Ексклюзиви
пʼятниця, 31 жовтня 2008 13:40

Олімпіада-2008 відівчила китайців плюватися

Літня Олімпіада, яка пройшла в Пекіні з 8 по 24 серпня 2008 року підвищила вихованість пекінців: відучила плюватися і привчила стояти в чергах, свідчать результати опитування, проведеного в столиці Ігор-2008, повідомляє gazeta.ru з посиланням на китайські ЗМІ.

Як показало дослідження, в якому взяли участь більше 13 тисяч чоловік, зокрема 1,2 тисяч іноземців, які проживають в Пекіні, завдяки Іграм значно виріс індекс вихованості городян, розрахований фахівцями Народного університету Китаю.

Після закінчення Ігор він досяг 82,68 пунктів за стобальной шкалою, що на 10 пунктів більше, ніж минулого року. Згідно опитування, найяскравіше зростання культурності городян демонструє скорочення кількості людей, які плюються на вулицях, і стрункі черги на автобусних зупинках. Традиційно в Китаї не вважалося негожим плювати в суспільних місцях і на вулицях.

Природна потреба організму вважалася нормою. Напередодні Олімпіади, коли була розгорнена програма з підвищення культурного рівня нації, за плювання в суспільних місцях був введений штраф, а про "непристойність" цієї дії розповідали безліч плакатів по всьому місту.

Іншою очевидною проблемою китайського суспільства завжди було невміння стояти в чергах. В рамках підготовки Олімпіади влади поставили перед собою завдання відучити публіку штовхатися і намагатися обійти чергу. Для досягнення цього 11 число кожного місяця стало в Китаї "день добровільного стояння в черзі".

Як показав недавній експеримент, сьогодні лише 0,67% пекінців не мають наміру чесно стояти в черзі. Минулого року, згідно опитування, їх було 1,5%. Очевидно, що багато покращень мали лише короткотерміновий характер. Так, відразу після закінчення Ігор, городяни знов з настанням темряви гуляють по вулицях в піжамах, незалежно від того, живуть вони в самому центрі столиці або в спальному районі.

Зараз ви читаєте новину «Олімпіада-2008 відівчила китайців плюватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути