понеділок, 01 травня 2017 11:09

Загинув один з найкращих пілотів у історії "Формули-1"

Загинув один з найкращих пілотів у історії "Формули-1"
Айртон Сенна прожив 34 роки

1 травня 1994 року під час Гран-прі Сан-Марино у повороті Тамбурелло загинув триразовий чемпіон світу автоперегонів "Формули-1" бразилець Айртон Сенна. На швидкості 218 кілометрів за годину його болід ударився в бетонну стіну. 34-річний гонщик залишився нерухомим. Його ударило в голову колесо й частина залізної підвіски. Cтверджували, що вертоліт, який прибув на місце перегонів, забрав тіло мертвого Сенни. Як би там не було, але лікарям не вдалося врятувати його життя. Попри дві поспіль загибелі пілотів (напередодні у кваліфікації розбився австрієць Роланд Ратцинбергер) змагання продовжилися. Їх виграв Міхаель Шумахер.

У 2000 році в Бразилії було проведено опитування. Визначали найкращого бразильця за всю історію країни. Попри наявність неперевершених майстрів футболу, таких, як Пеле й Роналдо, найкращим усе ж визнали автогонщика Сенну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болід Сенни влетів у бетонну стіну на швидкості 218 км/год

Він пілотував болід за гранню можливого. Шукав найменшу можливість для обгону, ризикував там, де інші не наважувалися. Особливо вдавалися йому перегони в дощ. На початку кар'єри, коли Айртон пілотував технічно недосконалі боліди "Тоулмен" та "Лотус", він примудрявся перемагати в дощ, коли потужність моторів не відігравала визначної ролі.

Окрасою кар'єри Сенни стало його протистояння з французом Аленом Простом. Був час, коли вони виступали в одній команді. Тоді спочатку переміг Ален, а згодом Айртон узяв реванш.

Бразильця називали королем кваліфікації. Загалом він виграв 65 перегонів у кваліфікації. Під час останньої гонки в машині Айртона знайшли закривавлений австрійський прапор. Так геній хотів ушанувати загиблого напередодні Роланда Ратцингера. До цього випадку у "Формулі-1" 12 років не гинули пілоти.

Могила Айртона Сенни на цвинтарі Морумбі у бразильському Сан-Пауло користується більшою популярністю серед людей, ніж місця поховання Джона Кеннеді, Мерілін Монрота Елвіса Преслі. На ній викарбувані слова з Нового Заповіту: "Ніщо не може відлучити мене від любові Божої".

Зараз ви читаєте новину «Загинув один з найкращих пілотів у історії "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути