субота, 22 серпня 2020 12:00

Незалежність - це загартована в боях армія

Незалежність - це загартована в боях армія
Маркевич неодноразово допомагав бійцям на фронті. Фото – "Гал інфо"

"Незалежність України відчув відразу – з часу проголошення. Було зрозуміло, що повернення до Союзу вже не буде ніколи. Остаточно переконався в цьому під час референдуму 1 грудня. У Львові маси людей з неймовірним ентузіазмом ішли голосувати", - каже футбольний тренер Мирон Маркевич.

Взимку 1991-92 років була спроба заявити збірну України на відбір до Кубка світу-1994. У квітні було зіграно перший матч збірної проти Угорщини. Вдумливі люди розуміли, що почалася нова ера в житті країни та народу. Недалекоглядні все ще сподівалися повернути в Союз, влаштовували ностальгію за ним. Життя розставило всі крапки над "і".

Найбільші тектонічні зміни за 29 років – два Майдани. Головне, що сталося після них – змінилися люди

Символом незалежності для мене був і залишається В'ячеслав Чорновіл. Людина, яка присвятила своє життя боротьбі за незалежність. У 70-80-их ніхто не вірив В'ячеславові, з нього сміялися. Влада відправляла в тюрми й заслання. Але віра його була настільки сильною, що імперія зламала об неї зуби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це коли ти хочеш щось зробити і відчуваєш сили й уміння

Людина каралася, мучилася, але не каялася. І досягла свого. Я свою футбольну школу "Рух" Винники назвав в честь Народного Руху – дітища Чорновола.
Інший символ – українська армія. Не бутафорська, а реальна, загартована в боях, уславлена подвигами героїв.

Найбільші тектонічні зміни за 29 років – два Майдани. Головне, що сталося після них – змінилися люди. Кожен новий Майдан віддаляв нас від "совка" і наближав до цивілізованого світу.
Найпам'ятніші події в особистому житті – створення "Металіста". З команди-середняка до лідера українського футболу. І, звичайно, вихід із "Дніпром" до фіналу Ліги Європи в 2015 році.

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України. Який 1 грудня того ж року підтвердив український народ на Всеукраїнському референдумі. 90,32 % відповіли "Так".
За Конституцією, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Україна є унітарною державою.
Державною мовою в Україні є українська мова. 16 липня 2019 року набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Українська мова є обов'язковою в усіх сферах публічного життя.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність - це загартована в боях армія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути