субота, 30 січня 2021 06:11

"Піца сповзла по обличчю Фергюсона"

"Піца сповзла по обличчю Фергюсона"
Фергюсон був страшний у гніві. Фото Рейтер

Сьогодні о 19:30 за Києвом "Арсенал" прийме "Манчестер Юнайтед" у матчі АПЛ. Найзнаменитіша зустріч цих команд відбулася в жовтні 2004. Окрім битви на полі була ще й "битва в буфеті". Її наслідком стала піца, що потрапила в обличчя Алекса Фергюсона.

"Битву в буфеті" називають ще "Битвою на "Олд Траффорд", частина друга". Перша частина саги трапилася за рік до цього - 21 вересня 2003 року, коли непереможний "Арсенал" вивіз з Манчестера очко (матч закінчився нульовою нічиєю), але якою ціною! Капітан "канонірів" Патрік Вієйра був вилучений з поля за другу жовту картку. На останніх секундах лідер атак "МЮ" Руд ван Ністелрой не зміг реалізувати пенальті. Весь матч пройшов в неймовірному нервовому напруженні, що призводило до постійних сутичок на полі. За підсумками зустрічі п'ятеро гравців "Арсеналу", два гравця "Юнайтед", а також весь ФК "Арсенал" були серйозно оштрафовані. Крім того, футболісти гостей Лоран, Вієйра, Мартін Кіоун і Рей Парлор були дискваліфіковані на різну кількість матчів.

І ось нова зустріч непримиренних суперників, що обіцяла ще більше загострення пристрастей. Англійські таблоїди смакували спогади про скандальний матч, після якого Вієйра і головний тренер "Арсеналу" Арсен Венгер звинуватили ван Ністелроя в симуляції, а наставник "МЮ" Алекс Фергюсон став на бік голландця. Сер Алекс тоді сказав: "Те, що робили гравці "Арсеналу", було найгіршим, що я бачив у футболі". Про це пише "Трибуна".

У жовтні 2004-го "Арсенал" приїхав на "Олд Траффорд" не тільки в ранзі чемпіона країни, а й команди, яка нікому не програвала в АПЛ протягом рекордних 49 матчів. З 4 травня 2003 року - 18 місяців! І все лідери були в строю - Анрі, Бергкамп, Вієйра, Юнгберг, Кемпбелл, Коул, Туре, Леманн.

"Манчестер Юнайтед" до 10-го туру відставав від лідерів "канонірів" вже на 11 очок.

Зате в атаці у господарів з'явився головний талант англійського футболу - 18-річний Вейн Руні, який блискуче відіграв на Євро-2004 (чотири забиті м'ячі в чотирьох зустрічах). Його прихід з "Евертона" дозволив Фергюсону, на відміну від матчу 2003 року, перейти на гру в два форварда. Ван Ністелрой і Руні вийшли попереду, Гіггз і Роналду підтримували їх з флангів, а в центрі тандем півзахисників склали Скоулз і Філ Невілл.

У Ван Ністелроя перед очима пролетіло все життя

Незважаючи на велику кількість мегазірок і майстрів атаки, глядачі 72 хвилини спостерігали футбол без забитих м'ячів. Багато нервів, багато боротьби, багато фолів.

А потім Руні, якому за іронією долі в день поєдинку виповнилося 19 років, і він проводив лише третій матч за "МЮ" в чемпіонаті, після зіткнення з гігантом Кемпбеллом не без питань впав у штрафному "Арсеналу". І арбітр Райлі, перед матчем отримав спеціальні інструкції від представників поліції Великого Манчестера (вони побоювалися бійки на полі), вказав на "точку". Треба думати, що у ван Ністелроя, коли він збирався бити, перед очима пролетіло все життя. Але на цей раз голландець був точний.

Уже в компенсований час Руні заб'є сам - в контратаці відкриє рахунок своїм м'ячам за "МЮ" в АПЛ. 2:0 - "дияволи" перервуть рекордну безпрограшну серію "канонірів", не давши їм вибити фантастичну цифру 50.

Після матчу обидві сторони звинувачуватимуть один одного в неспортивній поведінці, симуляції, а також апелюватимуть до поганого суддівства. Венгер заявить журналістам, що Руні пірнув, знайшовши ногу Кемпбелла і випрошуючи пенальті (за критику суддівства тренера потім оштрафують на 15 тисяч фунтів). Кемпбелл, також стверджуючи, що порушення з його боку не було, відмовиться тиснути руку юному партнеру по збірній Англії.

Але головна подія, про яку всьому світу стане відомо тільки на наступний день - вона ж, власне, і дасть назву цього матчу - трапиться в підтрибунному тунелі, що веде до роздягалень. В англійській пресі з'явиться інформація, що невідомий гравець "Арсеналу" жбурнув в Фергюсона якусь їжу. Обговорювалися варіанти: піцу, каву, томатний або гороховий суп. У будь-якому випадку, саме з цієї причини головний тренер "МЮ", виконуючи свої зобов'язання перед телебаченням, флеш-інтерв'ю давав у клубному спортивному костюмі.

Всі очі втупилися на те, як шматок піци зісковзує з цієї знаменитої особи на красивий чорний костюм

Через роки захисник "Арсеналу" Ешлі Коул в автобіографії так опише подію: "Ми йшли по висувному пластиковому тунелю. Всі дивилися один на одного. Кричали. Гравці зіткнулися у вузькому проході, мене затиснули посередині. Чув, як наш бос молотить Фергюсона на розпеченій французькій, йому в відповідь лине щось на шотландському діалекті. У якийсь момент над моєю головою пролетів шматок піци, який потрапив точно в Фергі. Ляпас луною пролунав по тунелю, і все припинилося: бійка, крики, все. Всі очі втупилися на те, як шматок піци зісковзує з цієї знаменитої особи на красивий чорний костюм. Я думав, Фергюсон зараз вибухне, але він, лаючись, бурмочучи і струшуючи крихти, влетів в роздягальню. Ми зайшли за двері і засміялися".

Хто ж кинув цю піцу - довгі роки залишалося таємницею. І лише в 2017-му Сеск Фабрегас, якому в день "Битви в буфеті" було всього 17 років, і він всю гру провів у запасі, зізнається - це його рук справа.

"Ми відчували себе обдуреними, бо не заслуговували на поразку, - згадає іспанець жовтень 2004-го. - Оскільки я не грав, то одним з перших опинився в тунелі. У роздягальні я побачив піцу, взяв шматок, тому що був голодний. Потім почув крики, повернувся і побачив, як Фердинанд, Анрі, Кемпбелл і інші великі хлопці збираються побитися. Я був молодий, і просто не знав, що робити. Я був такий маленький і худий, чесно кажучи, я не цілився ні в кого конкретно. Пізніше я побачив, що потрапив в містера Фергюсона, я вже вибачився публічно і готовий зробити це ще раз. Це було ненавмисно, просто випадковість. Я був молодий, зараз я б точно не став кидатися піцою".

Фергюсон в автобіографії не став звинувачувати Сеска: "Вони кажуть, що це Фабрегас кинув в мене піцу, але я до цього дня й гадки не маю, хто це зробив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фергюсон розкритикував систему VAR

Алекс Фергюсон закінчив кар'єру в 2013 році. Він 26 років очолював "Манчестер Юнайтед" і став найтитулованішим тренером світу

Зараз ви читаєте новину «"Піца сповзла по обличчю Фергюсона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути