четвер, 27 липня 2017 11:09

Олімпійський чемпіон загинув під час поєдинку з фехтування

Олімпійський чемпіон загинув під час поєдинку з фехтування
Володимир Смирнов виграв московську Олімпіаду

27 липня 1982 року в Римі помер олімпійський чемпіон із фехтування на рапірах 28-річний киянин Володимир Смирнов. 20 липня у бою в німця Матіаса Бера зламалася рапіра. Ані судді, ані спортсмени, ані глядачі цього не помітили. Обрубок рапіри пробив маску, влучив у око й увійшов у мозок на 14 сантиметрів. Мозок відмер, а тіло продовжувало жити. Італійці чекали рішення рідних. Не дочекавшись, відключили хворого від систем життєзабезпечення.

Володимир Смирнов пізно прийшов у фехтування – у 23 роки. Був високим, потужним, сильним. Французи називали його "паровий каток". У 1980 році спортсмен виграв московську Олімпіаду. Тоді троє фехтувальників претендували на золото. У додаткових боях Володимир переміг співвітчизника Романькова й француза Жольо і став олімпійським чемпіоном. Радянська преса заливалася похвалами на адресу уродженця Рубіжного Луганської області.

А він усе частіше заглядав у чарку. З цієї причини його не хотіли брати на світову першість до Риму. До того ж у Смирнова були проблеми з митницею. В один із виїздів він не задекларував валюту й став невиїзним. Лише втручання вищих партійних бонз дозволило йому приїхати до Риму.

Бій із Бером був частиною командного змагання між СРСР і Західною Німеччиною. В ньому зразу щось пішло не так. Німець був ще вищий і ще сильніший від Смирнова. Той злився. В один із моментів обидва суперники кинулися в атаку. Несподівано Смирнов упав. У Матіаса почалася істерика.

Італійські лікарі пропонували рідним відключити Володимира від апаратів, які підтримували життя, а здорові органи пересадити хворим людям. Однак дружину Емму, яка рвалася до Італії, не випустили за кордон. 27 липня муки Смирнова припинилися. Його тіло доправили в СРСР у міцно запаяній цинковій труні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Помру, але гол не пропущу"

Матіас Бер довго відходив від шоку. Два місяці взагалі ніде не з'являвся. Згодом приїхав до Києва й гірко плакав на могилі Смирнова. 62-річний німець каже, що досі живе із почуттям провини.

Зараз ви читаєте новину «Олімпійський чемпіон загинув під час поєдинку з фехтування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути