Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 11:19

"Нью-Йорк Айлендерс" розпочав легендарну серію в Кубку Стенлі

"Нью-Йорк Айлендерс" розпочав легендарну серію в Кубку Стенлі
Супертрійка "Айлендерс" – Гілліс, Тротьє, Боссі.

24 травня 1980-го у Філадельфії проходила шоста гра фіналу Кубка Стенлі. Місцеві "Флаєрс", які виграли регулярний чемпіонат НХЛ, приймали "Нью-Йорк Айлендерс". Рахунок у серії був – 2:3. Основний час закінчився внічию – 4:4. У доданий час господарі пропустили і програли серію – 2:4.

Ця гра стала початком ери великих "Айлендерс", які виграли 4 Кубка Стенлі поспіль. У клубі першу скрипку грала супертрійка – Тротьє – Гілліс – Боссі. Саме крайній правий нападник – онук українського емігранта Володимира Босого, став найрезультативнішим хокеїстом цієї команди.

Майка Боссі дуже цінував "Великий" Уейн Гретцьки. "Це найкращий правий нападник у НХЛ за всі часи", – казав.

Саме у цьому клубі проявився тренерський талант Ела Арбора. Саме він зібрав цю, команду розставив гравців у ланки й надихнув на виграш.

Регулярний чемпіонат "Острів'яни" провели так собі, фінішувавши п'ятими. Однак ближче до фінішу провели серію із 12 перемог поспіль.
У 1/8 фіналу Кубка Стенлі "Айлендерс" легко переграли в серії "Лос-Анджелес" – 3:1. У чвертьфіналі побили "Бостон" – 4:1.

У півфіналі трохи повпирався "Баффало" – 4:2. А у фіналі "Айлендерс" не залишили шансів переможцю регулярного чемпіонату – "Філадельфії".

Тротьє, Боссі й Гілліс просто катком пройшлися "Едмонтоном" – 4:0 у серії.

Наступного року "Острів'яни" легко виграли чемпіонат, в якому мали рекордну серію із 15 перемог. Кубок Стенлі став лише легкою прогулянкою – послідовно були переможені "Торонто" (3:0), "Едмонтон" (4:2), "Рейнджерс" (4:0) і "Міннесота" (4:1).

Теж саме сталося і в сезоні 1981-82 років. Тільки півфінал у "Ванкувера" й фінал у "Квебека" були виграні з вражаючим рахунком – 4:0.

Сезон 1982-83 став лебединою піснею цієї команди. З'явилися ознаки фізичної та, насамперед, моральної втоми. Гравці вже не шаленіли від думки, що вони можуть виграти Кубок Стенлі. У чемпіонаті "Айлендерс" були лише шостими. Однак зібралися у матчах Кубка Стенлі. Почергово були биті "Вашингтон", "Рейнджерс", "Бостон". У фіналі "Острів'ян" чекав "Едмонтон" із Гретцьки, Куррі й Коффі. Однак Тротьє, Боссі й Гілліс просто катком пройшлися "Едмонтоном" – 4:0 у серії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба

У "Айлендерс" вистачило запалу пробитися до фіналу кубка Стенлі й наступного року – уп'яте поспіль. Однак цього разу Гретцьки не дав їм шансу – 4:1. Так закінчилася ціла епоха в НХЛ.

Зараз ви читаєте новину «"Нью-Йорк Айлендерс" розпочав легендарну серію в Кубку Стенлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути