середа, 21 листопада 2018 11:09

Микита Симонян заливався сльозами – Олег Протасов побив бомбардирський рекорд СРСР

Микита Симонян заливався сльозами – Олег Протасов побив бомбардирський рекорд СРСР
Олег Протасов бореться за м'яч із гравцем збірної Голландії Франком Райкаардом

21 листопада 1985-го гравець "Дніпра" 21-річний Олег Протасов побив всесоюзний рекорд результативності у футболі. У матчі із московським "Торпедо" молодий форвард відзначився дублем і довів свій бомбардирський рахунок до 35 голів. Упав рекорд московського "спартаківця" Микити Симоняна – 34 голи за чемпіонат. Рекорд тримався довгих 35 років.
Вже після розвалу СРСР фахівці назвали рекорд Протасова – дутим. Третину голів він нібито забив у договірних матчах.

Після першого кола ніщо не передбачало рекорд. Форварди "Дніпра" Олег Протасов і Олег Таран лідирували у списку бомбардирів – вони мали по 10 м'ячів. Причому довший час лідирував Олег Таран, і лише в останній грі першого кола Протасов поклав хет-трик на виїзді московському "Торпедо".

Далі доля взялася допомагати Олегові. У матчі з тбіліським "Динамо" він бив напевне, але хтось із захисників виніс м'яч рукою із порожніх воріт. Штатний пенальтист Володимир Лисенко пробив слабко і воротар Отар Габелія парирував удар. Далі 11-метрові виконував виключно Протасов.

Звання кращого бомбардира було в кишені – 24 голи за 7 турів до завершення. І тут розпочинається операція "Рекорд"

"Дніпропетровці", за традицією, віддали в Харкові перемогу "Металісту", але незаплановано втратили травмованого Олега Тарана. Протасов залишився сам і зумів поповнити свій голеадорський рахунок одним голом.

Наступним був договорняк із "Шахтарем" – домашня перемога – 5:4 і по 3 м'ячі на рахунку кращих форвардів команд – Олега Протасова і Віктора Грачова. Після невдалого виїзду за маршрутом Москва ("Спартак") – Мінськ – Вільнюс "Дніпро" набрав один заліковий бал, а Олег – один трудовий гол у Мінську. Однак потім "дніпряни" вдома приймали аутсайдерів – ростовський СКА, воронезький "Факел" і "Нефтчі" із Баку та виграли із загальним рахунком 12:0. Протасов забив 7 голів.

Звання кращого бомбардира було в кишені – 24 голи за 7 турів до завершення. І тут розпочинається операція "Рекорд". Наступні 6 матчів – 9 голів. Із них 3 голи справжні, 6 –намальовані. Однак треба було ще 2.

Наступило 21 листопада. У гості до "Дніпра" приїхало московське "Торпедо". Про подію згадував колишній капітан "Дніпра" Микола Павлов.

"Я майже рік не грав, хоча був у штаті "Дніпра" й отримував пристойну зарплату. Напередодні до мене підійшов начальник команди Геннадій Жиздик. Він про все домовився із тренером "Торпедо" Валентином Івановим. Каже: "Миколо, тут така річ. У нас вирішальна зустріч із "Торпедо". Очки треба і їм, і нам. Плюс Олегу Протасову необхідно забити 2 м'ячі. Федерація зобов'язала почати поєдинки в Дніпропетровську й Ленінграді одночасно. Є ідея влаштувати тобі проводи з футболу на 10 хвилин. А в Ленінграді почнуть грати".

Я погодився. Зібрався майже повний стадіон. Суддя готується свистіти. Досі не знаю, чи він був у курсі. Добре пам'ятаю, що я одягнув спортивний костюм. Тобто міг вийти на заміну. З цього погляду все було якнайкраще, комар носа не підточить. Диктор оголошує про прощання із футболом багаторічного капітана команди Миколи Павлова. Хлопці підхоплюють мене на руки й носять по колу. Так триває понад 10 хвилин. Лише тоді розпочали грати. У першому таймі Олег Протасов забиває 2 голи і б'є рекорд Микити Симоняна. У Ленінграді закінчують матч раніше. Ми знаємо, що нас влаштовує нічия, й дозволяємо "торпедівцям" зрівняти рахунок — 3:3. Але справа так просто не завершилася. Після зустрічі, як годиться, я накрив "поляну" всім гравцям і тренерам. Проводи так проводи. Надалі нікого з того складу "Дніпра" урочисто не проводжали.

Наступного року я їду вчитися до Москви до Вищої школи тренерів. Вступне заняття проводить директор школи В'ячеслав Варюшин.

"Серед нас є Микола Павлов, — говорить. — Колишній капітан "Дніпра", чемпіон Радянського Союзу, комуніст. Хай встане й розкаже, як йому організували горе-проводи з футболу".

Мені так соромно ще ніколи не було. Виявляється, Варюшин був другом Микити Симоняна. Той дивився по телевізору гру з "Торпедо" й заливався сльозами, коли бачив, як Протасов побив його рекорд".

Згодом фахівці підрахували, що з 35 голів Протасова лише 23 були "чистими", а решта – договірними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дніпро" з першого разу ледь не пробився до півфіналу Кубка чемпіонів

Олег Протасов того року отримав "Срібну бутсу". На 2 голи його випередив Марко Ван Бастен із "Аякса". На фініші чемпіонату Марко був травмований, але вийшов на поле в останніх 3 іграх і довів свій рахунок до 37 голів. Злі язики кажуть, що ці м'ячі теж були не зовсім "чистими".

Зараз ви читаєте новину «Микита Симонян заливався сльозами – Олег Протасов побив бомбардирський рекорд СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути