понеділок, 19 липня 2021 21:00

На Олімпіаді-2021 не змагатимуться найсильніші

На Олімпіаді-2021 не змагатимуться найсильніші
Олімпійські ігри перенесли на рік через пандемію коронавірусу. Фото: REUTERS

Літні Олімпійські Ігри розпочнуться 28 липня.

Змагання в Японії перенесли на рік через пандемію коронавірусу.

"Якщо півстоліття тому, маючи час і натхнення, можна було слідкувати практично за усіма олімпійськими стартами, то тепер це неможливо фізично. Програма змагань роздута настільки, що слідкувати за всім не допоможе навіть комп'ютер. Але проблема на лише у цьому. Однакові олімпійські нагороди отримають разом із справжніми всесвітніми зірками спорту, представники таких спортивних дисциплін, про існування яких відомо лише їм самим та чиновникам Міжнародного олімпійського комітету. Чого варте хоча б "спортивне скелелазання"! Таким чином звання "олімпійського чемпіона" піддається невпинній девальвації і вже не означає всесвітньої чи хоча б національної слави для носія цього колись найвищого спортивного титулу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українські спортсмени отримають за "золото" на Олімпіаді

Тепер про політику. З одного боку, відбір на Ігри є дуже суворим – потрапити туди часом складніше, ніж на більш серйозні змагання. Так, наприклад, Кубок світу з футболу виборюють у фінальному турнірі тринадцять європейських команд, а на Олімпійські Ігри допускають лише чотири! З іншого боку, в Іграх беруть участь понад двісті країн, у більшості яких спортсмени високого класу відсутні взагалі. Але кожна із них привезе до Токіо хоча б одного спортсмена, аби той промарширував на параді відкриття, підтвердивши тим самим масовість олімпійського руху. Плюс цього року на Іграх буде так звана "збірна біженців", у якій заздалегідь не буде претендентів на високі місця.

Протиріччя між числом учасників та їхнім рівнем позбавляють Олімпійські Ігри статусу змагань найсильніших атлетів світу. У Токіо не буде найсильніших у світі футболістів, баскетболістів, тенісистів. Будуть лише окремі із них, для яких титул олімпійського чемпіона зовсім не є метою чи кульмінацією спортивної кар'єри. У кращому разі – додатковою цяцькою у колекції нагород, заради якої не варто особливо перенапружуватись. Все це чудово відчуває публіка – рейтинг олімпійських телевізійних трансляцій не йде у жодне порівняння із рейтингом найголовніших спортивних подій. Як наслідок – Олімпійські Ігри щораз більше стають святом спортивних чиновників та бюрократів, а не святом спортсменів", - написав журналіст Микола Несенюк.

Подробиці читайте у "Країні" від 22 липня 2021 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «На Олімпіаді-2021 не змагатимуться найсильніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути