пʼятниця, 07 червня 2019 08:00

Найбільш вразливе місце збірної Сербії - фланги захисту

Сьогодні о 21. 45 у Львові національна збірна України зіграє у кваліфікації до Євро 2020 проти Сербії.

Цей матч буде багато в чому вирішальним у боротьбі за путівку на Євро. Обидві команди – претенденти на перші два місця, обидві команди змогли в перших турах взяти гостьову нічию проти фаворита групи Португалії. Перемога у Львові для кожної з команд суттєво збільшить шанси на вихід з групи.

Заступник головного редактора журналу "Футбол" Андрій Шахов розповів для Gazeta.ua розповів більше детально про сьогоднішню збірну Сербії.

- Що зараз собою являє збірна Сербії?

- На мій погляд, нинішня збірна Сербії одна з найсильніших в історії сербського футболу і абсолютно точно краща в XXI столітті і вона буде прогресувати. Кращі роки цієї команди ще попереду, адже найталановитішим сербським футболістам ще немає 25-ти років.

Нинішня збірна Сербії одна з найсильніших в історії сербського футболу

У сербів чудове покоління футболістів. П'ять років тому вони виграли юнацьку першість континенту, а чотири роки тому стали чемпіонами світу серед 20-річних.

- Тренер Сербії Крістаіч зміг зібрати всі найсильніших футболістів перед матчем протии України?

- Ні, у сербів багато втрат. Наприклад, через травми не зможуть зіграти відразу чотири півзахисника. Якщо у Крстічіча з АЕКа і Груїча з "Герти" шанси зіграти були невисокі, то опорник Матич з "МЮ" і атакуючий півзахисник "Лаціо" Милінкович-Савич вважаються головними зірками збірної Сербії. Милинкович-Савич навіть став каталізатором відставки Славолюба Мусліна. Муслін ігнорував Милинкович-Савича заради нормального мікроклімату в команді він готовий пожертвувати потенційно головною зіркою (правда, сезон для півзахисника "Лаціо" вийшов аж ніяк не вдалим ) збірної і не збирався брати "лаціале" на ЧС в Росію. Але, треба сказати, що в матчі з Португалією навіть відсутність Матіча практично не позначилося на якості гри збірної. Його в опорній зоні вдало замінив Максимович з "Хетафе", який забив золотий гол сербів на молодіжному чемпіонаті світу 2015 року.

Автор: Reuters
  Зірка "Лаціо" Мілінкович - Савіч поки в збірній Сербії не на найкращих ролях.
Зірка "Лаціо" Мілінкович - Савіч поки в збірній Сербії не на найкращих ролях.

Є проблеми у вічно травмованого центрального захисника Настасича, від ряду ветеранів - воротаря Стойковича, центрального захисника і екс-капітана збірної Івановича, опорника Мілівоєвича відмовився після ЧС-2018 сам тренер, хоча всі троє провели хороший сезон в клубаї. Але узятий курс на поступове омолодження складу.

- Які сильні і слабкі сторони суперника збірної України? На що потрібно в першу чергу звернути увагу?

-На Кубку світу в Росії серби грали 4-2-3-1, але в матчі з Португалією Младен Крстаїч змінив схему на 4-4-2, висунувши одного з лідерів збірної Душана Тадіча з "Аякса" вперед, на ту позицію, де він відзначався в цьому сезоні в "Аяксі". Тадич і в свої 30 років залишається дуже швидким гравцем, а техніка завжди була при ньому. Саме швидкість і техніка Тадича, Костича, Льяїча, Гачіновіча - головний козир збірної Сербії. При цьому команда добре організована в обороні, але все-таки там, мені здається, у балканців можуть бути проблеми. Не секрет, що головний козир збірної - флангові півзахисники або навіть нападники. Навіть за відсутності Ярмоленко залишаються Коноплянка і Циганков.

Швидкість і техніка Тадича, Костича, Льяїча, Гачіновіча - головний козир збірної Сербії

Протистояти їм на флангах сербської оборони будуть 35-річний Рукавіна, який взагалі, здається, в збірної безальтернативний, адже, крім нього в команді немає жодного чистого правого захисника, і 33-річний капітан збірної Коларов. Так, Рукавіна і Коларов - це досвід, але вони втратили в швидкості, і це стало одне з причин того, що Рукавіна виявився не потрібен "Вільярреалу" і прилаштувався в далекому не найсильнішому чемпіонаті Казахстану (в "Астані"). Припускаю, що Крстаїч дасть завдання півзахисникам, центральним захисникам не залишати ветеранів один в один з нашими лідерами, не давати їм набирати швидкість, страхувати. У сербів досвідчені захисники, плюс тренер грав в обороні, і вони спробують щось придумати.

-Хто зараз лідер збірної Сербії?

-Перш за все, ветерани збірної - Тадич, Коларов, Мітровіч, якому не вистачає тільки двох голів для потрапляння в десятку кращих бомбардирів в історії збірної Югославії / Сербії. Останній рік тому він змінив "Ньюкасл" на "Фулхем", але, незважаючи на результативну гру в чемпіонаті Англії (11 голів - набагато більше всіх в команді) не допоміг лондонцям зберегти місце в еліті на наступний сезон. Прекрасний сезон в "Бешикташі" провів Льяіч. Він виглядав настільки здорово, що стамбульські "орли" без роздумів погодилися виплатити "Торіно" обумовлені 6,5 млн. Євро. Льяіч став другим снайпером команду з дев'ятьма голами, найкращим асистентом - 11 гольових передач (друге місце у всьому чемпіонаті Туреччини) і кращим за системою гол + пас. На увазі лівий півзахисник "Айнтрахта" Костич ...

Автор: Reuters
  Тадіч разом з "Аяксом" дійшов до півфіналу Ліги чемпіонів.
Тадіч разом з "Аяксом" дійшов до півфіналу Ліги чемпіонів.

-В свого часу тренер збірної Сербії Мілан Крістаіч був захисником. Багато грав в німецьких клубах. Можна сказати, що він навів порядок якраз в оборонних редутах сербів?

-Я б не сказав, що при муслін в обороні сербів був безлад. Повторюся, в захисті у Сербії зібрані дуже досвідчені гравці, яких можуть розбавити Младенович з "Фіорентини" (я його вважаю потенційної зіркою рівня Відіча) і чемпіон світу серед молоді Вельковіч з "Вердера".

-Крістаіч і Шевченко починали асистентами головних тренерів національних команд Мусліна і Фоменко відповідно. Чи можна порівнювати цих тренерів між собою?

-Хіба що тим, що вони допомагали досвідченим, мудрим наставникам, що вони приблизно одного віку і самі були відомими футболістами. Хоча, звичайно, проводити паралелі між футболістом Шевченком і футболістом Крстаїч абсурдно. Вони грали на різних позиціях, були гравцями різного рівня і по-різному грають їхні збірні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна України виграла Кубок Лобановського

Збірна України у кваліфікації до Євро 2020 зіграла в нічию проти Португалії 0:0 та мінімально перемогла Люксембург 2:1, а Сербія провела тільки один матч проти португальців, який завершився нічиєю 1:1.

Зараз ви читаєте новину «Найбільш вразливе місце збірної Сербії - фланги захисту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути