте новину «"Президент показав у кого більші яйця": як і чому виник скандал у збірній Іспанії за добу до Кубку світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути