понеділок, 01 лютого 2021 06:11

Мирону Маркевичу виповнилося 70 років

Мирону Маркевичу виповнилося 70 років
Найбільших успіхів Маркевич досяг у "Металісті" та "Дніпрі". Фото – Микола Бочок

Сьогодні 70 років виповнюється Мирону Маркевичу – одному з найкращих українських тренерів за всю історію.

У дитинстві був вихованцем групи підготовки львівських "Карпат". У 1970 р. гравця зарахували до основного складу "Карпат" (Львів), але закріпитися у сильному колективі, який щойно виграв Кубок СРСР і здобув путівку до вищої ліги, 20-річному гравцеві було важко. Маркевич виступав за дубль "Карпат" у 1970—1972 роках, потім за "Спартак" (Орджонікідзе). У 1977 р. перейшов до луцького "Торпедо", де вже наступного року був тренером-гравцем, а згодом 27-річний Маркевич повністю зосередився на тренерській роботі — у 1983 році закінчив Вищу школу тренерів у Москві.

Мирон Маркевич починав працювати в командах "Торпедо" (Луцьк) і "Поділля" (Хмельницький). У 1990-х роках очолив "Карпати" (Львів), з якими вийшов до фіналу Кубка України 1993 і здобув бронзові медалі чемпіонату України 1997/98. Потім через тривалий конфлікт із бізнесменом Петром Димінським пішов тренувати інші команди. З липня 2005 року — наставник харківського "Металіста". Під його керівництвом "Металіст" із сезону 2006/07 щоразу посідав 3 місце в чемпіонатах України, відтіснивши дніпропетровський "Дніпро", а в сезоні 2011/12 досяг найбільшого єврокубкового успіху в історії клубу, потрапивши до 1/4 фіналу Кубка УЄФА. 1 лютого 2010 року Мирона Маркевича призначено головним тренером національної збірної України — він поєднував роботу в клубі та збірній.

21 серпня 2010 року заявив про відставку з посади тренера збірної через незгоду з рішенням Федерації футболу України щодо позбавлення "Металіста" 9 очок за начебто договірний матч проти "Карпат".

В лютому 2014 року залишив посаду тренера "Металіста" через те, що гравцям вже три місяці не платили зарплату. 26 травня 2014 року призначений головним тренером дніпропетровського "Дніпра".

Під його орудою "Дніпро" потрапив до фіналу Ліги Європи 2015, де 27 травня поступився у Варшаві "Севільї" 2:3. 29 червня 2016 року подав у відставку з посади головного тренера "Дніпра".

Одружений, має 2 синів, любить рибальство і музику. Серед виконавців виділяє "The Beatles", "The Rolling Stones", Елвіса Преслі, Френка Сінатру. З класичної музики віддає перевагу Моцартові. Коли "Металіст" восени 2007 приїхав до Ліверпуля, щоб грати з "Евертоном" у матчі Кубка УЄФА, Маркевич зазначив: "Я старий бітломан і пропустити таку можливість відвідати музей "Бітлз" ми ніяким чином не можемо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маркевич розповів, як ледь не привіз Левандовського до Харкова

З липня 2016 року — голова комітету національних збірних ФФУ. Утримує дитячу футбольну школу у Винниках. Також існує дитячо-юнацький футбольний турнір названий на його честь.

Зараз ви читаєте новину «Мирону Маркевичу виповнилося 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути