Ексклюзиви
неділя, 19 січня 2020 20:12

Новий тренер "Барселони" програв у фіналі Кубка кубків київському "Динамо"

Новим тренером "Барселони" став Кіке Сетьєн.

Як гравець майбутній коуч "Барселони" починав у пляжному футболі. У дорослому футболі дебютував в 1977 році за команду "Расінг", в якій провів вісім сезонів, зігравши у 110 матчах чемпіонату.

Після цього у 1985 році перейшов до "Атлетіко". Вийшов у фіналі Кубка кубків-1986 проти київського "Динамо" на 60 хвилині за рахунку –1:0 на користь киян. Вже при ньому "Атлетіко" пропустив ще двічі. Провів у мадридському клубі наступні два сезони своєї ігрової кар'єри. Велику частину часу, проведеного у складі "Атлетіко", був основним гравцем команди. У цьому ж клубі виграв Суперкубок Іспанії 1984/1985.

Згодом зіграв за "Логроньєс" та "Леванте", а у 1992 році повернувся в "Расінг". Провів у складі команди чотири сезони. Граючи в "Расінгу", в основному виходив на поле в стартовому складі. В команді заслужив прізвисько Ель-Маестро.

У тому матчі він просто бігав за м'ячем 90 хвилин і залишився дико вражений

Завершив професійну ігрову кар'єру в клубі "Леванте", в якому виступав протягом 1996 року.

Зіграв три матчі за збірну Іспанії. Дебютував 20 листопада 1985 року в товариському матчі проти Австрії. У складі збірної був учасником чемпіонату світу 1986 року в Мексиці, але на поле так і не вийшов

Тренерську кар'єру розпочав у 2001 році, коли очолив рідний "Расинг". Там він пропрацював лише один рік.

 

Після цього були "Полідепортіво", збірна Екваторіальної Гвінеї, яку тренував три місяці, "Логроньєс" і "Луго". З 2015 по 2017 рік очолював тренерський штаб команди "Лас-Пальмас".

26 травня 2017 роки очолив "Реал Бетіс". У першому ж сезоні зайняв з командою 6 місце, кваліфікувавшись до групового етапу Ліги Європи. У сезоні 2018/2019 команда з Севільї фінішувала на 10-му місці, проваливши кінцівку чемпіонату. В період з березня по травень "Бетіс" здобув три перемоги, тричі зіграв внічию та зазнав вісім поразок. При цьому команда вийшла в плей-офф Ліги Європи та дійшла до півфіналу Кубка Короля. Однак контракт з Сетьєном було розірвано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алекс Фергюсон закінчив епоху "Ліверпуля"

Восени 2017 го сетьєнівський "Бетіс" обіграв в Ла Лізі "Реал" - 1:0. У вересні 2018 го - встановив рекорд Ла Ліги щодо володіння (82,5% проти "Леганеса"). У листопаді 2018 го "Бетіс" виграв на "Камп Ноу" у "Барселони" Вальверде - 4:3. А в травні 2019 го ще раз переміг "Реал" - 2:1.

У Сетьена чітка філософія: короткі паси - шлях до перемоги. Він якось розповідав, що був радий, коли фанати перестали негативно реагувати на розіграш м'яча від воротаря в короткий пас. "Так можна контролювати матчі. Переводити їх на половину поля суперника, навіть якщо для того, щоб туди дістатися, команда зробить багато передач назад. Віддаючи такі паси, ми знаходимося в постійному пошуку вільного гравця, який дасть нам перевагу при просуванні м'яча вперед".

Він зіграв проти Крамника, Каспарова і Карпова

Його тренерську філософію визначила гра за "Расинг" проти "Барселони" Кройффа. У тому матчі він просто бігав за м'ячем 90 хвилин і залишився дико вражений. "Пізніше я сказав собі:" Це прекрасно! Я хочу бути частиною такої команди і ще сильніше хочу зрозуміти, як вони це роблять". Як команда може завжди володіти м'ячем, змушуючи суперника бігати за ним весь матч?"

Сетьен - фанат шахів. Він зіграв проти Крамника, Каспарова і Карпова. Ще він давав ціле інтерв'ю, в якому порівнював шахи і футбол. "Схожого вистачає: чим краще ти контролюєш центр дошки або поля, тим більше шансів перемогти. Гра в шахи навчила мене аналізувати і розуміти футбол так, як я не вмів раніше. Важливо передбачати, що станеться через якийсь час, а не концентруватися на ситуації на дошці в даний момент".

 

Сетьен напевно буде щасливий попрацювати з Мессі. Після березневого матчу, в якому Лео забив "Бетісу" два зі штрафних, а вболівальники "Бетіса" влаштували аргентинцеві овацію, Сетьен назвав його діамантом. "Мені дуже сподобалася реакція наших уболівальників. Вони оцінили великого футболіста, від якого ми в цей раз постраждали. Але зазвичай ми насолоджуємося його грою. Я не бачив такого футболіста, як Мессі, за всю історію. Він грає так вже десять років. Не знаю, чи був Пеле настільки стабільний", - сказав тренер.

З "Бетіса" Сетьена звільнили за провал у другому колі минулого сезону Ла Ліги. Рішення, швидше за все, взяли в період з березня по травень, коли команда здобула 3 перемоги, зробила 3 ​​нічиїх і зазнала 8 поразок. Сезон клуб закінчив перемогою над "Реалом", але, схоже, вже було пізно. У позаминулому сезоні команда була шостою в Ла Лізі, в минулому - дійшла до плей-офф Ліги Європи і півфіналу Кубка Короля.

Зараз ви читаєте новину «Новий тренер "Барселони" програв у фіналі Кубка кубків київському "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути