Ексклюзиви
четвер, 25 липня 2013 17:18

"Перед чемпіонатом світу почав читати "Майстра і Маргариту" - Говоров

"Перед чемпіонатом світу почав читати "Майстра і Маргариту" - Говоров
"Олімпіада-2012 у Лондоні — це найкращий досвід, який був у мене в кар'єрі" - Андрій Говоров ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Український плавець Андрій Говоров перед чемпіонатом світу з водних видів спорту розповів про підготовку до турніру, спеціальні дієти, співпрацю з італійським тренером та свої захоплення.

Чемпіонат проходить у Барселоні з 19 липня по 4 серпня.

"З лютого цього року я тренуюся в італійському клубі Андреа Ді Ніно у місті Казерте біля Неаполя. Це південь Італії, - розповідає Андрій.

Я пішов на такий крок, тому що мені знадобилася зміна обстановки. Як тільки я туди потрапив, то відразу зрозумів наскільки вітчизняний спорт може відрізнятися від організованих клубів. Після першого місяця проби я залишився там до чемпіонату світу. У клубі дуже великий тренерський склад. Ти працюєш не з однією людиною, а з цілою групою, яка веде тебе до поставленої мети — медалі чи кращому результату. З плавцями працюють тренери на воді, на суші, лікарі, фармакологи, фізіотерапевти, масажисти і менеджери, до яких ти можеш звернутися з будь-якими питаннями.

Ти ні про що не думаєш, у тебе немає жодних проблем. Якщо щось трапляється, ти телефонуєш і за тебе все роблять. Для спортсмена дуже важлива психологічна підготовка. Ніщо немає відволікати від роботи. Коли все добре організовано, з'являються зайві сили, які ти витрачаєш на тренування, а не на вирішення побутових чи щоденних проблем."

Чому вам знадобилася зміна обстановки?

"Це було спільне рішення з моїм тренером, з яким я працював сім років. Ми вирішили отримати новий досвід. Він і далі залишається моїм тренером в Україні. Коли спортсмен доходить до високого рівня, йому потрібна нова інформація, щоб виходити на ще вищий рівень плавання.

У моїй дистанції у спринті соті долі секунди вирішують перший ти чи останній. Тому потрібно бути дуже сконцентрованим на своїй роботі.

Зараз мої тренування фінансує держава, тобто ми з вами та інші платники податків. Але я максимально віддаюся своїй справі. Порівняно з минулим роком мої результати виросли. Нещодавно я виграв Універсіаду з кращим результатом і рекордом України. Я дуже впевнений у своїх силах на даний момент.

У нас є тренувальний план, який вже профінансований з бюджету. Наша федерація відповідає за термін, який я там перебуваю. Останні півроку я перебував саме в Італії на тренувальному зборі."

Чого чекати від вас та збірної України на чемпіонаті світу?

"У нас змінилася збірна, омолодився склад. Потрібно трішки зачекати. Можливо, вже на цьому чемпіонаті світу у нас будуть медалі. Всі плавці впевнені у собі. Також, це етап підготовки до Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро. Можна сказати, це перший крок. Наша основна мета — Олімпійські Ігри. Потрібно вболівати і підтримувати нас, а ми постараємось показати все на що здатні.

Олімпіада-2012 у Лондоні — це найкращий досвід, який був у мене в кар'єрі. Можливо, я помилився там у харчуванні і не показав свій максимальний результат. У майбутньому я буду уникати промахів.

На тій же Універсіаді я переміг без належної підготовки та гоління, що є дуже важливим для спортсмена. З цього приводу існує багато гіпотез. Хтось каже, що опір менший, інші висловлюються за краще відчуття води. Після гоління нервові закінчення загострюються, тому імпульси від м'язів до мозку доходять набагато швидше. Як ритуал, це також психологічна підтримка.

Цього року у мене є дуже великий запас. Нічого не хочу загадувати, але зараз я дуже впевнений у собі."

Над чим ви працювали після Універсіади?

"Зараз я маю себе повністю відновити. Доходить навіть до спеціальних дієт. Люди настільки глибоко працюють, що визначають продукти, які можуть нашкодити. Скажімо, той же хліб може працювати, як антагоніст. Тому я дуже задоволений, що потрапив у цей клуб.

У певний момент я дотримуюсь відповідної дієти. Під час етапу підготовки мені потрібно було зменшити кількість жиру в їжі. Зараз у мене є певні продукти, які мені не бажано вживати. Свинину я вже давно не їм. На курятину у мене алергія — імунітет починає страждати від того, що я її вживаю. Їм телятину. Не бажано куштувати злаки. Паста? Якщо чесно, то вона мені вже набридла. Борщ можна. Коли дружина приїжджає, то готує для мене."

Перший віце-президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський розповів, що ви допомогли підписати спонсорський контракт з компанією Head swimming, яка займається екіпіруванням. Як це трапилося?

"Мені запропонували індивідуальний контракт, але так як у нас були певні проблеми з попереднім спонсором, я не став залишати збірну без нічого і домовився про можливість розмови з Head. Спонсорські зобов'язання підійшли і був укладений контракт. Екіпіровка компанії досить хорошого рівня. Я думав про свій результат і про себе, але не забув і про свою збірну.

Насправді, багатьом це не сподобалось. Коли звикаєш до одного, нове сприймається важко. Можливо, не всім підходить ця форма. Для мене екіпіровка непогана, але говорять, що є краща."

Оголошені премії за медалі чемпіонату світу додають мотивації ("золото" - 250 тисяч гривень, "срібло" - 150 тисяч гривень, "бронза" - 100 тисяч гривень)?

"Я не плаваю для грошей. Я роблю це для задоволення, для того, щоб довести собі, що я чогось вартий. Таким чином я популяризую плавання в Україні та у світі, щоб діти обирали правильний шлях, щоб у нас було якомога менше людей, які зловживають алкоголем чи курять. У нашій країні з цим складна ситуація. Людям важко займатися спортом. Його потрібно зробити доступним. Я плаваю точно не заради грошей, це 100%."

Як змінюється ваш розпорядок дня перед великими змаганнями?

"Зменшується кількість тренувань — до одного в день. Як правило їх два. Рівень навантажень знижується. У цей час потрібно максимально комфортно себе відчувати. Як кажуть, бути пофігістом і не зосереджуватися на якихось дрібницях.

Я взагалі не бігаю. Мені це протипоказано. У мене такі м'язи, що я не можу довго бігати. Я — спринтер. Зайві навантаження потім вилізають мені боком. У мене пасивний відпочинок. Навіть коли я довго ходжу, у мене починають боліти ноги. Люблю читати, особливо фантастику. Правда, нещодавно почав "Майстра і Маргариту".

Ще мені подобається давньослов'янська символіка. У подальшому можливу буду її використовувати. Мій талісман? Це моя голова. Татуювань у мене немає. Поки не хочу."

Італійську вже вивчили?

"Трішки розумію і розмовляю."

Андрій Говоров - майстер спорту міжнародного класу з плавання та багаторазовий призер Кубка світу та чемпіонатів Європи, багаторазовий рекордсмен України, 2-разовий чемпіон першої юнацької Олімпіади, чемпіон і бронзовий призер Всесвітньої літньої Універсіади в Казані.

Зараз ви читаєте новину «"Перед чемпіонатом світу почав читати "Майстра і Маргариту" - Говоров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути