Ексклюзиви
пʼятниця, 17 квітня 2020 11:09

Павло Яковенко тричі травмувався в один день

Павло Яковенко тричі травмувався в один день
Яковенко діяв на позиції центрального півзахисника.

17 квітня є чорною датою для колишнього зіркового півзахисника київського "Динамо" Павла Яковенка. Тричі саме цього дня Павло Олександрович травмувався – 1988 у грі з "Кайратом", 1989 – на тренуванні, 1990 – у матчі з ЦСКА.

Дві з цих травм позбавили Яковенка можливості зіграти спочатку на Євро-1988, а потім на Кубку світу – 1990.
"У 1991 році 17 квітня, пам'ятаючи пригоди, які сталися зі мною цього дня, я зачинився вдома й нікуди не виходив, – згадував Павло Яковенко. Однак удень несподівано піднялася температура, яка трималася до вечора. Містика якась", – зізнавався футболіст.

Яковенко народився в Нікополі. Звідти його забрали до "Дніпра", а згодом – переманив Євген Лемешко у свій "Металіст".
У 81 році у віці 16 років Яковенко дебютував за новий клуб у першій лізі. Наступного – зіграв дві гри у вищому дивізіоні. У 1983 перейшов до київського "Динамо", де за рік став гравцем основи.

"Лобановський за Яковенком душі не чув", – згадував лікар збірної СРСР Савелій Мищалов. – Фанастично талановитий і працелюбний гравець був.
У 1985-86 роках Павло був незмінною частиною знаменитого київського півзахисту – Яковенко – Рац – Яремчук – Заваров. Виграв Кубок кубків, де забив рідкісний за красою м'яч віденському "Рапіду". Павло ударив правою, м'яч влучив у стійку. Не зупиняючись, Яковенко опинився в точці відскоку й невідпорно ударив лівою.

Виблискував на Кубку світу в Мексиці, задушив пресингом чемпіонів Європи французів у матчі в Парижі в жовтні 1986. За підсумками року посів 21 місце в опитуванні на "Золотий м'яч".

Пам'ятаючи пригоди, які сталися зі мною цього дня, я зачинився вдома й нікуди не виходив.Однак удень несподівано піднялася температура, яка трималася до вечора

Однак кар'єра зламалася в матчі з "Кайратом" 17 квітня 1988 року. Павло різко розвернувся і розірвав зв'язки на колінах. Лікувався майже рік. Однак 17 квітня 1989 знову травмувався на тренуванні. Наступного року отримав важку травму в домашньому матчі з ЦСКА – 4:2.
Фактично, на цьому ігрова кар'єра 26-річного Яковенка закінчилася. Павло ще спробував відновити її у французькому "Сошо", але зіграв у Франції лише 6 матчів.

30-річним розпочав тренерську кар'єру в рідному Нікополі. Згодом почав тренувати російський "Уралан" з Елісти. Вивів його у вищу лігу. Тренував російську "Кубань". Був тренером української молодіжки із Ярмоленком, Коноплянкою і Гармашем, яка невдало зіграла на молодіжному Євро-2011.

Після цього тренерська кар'єра, фактично, закінчилася. Був чи не єдиним із "динамівських тренерських сердець", хто не отримав шансу в першій команді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Рац забивав диво-голи у ворота Франції і Нідерландів

Має двох синів-футболістів. Вершиною Олександра Яковенка була гра за "Андерлехт", а Юрій досі грає в Данії.

Зараз ви читаєте новину «Павло Яковенко тричі травмувався в один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути