четвер, 25 червня 2009 11:40

Обама реабілітував першого чорношкірого чемпіона світу з боксу

Обама реабілітував першого чорношкірого чемпіона світу з боксу

Сенат Конгресу США закликав президента Барака Обаму реабілітовувати чорношкірого боксера-важкоатлета чемпіона світу 1908 року Джека Джонсона, який у 1913 році був засуджений за зв"язок з білою жінкою, передає агентство Associated Press.

Сенат схвалив відповідну резолюцію, яка потім була відправлена на голосування в палату представників. За словами авторів документа, реабілітація першого чорношкірого чемпіона світу першим чорношкірим президентом США матиме "історичне значення".

Джонсон був засуджений на рік і один день в"язниці за порушення так званого закону Манна (MannAct) від 1910 року, який забороняв переміщення жінок через межі штатів з "аморальними цілями". Боксер втік з країни до Франції, проте в 1924 році повернувся, здався федеральним агентам і відбув термін.

У резолюції Сенату наголошується, що вирок був і є расистськи мотивованим і зменшує спортивні та історичні заслуги Джека Джонсона. Одним з ініціаторів реабілітації боксера виступив суперник Барака Обами на президентських виборах - республіканець Джон Маккейн.

Джек Джонсон завоював титул чемпіона світу після того, як 1908 року побив в 14 раундах канадця Томмі Бернса. Одним із наслідків перемоги Джонсона став пошук "Нової білої надії" - боксера, який зміг би відібрати у чорношкірого боксера чемпіонський титул.

У результаті 1910 року проти Джонсона вийшов колишній американський чемпіон світу Джим Джеффріс (JimJeffries), з яким Джонсон раніше не раз безуспішно намагався зустрітися на рингу. Джеффріс прямо заявив, що повертається на ринг з єдиною метою - довести, що білий завжди краще чорного. В ході поєдинку, який отримав назву "Битва століття", уболівальники Джима Джеффріса виспівували "убий нігера".

Джек Джонсон побив білого чемпіона: після 15 раунду Джеффріс, вперше за всю свою кар"єру, який двічі побув в нокдауні, визнав поразку, побоюючись, що Джонсон відправить його в нокаут. Після поєдинку по США прокотилася хвиля расових безладів.

За матеріалами Лента

Зараз ви читаєте новину «Обама реабілітував першого чорношкірого чемпіона світу з боксу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути